Burgers Zoo is een vorstelijke traktatie voor jong en oud!

Burgers Zoo is een vorstelijke traktatie voor jong en oud!

Onderzoek door het Sociaal Planbureau heeft uitgewezen dat ‘wij’ gemiddeld genomen meer dan veertig uur per week over hebben om leuke dingen te doen. Tot een van die leuke dingen behoort wat mij betreft een bezoek aan een dierentuin in het algemeen en die aan de Koninklijke Burgers Zoo in het bijzonder. Duim omhoog, want het is er echt zó!

Ontdekkingsreis

De dierentuin aan het Antoon van Hooffplein 1 in Arnhem is als een indrukwekkende ontdekkingsreis, waar niemand snel uitgekeken raakt. Het is niet voor niets de derde best bezochte dag attractie van Nederland. Het aantal verschillende dieren wat je er kunt zien is sensationeel, de prachtige natuur met de mooiste bloemen en planten fenomenaal, de sfeer die je er proeft buitengewoon en de spelmogelijkheden voor kinderen reusachtig om maar eens wat te noemen. Een dan hebben we het nog niet eens over de smaakvolle restaurantjes en leuke shops om eens lekker in rond te struinen. Je moet er eigenlijk geweest zijn om het allemaal te kunnen onderschrijven.

De Bush

Persoonlijk was ik meermaals in ‘De Bush’, zoals de dierentuin ook wel genoemd wordt. En telkens opnieuw was ik onder de indruk van de veelheid aan ervaringen, die je er opdoet, het leerzame karakter dat van de dierentuin uitgaat, de schoonheid van het complex, maar ook de rust en de ruimte, die je er vindt om er onbekommerd te genieten. Een dagje Burgers Zoo is echt een relax-moment in het jachtige bestaan wat we doorgaans allemaal leiden. Kortom Burgers Zoo als uitje is een meer dan geslaagd idee.

Rimba

Om het allemaal overzichtelijk te houden is de dierentuin opgesplitst in een aantal deelgebieden. Zo kent het park bijvoorbeeld de Rimba. Je waant je er in het Maleise tropische regenwoud met Maleise beren, tijgers en gibbons, maar ook Aziatische runderen, herten en bantengs. Exquise genieten is het in de Rimba van de siamangfamilie. Behalve hun bijzondere aanblik, wanneer hun keelzakken bij het roepen worden opgeblazen als een ballon, is hun gezang ook een streling voor het oor. Zelden zo’n mooi concert bijgewoond, zou ik haast zeggen.

Avonturentunnel

Een andere greep uit het overstelpende aanbod binnen de dierentuin is Burgers Desert. Je komt er via een ondergrondse avonturentunnel, die als verlaten mijngang is aangekleed. Dat alleen al spreekt tot de verbeelding. Daarbij valt er voor de avonturiers van alles te ontdekken in de tunnel, zoals een goudader, maar ook verschillende dieren, die graag in het donker verblijven zoals de blinde holenzalmen. In de Desert zelf treffen we onder andere verschillende soorten reptielen aan.

Mangrove

Een heel nieuw ecosysteem in Burgers Zoo is de Mangrove. Afgelopen zomer officieel geopend als ’s werelds grootste mangrove. De Mangrove is het natuurlijke leefgebied van charismatische diersoorten als zeekoeien, wenkkrabben, vlinders, vogels en vissen. Wat je daar allemaal ziet, doet je naar adem happen zoo indrukwekkend. Eigenlijk zoals alles wat je in Burgers Zoo kunt zien. Alles laat op een of andere manier een onuitwisbare indruk achter.

Wonderbaarlijk

Jesse Laport schreef er destijds in 2013 als stadsdichter van Arnhem een bijzonder gedicht over, waarin de zin: alle landen hebben wonderen en in Arnhem lopen ze rond, feitelijk de hele lading dekt. Je blijft je in Burgers Zoo als bezoeker dan ook voortdurend verwonderen.

Het begin

Johan Burgers had in 1913 niet kunnen vermoeden dat zijn internationaal vermaarde fazanterie, die hij toen voor het eerst openstelde voor publiek, ooit zou leiden tot Koninklijke Burgers Zoo anno 2017. Een dierenpark dat jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers trekt en al die mensen onnoemelijk veel plezier bezorgt. De dierentuin is anno nu een trekpleister van formaat in toeristisch Nederland. Niet meer weg te denken. Een dierenpark dat zo omvangrijk en prachtig is dat het niet in woorden is uit te drukken. Je moet Koninklijke Burgers Zoo feitelijk gewoon gaan zien, ondergaan en beleven. Dat is het allerbeste. Persoonlijk ervaren hoe een vorstelijke traktatie smaakt, want dat is een bezoek aan Burgers Zoo. Alvast heel veel plezier!

  

Naturalis is niet mis
De Druiventros creëert zoete herinneringen

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 01 december 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.