Elf steden boeien in elk seizoen

Elf steden boeien in elk seizoen

Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindelopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. Het zijn de Friese elf steden, waarnaar de beroemde Schaatsmarathon is vernoemd. Een bestemming waarvoor de schaatsliefhebber alles in het werk stelt om erbij te zijn, zodra de verlossende woorden 'It giet oan' gesproken zijn. Wat mij betreft mag 'het gaat door' ook geantwoord worden als er gevraagd wordt om de elf steden te bezoeken buiten de  legendarische schaatstocht om. Elk van de plaatsen biedt namelijk ontiegelijk veel mogelijkheden tot vermaak voor alle leeftijden. 'It giet er oan'. Niet alleen bij zeer strenge vorst,  maar in elk van de vier seizoenen.

Bezienswaardige provincie

Voorjaar, zomer, herfst of winter. Het is altijd goed toeven in het Friese land met zijn vele wateren, groene weilanden, uitgestrekte heidevelden en ongerepte bossen , die de vele historische steden en pittoreske dorpjes in de provincie omringen. Een provincie, die ook bij uitstek geschikt is om via het water te verkennen. Friesland kent veel watersportplaatsen, waarvan bijvoorbeeld Sloten er een is.

Sipelsted Sloten

Dichtbij het Slotermeer, is een zogenaamde vestingstad, die haar oorsprong vindt in de dertiende eeuw. De stad heeft de vorm van een ui en wordt daarom ook wel de Sipelsted (uistad) genoemd. De stad kent een grote variëteit aan historische gebouwen en moderne voorzieningen. Je kunt er heerlijk varen, fietsen, wandelen en 'als het een beetje meezit'  zelfs schaatsen dus.

Leeuwarden

Daar waar Sloten de kleinste van de elf steden is, is Leeuwarden de grootste. De stad die start- en finishplaats van de Friese Elfsteden is, boeit ook zonder schaatsen van start tot finish.
Je kunt er van alles zien en doen en overal genieten van lekker eten en drinken. Bovendien heeft de Friese hoofdstad, die in 2018 tot Culturele hoofdstad van Europa is verkozen, de leukste winkelstraat van Nederland in het historische winkelhart met tal van bijzondere winkeltjes. Daarnaast telt Leeuwarden heel veel bijzondere gebouwen, tientallen markante grachtenpanden, mooie musea en maar liefst ruim achthonderd monumenten. Een kleine greep van de ontelbare bezienswaardigheden in de stad. Overtuig uzelf als u er naar toe gaat. Leeuwarden is altijd absoluut de moeite waard!

IJlst

Absoluut hartverwarmend is IJlst. Een klein stadje, maar groots van naam en faam met onder meer De Messingklopper als een van een groot aantal bijzondere bezienswaardigheden. De Messingklopper is een monumentaal woonhuis. Het is gebouwd in 1669 en is daarmee een van de oudste bewaard gebleven gebouwen van IJlst. Het gebouw heeft een klassieke renaissance trapgevel.

Sneek

En dan Sneek. De Friese stad is zonder meer een paradijselijk oord aan het heerlijke Sneekermeer, waar het oneindig genieten is in haar historische binnenstad met een gezellig en gevarieerd winkelcentrum, dat rijk is aan terrassen, cafés en restaurants. Daarnaast kent de stad tal van stadsgrachten, diverse musea en veel monumentale panden. De een nog mooier dan de ander!
Met name ook vanwege haar prachtige ligging aan het Sneekermeer is Sneek boven alles een bruisende watersportstad. Varen, zeilen, zwemmen, schaatsen. Je kunt er alles op dit gebied zien, doen, maar ook beleven! De watersportliefhebber zal zich dan ook bij uitstek in deze stad voelen als een vis in het water.

Stavoren

Meer dan uitnodigend van de elf steden is Stavoren aan het IJsselmeer. Je kunt er heerlijk winkelen, maar ook lekker de bloemetjes buiten zetten in verschillende leuke cafeetjes en restaurantjes. Dat het stadje een walhalla is voor de watersportliefhebber mag duidelijk zijn.

