Arnhem is 'om op te eten'

Arnhem is 'om op te eten'

Vraag willekeurig honderd mensen waar ze aan denken bij Arnhem, dan zal een meerderheid waarschijnlijk zonder verder nadenken Gelredome zeggen. Het voetbalstadion en evenementencomplex bestaat amper twintig jaar, maar heeft in die relatief korte tijd immens grote naam en faam opgebouwd.

 

Grootste theater van Nederland
Miljoenen mensen hebben het complex, dat ook wel het grootste theater van Nederland wordt genoemd, al bezocht. Terecht, want het Gelredome is prachtig, maar het is tegelijk slechts een fractie van wat de stad Arnhem te bieden heeft. Er is zoveel meer te zien in de Gelderse hoofdstad en er valt zoveel meer te beleven dan een popconcert, beurs of voetbalwedstrijd in het Gelredome.

Aanlokkelijk oord
Arnhem is naast een sportief en muzikaal oord vooral ook een creatieve en groene stad. De gezellige binnenstad is met haar mooie mix aan winkels en mogelijkheden om lekker te eten en drinken meer dan aanlokkelijk.
Tel er de prachtige ligging aan verschillende rivieren, waaronder de Rijn en de IJssel, de talrijke historische panden, tal van mooie kunstwerken en vooral ook haar bijzondere rol in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog bij op en u kunt zich voorstellen dat Arnhem een stad is waar het meer dan goed toeven is.

Burgers Zoo
Denkend aan Arnhem, gaan mijn persoonlijke gedachten in eerste instantie altijd terug naar de dierentuin. In het koninklijke Burgers 'Zoo, de meest bezochte attractie van Gelderland, was het dat ik ooit een beurs vond.
Omdat er helemaal niemand in de buurt was, borg ik de potemonnee op in mijn tas. Juist op het moment dat ik mijn weg wilde vervolgen, stoof er een mevrouw op leeftijd met een rood hoofd de hoek om. Of iemand een beurs had gezien, ze was op pad met haar kleinzoon enne.

Verbouwereerd
De vrouw struikelde over haar woorden en voordat ik iets kon zeggen, griste ze haar beurs uit mijn handen, die ik inmiddels uit de tas had gehaald en verdween hollend de hoek om. Ik bleef verbouwereerd achter.

Lekker koffiedrinken
Terwijl ik nog wat zat te mijmeren over haar brute optreden verscheen de vrouw ineens weer de hoek om. Ze verontschuldigde zich voor haar drukte, gaf een tientje. 'Voor koffie met iets lekkers of zo. Super bedankt hoor , riep ze nog om vervolgens weer uit mijn blikveld te verdwijnen.

Smullen van Arnhemse meisjes
Terugdenkend kan ik haar drukte als oma begrijpen. Ze had waarschijnlijk haar kleinkind al in de auto zitten en een kind laat je niet (lang) alleen. Uiteindelijk heb ik haar advies opgevolgd en haar tientje later bij een bezoek aan het schitterende stadscentrum opgemaakt aan koffie met Arnhemse meisjes, een lokale lekkernij, die in 1829 voor het eerst werden gebakken. Ik zou ze zeker eens gaan proeven. Werkelijk koekjes 'om op te eten'.

Slag bij Arnhem
Hoe dan ook een zoete herinnering aan de stad, die u ook ongetwijfeld ook zult overhouden na een bezoek aan Arnhem, de stad die internationaal bekend staat om de Slag bij Arnhem. Iedereen met enig historisch besef heeft daar ongetwijfeld van gehoord. Over de luchtlanding en veldslag van de geallieerde troepen in 1944 is vandaag de dag van alles te zien in verschillende musea, zoals het Arnhems Oorlogsmuseum 40-45, een van de bijna twintig musea, die de stad rijk is, variërend van moderne, hedendaagse kunst in het Museum Arnhem tot alles over het Kadaster in het Kadaster Museum of alle aspecten van (zoet) water in het Nederlands Watermuseum.

Van alle markten thuis
Goed beschouwd is Arnhem als stad 'van alle markten thuis'. Zij biedt veel en weet met haar talrijke voorzieningen raad met elke behoefte van haar bezoeker, ongeacht de leeftijd. Van jong tot oud kan er iets van zijn gading vinden en volop aan haar trekken komen. Kom het zien en overtuig uzelf. De stad is uw aandacht meer dan waard en uw tijd wordt er goed mee besteed.

Uitgaansstad
Naast alle mogelijkheden tot optimaal genieten op kunst-, sportief, muzikaal of cultureel gebied en anderszins, biedt Arnhem als uitgaansstad ook volop mogelijkheden om 'door te zakken' tot in de kleine uurtjes.

Overnachten
Terugreizen hoeft niet, want er zijn in de buurt ook genoeg mooie voorzieningen om 'het licht uit te doen'. Bekijk hier de actuele hotelarrangementen in Arnhem.

 

Laat je verrassen in Assen!
Genieten in meesterlijk 'Dordt' is koud kunstje