Aardenburg biedt alles wat wenselijk is

Aardenburg biedt alles wat wenselijk is

Nederland telt heel veel uitnodigende plaatsen, waar je niet uitgekeken raakt. In die rij hoort zeker de oudste stad van zonnig Zeeland, Aardenburg, thuis.
Aardenburg is een schilderachtige plaats in een prachtige natuurlijke omgeving op drie kilometer afstand van de Belgische grens. Het stadje vind je in het westelijke deel van Zeeuws-Vlaanderen en behoort tot een van de vele rijkdommen van de provincie Zeeland.

Gul
Daar waar Zeeland algemeen geassocieerd wordt met zuinigheid is Aardenburg gul met een groot aanbod aan activiteiten en mogelijkheden voor vorstelijk genieten op alle mogelijke terreinen en voor alle leeftijden. Alles wat wenselijk is, is in Aardenburg, dat zich ook wel Cultuurstad noemt, binnen handbereik.

Kikkerfontein
Wetenswaardig, bezienswaardig en vermakelijk is allereerst de Kikkerfontein op het Kaaiplein in de stad.
Deze fontein toont karakteristieke inwoners van de belangrijkste kernen van de voormalige gemeente Aardenburg in de vorm van waterspuwende kikkers. Het is een verwijzing naar de inwoners van Aardenburg die kikkers genoemd worden. Een naam die afkomstig is van het groene uniform van de plaatselijke fanfare.

Veel bezienswaardigheden
Om in de stijl van de fanfare te blijven, kun je zeggen dat er op alle fronten muziek in de stad zit. Dat is ook in letterlijke zin zo, want op de Markt vind je bijvoorbeeld een muziekkiosk uit 1909.
Je zou kunnen zeggen dat Aardenburg klinkt als een klok met heel veel bezienswaardige gebouwen. Met name het historische karakter van het stadje oefent een grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars. Er zijn in de stad dan ook tal van galeriën te vinden, maar ook ateliers en decozaakjes.

Natuurlijke omgeving
Verder zijn er prachtige musea en is de stad een geweldige uitvalsbasis met een uitgebreid netwerk van fietspaden en uitgestippelde routes voor mooie fiets- en wandeltochten in de natuurlijke omgeving. Daarbij is het in de Zeeuwse plaats ook heerlijk culinair genieten en heeft Aardenburg in cultureel opzicht veel te bieden.

Opgravingen
Zoals gezegd is Aardenburg de oudste stad in de provincie Zeeland. Rond 1956 werden opgravingen verricht waarbij vuurstenen voorwerpen uit 5000 voor Christus werden ontdekt. Er werd toen ook een Romeinse nederzetting gevonden. Veel vondsten zijn terechtgekomen in het archeologisch museum.

Archeologisch Museum
Het Archeologisch Museum Aardenburg bevindt zich aan de Marktstraat in een 17e-eeuws winkelpand. Bij het museum is onder meer ook een heemtuin en men vindt er de resten van een Gallo-Romeins tempeltje. Ook is er een skelet van een Germaans krijger te vinden die een gat in zijn schedel heeft, mogelijk opgelopen bij gevechten met de Romeinen. Beeld het je maar eens zin. 'Ik voel er de griebels bij over de grabbels gaan,' zou mijn oude moeder zeggen. Hoe dan ook een ware belevenis.

Het leven van toen staat natuurlijk in grote tegenstelling tot het leven van nu, maar beiden hebben hun charme en komen samen in Aardenburg. Een historische plaats met moderne faciliteiten op alle gebied.

Sint Bavokerk
De Sint-Bavokerk is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. Het is de enige kerk in Scheldegotiek in Nederland en wordt gerekend tot de topmonumenten van Nederland.
Ook is er de Maria Hemelvaartkerk te bezichtigen, een zogenaamde Stufenhallekerk. Deze neogotische kerk is in 1850 ingewijd. De kerk bevat onder meer het beeld van Onze Lieve Vrouw met de Inktpot.
De hieraan verbonden legende verhaalt van een wever die ter dood veroordeeld was en in de gevangenis een visioen kreeg waarin Maria verscheen met een inktkoker en een rol perkament waar ze iets op schreef.

Centrum van Pelgrimage
De wever moest het overhandigen aan de oudste schepen van de stad. Dat deed hij, terwijl hij op het schavot stond en werd onmiddellijk vrijgelaten. Niemand kwam te weten wat daar werd neergeschreven, maar Aardenburg werd een centrum van pelgrimage.

Kaaipoort
En dan is er de Westpoort of Kaaipoort, de enige nog intacte stadspoort. Ze stamt uit 1650 en wordt Kaaipoort genoemd omdat ze vroeger op de haven uitkwam, die in 1813 werd gedempt.
Al met al valt er in Aardenburg heel veel te ontdekken en te beleven. Van vervelen is geen moment sprake en is het tijd om even op adem te komen, dan is het raadzaam een lekker drankje te pakken op een van de gezellige terrassen of te smullen van een van de vele streekgerechten in een sfeervol restaurant. Aardenburg heeft het allemaal.

Blijven slapen
Kortom, intens genieten. Dat is Aardenburg, van begin tot einde. En wilt u er blijven slapen? Ook dat kan! Kijk voor het aanbod voor hotels in Aardenburg maar eens op Goedverblijf.nl

Kröller Muller Museum is uit de kunst!
In Leiden is genieten niet te vermijden

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 01 december 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.