Eindhoven sprankelt aan alle kanten

Eindhoven sprankelt aan alle kanten

In carnavalstijd noemen we het Lampegat. Gewoonlijk heet het Eindhoven. In beide gevallen een heerlijke stad in het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant waar je je te goed kunt doen aan wat je maar wilt.  U vraagt, 'zij' draaien, zou je kunnen zeggen.

Volop kijk- en doeplezier
Eindhoven sprankelt van boven tot onder, van links tot rechts. De natuurrijke stad biedt met honderden (rijks)monumenten, vele kunstwerken, talrijke musea en wat dies meer zij heel veel kijk- en doe plezier voor alle leeftijden.

Bloemetjes buiten zetten
Daarnaast is zij met haar vele theaters, bioscopen, verschillende overdekte winkelcentra en diverse cafés, (bruine) kroegen en restaurants de stad bij uitstek om eens lekker de bloemetjes buiten te zetten.
Een en al zaligheid
Samenvattend zou ik de woorden van tekstschrijver Wim Kersten willen citeren. Hij schreef ooit een lied over Eindhoven met de alleszeggende woorden: 'Het is een zaligheid om hier te mogen leven!

Catharinakerk
De zaligheid die Kersten beschrijft kun je onder meer ervaren bij de aanblik van de Catharinakerk. Een van de meer dan 140  adembenemende rijksmonumenten in Eindhoven.
Bij de aanblik van de kerk in de prachtige binnenstad wordt het oog vooral getrokken door de twee torens van de kerk, die beide 73 meter hoog zijn en naar voorbeelden uit de Franse gotiek verschillend van vorm zijn, een zogenaamde mannelijke en een vrouwelijke toren, met de benaming David-toren en Maria-toren.
Kijken is één, maar ik kan u verzekeren dat het ook zalig is om je eens verder te verdiepen in de geschiedenis van de kerk en haar roemruchte torens.

Philips
Heerlijk is het ook om eens in de geschiedenis van Eindhoven te duiken, waar de industriële revolutie aanvankelijk door textiel-, sigaren- en luciferfabrieken en later voornamelijk door Philips teweeg is gebracht.
Philips is er om onder meer die reden geëerd met enkele standbeelden. Op de Markt bevindt zich in dit verband een standbeeld van Frits Philips. Een standbeeld van zijn vader Anton Philips is te vinden voor het station.
En er is meer Philips in Eindhoven te vinden. Het Philips stadion hoeft volgens mij geen nadere introductie. Dat kent iedereen. Net als voetbalclub PSV. Minder bekend is wellicht het Philips Gloeilampenfabriekje anno 1891. Deze vindt u aan de Emmasingel.

Groene stad
Eindhoven is een levendige, bruisende stad en tegelijk een 'groene' stad. Rustgevend met haar vele parken, plantsoenen en de beek De Dommel, die door de stad loopt. De zogenoemde Dommelzone is een absolute toplocatie met onder andere tal van schitterende wandel- en fietsroutes.

Genneper watermolen
Tijdens een van die tochten is een bezoek aan bijvoorbeeld het eeuwenoude rijksmonument de Genneper watermolen een absolute aanrader. De molen, die door verschillende beroemde Nederlandse schilders, zoals Vincent van Gogh en Anton Pieck is vastgelegd, ligt aan de Genneperweg, langs de Dommel in het stadsdeel Gestel van de gemeente Eindhoven. Ze bevindt zich in de Genneper Parken, waar ook het Milieu EducatieCentrum is gevestigd.

Kort en goed;  van een bezoek aan Eindhoven kun je veel opsteken en je raakt er niet snel uitgekeken.

Voor dag en dauw
De mogelijkheden voor ultiem genieten liggen er voor het oprapen. Ik heb het persoonlijk meer dan eens 'opgepakt' en kan u beloven, het is heerlijk toeven in Eindhoven!

Wilt u alles zien en alles meemaken, er voor dag en dauw zijn, dan is overnachten aan te raden. Ook daarvoor zijn er legio mogelijkheden. Kijk voor het aanbod hotelarrangementen maar eens op Goedverblijf.nl.

Locatie (Map)

Prinsheerlijk genieten in Coevorden
Culinair genieten tijdens wildseizoen

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 29 maart 2023
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.