apeldoorn-blog Breng een bezoek aan Apeldoorn waar het onvermoeibaar genieten is

Als je leeft in het hier en nu, zie je meer! Dat is een van de uitspraken van de Daila Lama, waardoor ik mij graag laat inspireren bij het schrijven van deze blog over Apeldoorn. Een prachtige stad op de onvolprezen Veluwe. Zonder twijfel een van de mooiste landstreken in Nederland. Talloze vakanties heb ik in de omgeving van Apeldoorn doorgebracht zonder een seconde van verveling. Er is dan ook van alles te zien en te doen in de thuisstad van onder andere Paleis Het Loo.

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo is een voormalig koninklijk paleis en momenteel nationaal museum met grote historische tuinen en een Stallenplein vol koetsen en rijtuigen. Het ligt aan de rand van Apeldoorn en behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Een ware bezienswaardigheid.

Het paleis werd aan het einde van de zeventiende eeuw gebouwd als buitenplaats, jachtpaleis en zomerverblijf. De indrukwekkende baroktuinen waren een belangrijk onderdeel van het ensemble, waarmee de eerste bewoners, koning-stadhouder Willem III en koningin Mary II konden pronken. De tuinen zijn de afgelopen eeuwen ingrijpend veranderd, maar nog altijd even indrukwekkend en zeer bezienswaardig.

Rijk geschakeerde voorzieningen

Denk ik aan Apeldoorn, dan denk ik aan een oude schoolmeester, die van oorsprong uit Apeldoorn kwam en daarover de mooiste verhalen kon vertellen, aan schoolkampen in jeugdherberg De Grote Beer, aan mooie koopjes in de vele winkels en boetiekjes, die de stad rijk is, aan smulpartijen in een lokaal pannenkoekenrestaurant, aan prachtige speurtochten door de mooie, natuurrijke omgeving, maar ook aan het oogverblindende Stadspark Berg en Bos, Attractiepark Apenheul, de Julianatoren en niet te vergeten Malkenschoten. Uren brachten we er door met dieren kijken, varen en zo meer.
We konden er maar geen genoeg van krijgen.

Apeldoorn, een stad met maar liefst negen prachtige parken, zoals het Oranjepark, Verzetstrijderspark, Prinsenpark en Wilhelminapark, die inmiddels rijksmonumenten zijn. Kortom, een stad, waar je verzadiging vindt als je trek hebt in een heerlijk, onbezorgd, fantastisch verblijf in de mooist denkbare natuurrijke omgeving.

Grote Kerk

Apeldoorn is rijk aan historie en kent met name een oud historisch centrum. Via een wandeling door de smalle straten zie je veel authentieke gevels en onder meer de Grote Kerk uit 1892, waar een aantal leden van de Koninklijke familie is getrouwd. In de kerk bevindt zich onder andere de zogenaamde Koninginnebank, die ook wel Wilhelminabank, of Hofbank wordt genoemd. Een speciale ingang van de kerk (onder de toren) verschaft toegang tot deze ereplaats. Tot 1985 waren deze ingang en de bank voorbehouden aan leden van de Koninklijke familie. Bijzonder om te zien is het zogenaamde Wilhelminaraam rechts van de preekstoel. Het raam is een geschenk aan Wilhelmina van diverse universiteiten, hogescholen en studentencorpora ter gelegenheid van haar 40-jarig regeringsjubileum. Het linker raam heet het Beatrixraam en is in 2005 geschonken aan Koningin Beatrix ter gelegenheid van haar 25 jarig regeringsjubileum.

Folkloristisch Museum

De Grote Kerk is een belangrijke bezienswaardigheid in de stad, maar bij lange na niet de enige. Uw bezoek meer dan waard is bijvoorbeeld ook het folkloristische Museum In de Zevende Hemel. Zijn grote verzameling van objecten, die te maken hebben met Sinterklaas, Pasen, Kerstmis, de koninklijke familie en oud speelgoed uit de jaren 1900 tot en met 1960 brengt de bezoeker al heel snel 'in de zevende hemel'.

Apeldoorn is om verliefd op te worden. Het is er onvermoeibaar genieten. De stad biedt alle faciliteiten van een grote stad, maar heeft tegelijk de sfeer en gemoedelijkheid van een dorp. Het ligt heel centraal en iedereen voelt zich er thuis; Koning, keizer, admiraal en alle anderen, van jong tot oud.

Voor herhaling vatbaar

Apeldoorn intrigeert en inspireert, van kunstschilder tot liedjesschrijver. Zo onder andere ook de legendarische Annie M.G. Schmidt. Zij schreef ooit een liedje over 'Een koe in Apeldoorn, die haar staart had verloren.' De uitkomst van dat versje laat zich raden. In tegenstelling tot de uitkomst van uw bezoek aan Apeldoorn. Die is zonder twijfel meer dan positief en voor herhaling vatbaar. Pak maar vast in! U wordt er vorstelijk ontvangen. En mooie. betaalbare verblijfsmogelijkheden in de buurt? U vindt ze te kust en te keur op hotelarrangementen op Goedverblijf.nl.