Callantsoog: Een dorp om van te dromen!

Callantsoog: Een dorp om van te dromen!

Supertastisch. Dat woord kent onze Nederlandse taal niet,  maar iedereen kan zich er waarschijnlijk wel iets bij voorstellen. Beter dan super en nog mooier als fantastisch! Ik zou het van toepassing willen verklaren op Callantsoog.

Groot strandplezier
Het dorp aan de Noordzee in de provincie Noord-Holland is in elk geval het summum voor de liefhebber van zon, zee en strand, zoals ik. Overigens niet per sé in die volgorde, maar dat terzijde.
Belangrijk is dat de stranden nergens zo schoon en veilig zijn en dat vrijwel geen enkele andere plaats in Nederland zoveel zonuren biedt als Callantsoog.

Gelukzalig
Het is er heerlijk uitwaaien bij het ruisen van de zee, schelpen zoeken op het strand of gewoon lekker lummelen op een strandmatje, kijkend naar kinderen die zich er als geen ander vermaken met onder andere het bouwen van zandkastelen. Het zijn wat mij betreft enkele van de kleine, gelukzalige momenten, die je bij uitstek in Callantsoog kunt beleven.

Heerlijk fietsen en wandelen
Naast een plek met veel strandplezier is de badplaats, met bijvoorbeeld het duingebied Zwanenwater, ook een heerlijk fiets- en wandelgebied.

Oergezellig centrum
Het dorp, met een oergezellig centrum, is op zichzelf niet heel groot, maar je vindt er wel alles voor op en top genieten.
Ik denk dan met name aan de vele bijzondere winkeltjes, prachtige sfeervolle terrassen, heerlijke strandpaviljoens en tongstrelende restaurants.

Overzichtelijk genieten
Callantsoog kent niet direct de massaliteit, waardoor je verdrinkt in een overstelpend aanbod van activiteiten en voorzieningen en door de bomen het bos niet meer ziet. Het dorp biedt alles in de juiste proporties, zodat het vooral overzichtelijk is en volop ruimte biedt voor beleving en ontdekking voor jong en oud.

Rijke geschiedenis
Hoge duinen scheiden het dorp met het prachtige, onovertroffen strand. Ter plekke voel je de geschiedenis van de streek, die vooral in het teken staat van veel strijd tegen de zee.

Tante Jaantje
Een belangrijk deel van die roemrijke geschiedenis wordt visueel gemaakt in Museumboerderij Tante Jaantje, een van de twee tentoonstellingsruimtes in het dorp.
In de expositieboerderij is onder meer een tentoonstelling gewijd aan het strandjutten, wat vroeger een belangrijke neveninkomst was voor de lokale bevolking. Heel bezienswaardig!

De kerk
Wat ook zeer de moeite van het bekijken waard is, is de kerk, het oudste gebouw in Callantsoog met een torenklok uit 1491. Mede op basis van deze klok en een bijzonder wandbord is het een bron van historische informatie over het dorp en de streek.

De Booghaard
Een andere lust voor het oog in Callantsoog is Beeldentuin De Booghgaard. Verspreid door de prachtige tuin zijn beelden te zien van meer dan twintig kunstenaars.

Kooijbos
En dan het Kooijbos. Dit prachtige oude bos, gegroeid rond de voormalige zee doorbraak 't Ooghmer Gat, vindt u aan de oostkant van Callantsoog.  Het is er heerlijk grasduinen.

Zwanenwater
Heerlijk rondsnuffelen kan ook in het natuurreservaat Zwanenwater, dat vooral bekend is vanwege de vele lepelaars die er te zien zijn. Een uniek natuurgebied in Nederland met zeer zeldzame planten en ontelbare vogelsoorten. Een waar eldorado voor elke liefhebber van de natuur.

Callantsoog biedt meer
Callantsoog, wat zal een mens ervan zeggen? Geweldig om over te schrijven en mooi om over te lezen. Maar vele malen mooier is het om de perfectie van dit 'supertastische' dorp te ervaren en ter plekke uit te vogelen wat het dorp en de omgeving nog meer biedt.

Want in en rond Callantsoog is natuurlijk meer, veel meer! Ik denk in dit verband aan uitstapjes naar bijvoorbeeld het dichtbij gelegen Den Helder of landgoed Hoenderdaell. Ook supermooi!

Droomplek
Kortom, uren, dagen, weken, je raakt in Callantsoog niet uitgekeken. Een plek om van te dromen, wat er in de buurt ook echt heel goed kan! Kijk daarvoor maar eens op het aanbod hotelarrangementen in Callantsoog! 

Uitzinnig genieten in Ootmarsum
Prinsheerlijk genieten in Coevorden

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 02 oktober 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.