Een dag vol belevenissen bij de Friese meren

Een dag vol belevenissen bij de Friese meren

Iedereen wil graag de wind in de zeilen hebben, maar dat bereik je niet zomaar. Het is vooral een kwestie van veel proberen. Dat geldt ook voor ontspannen. Ieder mens heeft het op z’n tijd nodig en iedereen kan het doen. Even de dagelijkse verplichtingen loslaten, lekker ‘vrij’ zijn.


Dat gevoel kun je bij uitstek ervaren tijdens een bezoek aan de Friese meren. Ideaal voor watersporters, maar ook voor landrotten een perfect gebied om leuke stadjes en dorpen in het uitgestrekte Friese land te ontdekken met interessante bezienswaardigheden.

Onweerstaanbaar

Misschien heeft het feit dat ik vissen als sterrenbeeld heb er iets mee te maken. Misschien ook niet, maar het is overduidelijk dat water een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij uitoefent. En, raar maar waar, ik word graag in de boot genomen. Letterlijk wel te verstaan. Niets mooiers dan een boottocht. Meedeinen op de golven, genieten van vergezichten, de zon op je bol, wind in de haren. Wie doet je wat? Onbetaalbaar dat gevoel van volledige vrijheid. Water is in het Friese merengebied in overvloed aanwezig. Een gebied met zo’n dertig verschillende meren, waar je overspoeld wordt met mogelijkheden tot ontspanning en vermaak. Allereerst met talrijke vaarroutes. Friesland is tenslotte de waterprovincie bij uitstek. Zij kent heel veel verschillende meren, waarvan de Groote Brekken, het Sneekermeer, het Tjeukemeer, het Heegermeer, de Fluessen en het Slotermeer zo ongeveer de belangrijkste zijn.

Lemmer

De Groote Brekken is een langgerekt meer, gelegen tussen Lemmer en Spannenburg. Lemmer wordt ook wel de Poort van Friesland genoemd. Het is de stad van topschaatser Rintje Ritsma, ook wel bekend als ‘de beer van Lemmer’. Of u hem daar bij een bezoek zult zien, kan ik niet zeggen, wel dat u er een bruisend centrum aantreft met een prachtig zandstrand aan het IJsselmeer. Heerlijk is het om er te flaneren over de kade. Ook kunt u er het grootste nog in werking zijnde stoomgemaal van Europa vinden.

Sneek

Zeilen we verder naar het Sneekermeer, dan belanden we in het walhalla voor de echte watersportliefhebber. Op en om het meer zijn heel veel watersportfaciliteiten aanwezig, zoals een speedbootbaan, verschillende jachthavens en een starttoren voor zeilwedstrijden. In dit gebied wordt elk jaar de reuzegezellige Sneekweek en het prestigieuze skûtsjesilen gehouden. Een geweldig kijkspektakel. Meer dan het aanzien waard in Sneek is ook het Fries Scheepvaart Museum. Je komt er oren en ogen tekort.

Kameleondorp

En dan het Tjeukemeer, het grootste binnenwater van de provincie Friesland. In de buurt vindt u onder meer het ‘eiland’ Terherne, dat bekend staat als Kameleondorp, ontleend aan de spannende serie jongensboeken over De Kameleon, waarin de avonturen van de broers Hielke en Sietse worden beschreven. In Kameleondorp kun je die avonturen meebeleven op grond van diverse activiteiten, zoals rondvaarten door en om het dorp. Ook is er een Kameleonmuseum. Heerlijk om er in rond te dwalen en het kind in jezelf weer boven te laten komen. Waarachtig onbezorgd genieten.

Een waanzinnige beleving is het Heegermeer dat in het zuidwesten over gaat in de Fluessen. In het meer bevinden zich enkele eilandjes, waarvan de Rakkenpolle het grootste is. Midden door het meer loopt een betonde scheepvaartroute, die onderdeel is van het Johan Frisokanaal.

Sloten

Het Slotermeer voert onder meer langs het kleinste stadje van Friesland, het schilderachtig mooie Sloten. Van oudsher een ware vestingstad. Je kunt er nog twee waterpoorten zien, maar ook onder andere een oude korenmolen, waar nog altijd op ambachtelijke wijze meel wordt gemaakt.

Oant sjen

Het is slechts een kleine greep uit al het moois dat in het Friese merengebied te zien en te doen is. Een gebied dat enorm tot de verbeelding spreekt en ook al eeuwen een grote bron van inspiratie is voor schilders en dichters. Prachtige schilderijen en lofprijzingen op schrift getuigen daarvan. Voor de bewoners van het gebied is het allemaal niks nieuws, voor haar gasten een mooie uitdaging om te ontdekken dat de Friese Meren een ware belevenis is. Overal zijn plaatsen genoeg om aan te meren en comfortabele verblijfslocaties om de nacht door te brengen. Kijk voor het aanbod hotelarrangementen maar eens op Goedverblijf.nl. Graag tot ziens op of in het Friese meren gebied.. Ofwel ‘oant sjen’, zoals de Friezen zeggen.

Top 10 zomervakantie uitjes
Zomers genieten met een festival

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 02 oktober 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.