Carnaval is domweg genieten

Iedereen doet het volgens De Pintermannen. Een Nederlands gelegenheidstrio dat vorig jaar een torenhoge carnavalshit scoorde op TV Oranje met 'Ik geef een rondje'.
Dit jaar werd door het trio een originele liedtekst van Robert Long een beetje aangepast en in combinatie met nieuwe muziek werd 'Iedereen doet het' geboren.

 

Alaaf!

Dat iedereen het doet, waag ik te betwijfelen, maar ik geef iedereen wel graag in overweging om het te gaan doen. Carnaval vieren! Het feest 'der zotten', waarin het 'gekkengetal' elf centraal staat en Alaaf als algemene groet gebezigd wordt. Wie zich er nooit in verdiept heeft, zou wel eens voor verrassingen kunnen komen te staan. Geweldig voor wie zich er zonder enige terughoudendheid aan overgeeft!

Alle remmen los

Carnavalstijd is een mooie periode om alle remmen los te gooien. Uiteraard alles binnen het betamelijke en vervolgens domweg genieten. Er bestaat feitelijk geen beter moment in een jaar om dat te doen dan in februari tijdens Carnaval. In 2017 begint 'het feest der feesten' op zondag 26 februari om op dinsdag 28 februari te eindigen.

Kleurrijk volksfeest

Carnaval is van oorsprong een katholiek volksfeest, maar inmiddels wordt het in vrijwel alle kringen gevierd en in alle delen van het land. Plaatsnamen krijgen tijdens Carnaval tijdelijk vervangende namen zoals Lampengat voor Eindhoven, Kruikenstad voor Tilburg en Moddergat in plaats van Almere.

Optochten tonen kunst met een grote 'k'

Burgemeesters geven tijdens carnaval 'de macht' uit handen aan Prinsen, gemeenteraden worden tijdens Carnaval vervangen door Raden van Elf en iedereen dost zich kleurrijk en uitbundig uit.
Niks moet, alles mag, zou je kunnen zeggen. Carnaval is een feest met een knipoog, wat vooral tot uitdrukking komt in grote optochten met de meest prachtige praalwagens. Ook dat is kunst met een grote 'K'. Meer dan de moeite waard om te bekijken. Van oudsher was het ultieme carnavalsfeest voorbehouden aan plaatsen 'beneden' de rivieren, maar vandaag de dag kunnen ze er ook 'boven' de rivieren wat van. Wat dat betreft keuze genoeg voor groot en klein om ultiem te genieten van kleurrijke praalwagens, de mooiste kostuums en hilarische grappen en grollen tijdens onnavolgbare vrolijke feesten.

Vastenavond

Carnaval wordt ook wel Vastenavond genoemd omdat met carnaval het begin van het vasten gevierd wordt. Dit is de periode van veertig dagen voor Pasen, die begint op Aswoensdag. Om de vasten goed te kunnen 'overleven' wordt in de dagen voor Aswoensdag Carnaval (ook wel Vastenavond) gevierd. Het Carnaval is sinds jaar en dag omgeven met tal van vooroordelen. Sommigen menen dat het alleen een zuipfeest is, dat niet zelden leidt tot uitspattingen, die het daglicht moeilijk verdragen. Uit eigen ervaring weet ik dat het tegengestelde vaak waar is.

Feest voor iedereen

Tal van carnavalsverenigingen tonen zich heel sociaal-maatschappelijk betrokken. Zij organiseren feesten voor jong en oud, maar ook speciale feesten voor mensen met een beperking.
Carnavalsverenigingen sluiten doorgaans niemand uit en velen zamelen geld in voor steun aan goede doelen. En ja, alles in een sfeer van feest en gekkigheid met, niet zelden 'een lange neus' naar gebeurtenissen en de realiteit van alledag. Maar oh een heerlijke ontlading van spanning en stress. Serieus waar! Wie de problemen van alle dag ook even van zich af wil schudden, doet er goed aan zich in het feestgedruis van carnaval te storten. Gewoon genieten van wat je hoort en ziet of er zelf aan meedoen. Het kan op tal van plekken, van 's morgens vroeg tot in de kleine uurtjes.

Bijtanken

Belangrijk is om het mee te maken van begin tot einde. Carnaval is gegarandeerd meerdaags genieten in steden als Kielegat Breda, Krekkelstad Enschede of in welke windstreek dan ook. En je kunt tussentijds overal 'bijtanken'. Kijk voor het aanbod hotelarrangementen maar eens op Goedverblijf.nl