Bij een bezoek aan de Bataviawerf vaart iedereen wel!

Bij een bezoek aan de Bataviawerf vaart iedereen wel!

Een uitgaanslocatie ter lering en vermaak in Nederland. Dat is bij uitstek de Bataviawerf aan de kust van het Markermeer in Lelystad. Alsof je in een tijdmachine stapt, die je terugbrengt naar de zeventiende eeuw met geweldige belevenissen op het VOC-schip de Batavia, waar je kunt luisteren naar de mooiste verhalen over het leven aan boord in het algemeen en over de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) in het bijzonder of over zeeheld Michiel de Ruyter.

‘Ben ik uw gevangene, schenk mij water. Ben ik uw gast, schenk mij wijn’. Dat zou een uitspraak geweest zijn van de grootste zeeheld uit de zeventiende eeuw toen hij eens gevangen was genomen. Legendarische woorden, die hem uiteindelijk ook weer de vrijheid opleverden.

De Zeven Provinciën

De Ruyter behaalde in de Gouden Eeuw grote successen als admiraal over de oorlogsvloot van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en wist met zijn vlaggenschip de Zeven Provinciën onder andere de Engelsen te verslaan. Het is onder meer die gebeurtenis, die tot leven komt bij een bezoek aan de Bataviawerf waar onder andere de replica van de Zeven Provinciën te bezichtigen is. Geen ander schip geeft de Hollandse hoogtijdagen in de Gouden Eeuw zo goed weer als dit imposante schip. De verhalen geven een inkijkje in het leven van de opvarenden van destijds. Daarbij krijgt de bezoeker door de open constructie van het schip meteen ook een goed beeld van de scheepsbouwmethodes uit de zeventiende eeuw. Leuk en heel leerzaam.

De Batavia

Naast de Zeven Provinciën kan, zoals gezegd, ook het VOC-schip de Batavia op de werf bezichtigd worden. In 1628 gaf de VOC de naam Batavia aan een retourschip dat op het punt stond naar Indië te worden uitgezonden. Het was weliswaar voor het eerst dat een schip zo genoemd werd, maar de naam zelf was niet nieuw. Negen jaar eerder had de Compagnie besloten haar vestiging op Java Batavia te noemen. Mooie wetenswaardigheden om mee te nemen bij het bekijken van de replica van de Batavia met haar vele kanonnen aan boord. Geweldig ook om de kombuis te zien, de Grote Kajuit voor de elite aan boord en ‘het gemak’ waartoe het scheepsvolk destijds veroordeeld was. Zinnenprikkelend voor de fantasie zo’n rondleiding.

Ambachtelijke werkplaatsen

Ook prachtig is de werf zelf. Daar wordt in verschillende ambachtelijke werkplaatsen gewerkt aan het onderhoud en de bouw van de schepen. Zo wordt bijvoorbeeld in de beeldsnijderij de voor VOC-schepen zo belangrijke ornamenten en snijwerken met de hand gemaakt. Alle spijkers, scharnieren, lantaarns worden op ambachtelijke wijze vervaardigd in de smederij. De zeilmakerij zorgt voor de zeilen van de Batavia en in de tuigerij wordt de tuigage voor het schip geprepareerd.

Een en al levendigheid bij de activiteiten, waaraan ook de bezoeker volop mee kan doen door bijvoorbeeld in de smederij zelf een spijker te maken. Wat een voldoening als dat gelukt is, kan ik u zeggen. Bijzonder leuk is het ook om op de lijnbaan bijvoorbeeld je eigen springtouw te slaan. Het is een van de activiteiten die je kunt doen in het centrum voor historische scheepsbouw wat de werf anno 2017 feitelijk is. Daarbij zijn er nog veel meer leuke dingen te doen op de Bataviawerf in Flevoland. Ooit wel eens meegedaan aan een knoopworkshop? Een ervaring op zich en wat te denken van een demonstratie kanon schieten. Een echte knaller!

Al met al is de Bataviawerf een intrigerende, heerlijke duik in het verleden, waarbij een stukje vaderlandse geschiedenis opgediept wordt, boven water gebracht wordt, zo u wilt. Een bijzondere ervaring voor jong en oud. Bij een bezoek aan de Bataviawerf vaart iedereen wel, zou ik willen zeggen.

Trekpleister van formaat

De Bataviawerf is in 1985 opgericht en heeft zich in relatief korte tijd ontwikkeld tot een toeristische trekpleister van formaat met aandacht van een groot publiek uit zowel binnen- als buitenland. Onder hen ook verschillende filmmakers, die in de werf een prachtig decor zagen voor films als De scheepsjongens van Bontekoe in 2007 en de succesvolle bioscoopfilm Michiel de Ruyter in 2014. Een pareltje van de Nederlandse filmindustrie, zoals de Bataviawerf een juweeltje is in het Nederlandse aanbod van uitgaansmogelijkheden.

Inpakken en wegwezen

De Bataviawerf in Lelystad. Een superleuke locatie voor een familie-uitje met onder meer Bataviastad in de buurt, de eerste fashion 'outlet' in Nederland. Het winkelcentrum is een imitatie van een vestingstad, compleet met een zware stadsmuur, drie stadspoorten, autovrije klinkerstraten en een reeks individuele houten winkelgebouwtjes met een quasiauthentieke architectonische uitstraling, deels geïnspireerd op Marken, deels op de West-Indische koloniën. Meer dan de moeite waard om ook dat eens te bezoeken. Al met al zou ik zeggen, inpakken en wegwezen…naar Lelystad! En wilt u er ter plaatse ook onder zeil? Geen probleem. De mogelijkheden daartoe zijn er genoeg in de buurt. Kijk voor het aanbod hotelarrangementen maar eens op Goedverblijf.nl

Winkelen in Bataviastad

Bezoek Bataviastad

Amsterdam is de top of the bill!
Euromast biedt torenhoog plezier

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
maandag 02 augustus 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.