Hindelopen

Dat geldt in iets mindere mate voor Hindelopen. Liefhebbers van pittoreske plaatsen met bruggetjes en bijzondere doorkijkjes komen hier met name volop aan hun trekken. Het is ook hier waar je het eerste Friese schaatsmuseum vindt met onder meer de historie van de Elfstedentocht in woord en beeld. Een absolute aanrader.

Workum

Aanbevelenswaardig is ook Workum met veel watersport, kunst en cultuur, leuke winkels, fijne terrasjes en heel veel gezelligheid. In Workum vindt u bijvoorbeeld het typische Workumer aardewerk, eenvoudig bruin met decoraties in ringeloor-techniek. Heel mooi.

Bolsward

Mooi, net als Bolsward, wat de deelnemers van de Elfstedentocht waarschijnlijk niet meteen opgevallen zal zijn/ Zij hebben op zo'n moment wel wat anders aan hun hoofd. Best jammer eigenlijk, want Bolsward is een prachtige historische stad en staat altijd bol van gezelligheid.

In het centrum voeren historie en architectuur de boventoon, met als grootste blikvanger het rijk versierde stadhuis uit 1615 met daarin de Oudheidkamer. Bolsward is een absolute aanrader voor een dagje gezellig winkelen, genieten van terrasjes, een rondvaart door de stadsgrachten of een wandeling over de vestingmuren en langs monumentale panden.

Harlingen

En dan de voorstad van Londen, zoals de Harlingers hun stad wel eens gekscherend noemen. Een geweldige plaats met een prachtige haven, die de grootste in de hele provincie is. Een stad met ware stadsallures, waar tegelijk de dorpse gezelligheid en gemoedelijkheid heerst. Een stad met een boeiende geschiedenis, die grootheden als Simon Vestijk heeft voortgebracht. Een stad waar je veel kunt zien en nog meer kunt beleven.  Een stad op een steenworp afstand van Franeker.

Franeker

Franeker, waar onder meer het roemruchte Planetarium Eise Eisinga gevestigd is. Het oudste werkende planetarium ter wereld werd door Eisinga gebouwd tussen 1774 en 1781 in zijn woning met klokgevel (Anno 1768). Het planetarium werd geopend in 1781.

Het totale bouwwerk, in gebruik als museum, is ook rijksmonument en staat in de 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg' uit 1990. Sinds 2011 staat het planetarium op de voorlopige lijst van toekomstige aanvragen voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Dokkum

Tot slot Dokkum. Waar Bonifatus werd vermoord, zo leerden wij decennia geleden tijdens geschiedenisles. Of het ook werkelijk zo is, is de vraag, maar de legende kleeft aan de stad als een kip aan haar kuiken.
Dokkum biedt echter veel meer dan een legende. Het is een moderne, veelzijdige stad met mooie winkelmogelijkheden en een prachtige historische binnenstad. De laatste stad van de Elfstedentocht, maar een prachtig begin van eindeloos genieten.

Dat kan in elk van de elf steden, met ieder hun eigen specifieke kenmerken en de liefde voor de schaatssport als grote gemene deler. Bezoek de steden en ervaar wat optimaal genieten kan betekenen. U doet er goed aan, rijdt er zeker geen scheve schaats mee en hoeft niet bang te zijn voor een uitglijer. Integendeel, succes verzekerd!

Oogjes toe | overnachten in 1 van de de Friese elf steden

De mogelijkheden tot plezier en vermaak zijn in de elf steden eindeloos, maar voor de mens komt er een moment om een pas op de plaats te maken. Even de oogjes toe om energie op te doen voor nieuwe ontdekkingen. Ook dat kan in de buurt heel goed. Kijk voor het aanbod hotelarrangementen in Friesland maar eens op Goedverblijf.nl. Zoals de naam zegt: je vindt er een goed verblijf!


In Utrecht is het voor elke smaak raak
Reizen is mooie 'bestemming' voor goede voornemens

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 30 november 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.