Eanske is onmeunig mooi

Eanske is onmeunig mooi

De grootste stad in de provincie Overijssel is Enschede. Een stad 'met een eigen smaak en een eigen geluid', om de woorden van Grolsch maar eens te gebruiken.
De bierfabriek, gevestigd op een adres met de toepasselijke naam Brouwerslaan, is een van de grote publiekstrekkers in Enschede.


Grolsch Brouwerij Tour
Jaarlijks ondernemen duizenden mensen een zogeheten Grolsch Brouwerij Tour om het brouwen en bottelen van bier van dichtbij mee te maken, maar ook om van het goudgele gerstenat te proeven. Een geheel eigen smaak!


Nedersaksisch
Het eigen geluid van Enschede schuilt in allerlei grote muziekevenementen die er gehouden worden, maar bijvoorbeeld ook in de taal.
In de stad en de gelijknamige Twentse gemeente wordt Nedersasksisch gesproken. Eanske noemen ze hun stad. Enorm mooi! Of, zoals de Twentenaren het zeggen: Onmeunig mooi! Geboren Enschedeër wijlen dichter Willem Wilmink, schreef er ooit een hilarisch gedichtje over.

Hoe dan ook, de taal in Enschede is mooi. Net als de stad zelf met heel veel bezienswaardigheden. Een stad met een bijzonder rijke historie ook, die begint in de vroege middeleeuwen toen Enschede slechts een agrarische nederzetting was.

Rampzalige geschiedenis
De stad heeft in de loop der tijd veel rampen meegemaakt en is uit een heel diep dal gekomen na de vuurwerkramp in mei 2000. Ik hoorde er destijds van terwijl ik op een korfbalveld stond enkele tientallen kilometers van de plek des onheils. Donkere rookpluimen verraadden dat er iets ernstigs aan de gang was. Hoe ernstig de situatie echt was, zou pas later blijken.

Bloeiende, ambitieuze stad
Gelukkig is Enschede na dat drama weer opgekrabbeld en is het anno 2016 een bloeiende, ambitieuze stad met een veelzijdig aanbod aan bezienswaardigheden en ongekende mogelijkheden om heerlijk te shoppen in de vele winkels en tal van exclusieve zaken en boetieks in het centrum.
Ook is het de ultieme plek om heerlijk uit te gaan, lekker te eten, cultuur op te snuiven, kunst te kijken, monumenten te bezichtigen en natuur te ontdekken. In Enschede kan het allemaal en niet in geringe mate.

Elderinkshuis
Een van de meest aparte bezienswaardigheden in de stad is het Elderinkshuis. Dit huis uit 1783 is een van de oudste gebouwen in Enschede. Het werd gebouwd om als herberg te dienen voor onder andere diegenen die na het sluiten van de Espoort 's avonds de stad niet meer binnen konden.

Grote Kerk
Niet te missen in Enschede is de Grote Kerk op de Oude Markt. De kerk dateert uit de Middeleeuwen. Haar schoonheid is overweldigend en de uitstraling van dit rijksmonument meer dan uitnodigend.

Wooldrikspark
Uitnodigend is ook het historische Wooldrikspark. De voormalige fabrikantenbuitenplaats werd in 1885 gesticht door de familie Ter Kuile en werd in 1951 aan de stad Enschede geschonken. Het park dankt zijn naam aan het vroegere Erve Wooldrik, dat al in de 15e eeuw werd gesticht en waarvan nog een boerderij resteert uit 1788. Het park staat onder meer bekend om haar vele prachtige solitaire bomen, waarvan sommige exemplaren meer dan honderd jaar oud zijn.

Roombeek Cultuurpark
Van een geheel andere allure, maar minstens zo indrukwekkend is het Roombeek Cultuurpark. In het park kun je van instelling naar instelling wandelen en genieten van de meest uiteenlopende culturele uitingen. Het Roombeek Cultuurpark staat voor een unieke combinatie van eigenschappen: creativiteit, vindingrijkheid en verbeeldingskracht. Heerlijk om er uw fantasie de vrije loop te laten!

TwentseWelle
Wie naar hartelust wil fantaseren en experimenteren is nergens beter op zijn plek dan in Museum TwentseWelle. In dit familiemuseum kun je de toekomst ontdekken door te spelen, te leren, te denken en te dromen. Het museum laat zich niet vangen in één naam, maar is alles tegelijk, van natuurhistorisch museum en kunstmuseum tot techniekmuseum. Een prachtige uitdaging voor jong en oud!

Stad met smaak
Jong en oud dat in Enschede ook massaal toestroomde toen The Passion er een paar jaar geleden werd opgevoerd en het Glazen Huis er voor Serious Request werd ingericht. Wat mij betreft een stad met smaak, wat smaakt naar meer en dat meer ook zeker biedt.

Blijven slapen
Je kunt het allemaal ontdekken en beleven door er gewoonweg te zijn, dagen en nachten! Mogelijkheden genoeg op dat gebied. Kijk voor hotelarrangementen in Enschede op Goedverblijf.nl

In Gulpen kijk je je de ogen uit!
In Nunspeet is gezelligheid troef

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
maandag 27 juni 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.