Emmen fascineert groot en klein

Ditmaal een Nederlandse stad onder de loep, die nauwelijks nog introductie behoeft. Vrijwel iedereen kent Emmen vanwege het voormalige (Noorder) Dierenpark, dat inmiddels is opgevolgd door Wildlands Adventure Zoo Emmen. De dierentuin behoort tot het neusje van de zalm van de tientallen dierenparken die ons land rijk is. Het is het paradepaardje van Emmen dat daarnaast nog veel meer interessants biedt.

Vrijheid, blijheid

De stad Emmen wordt ook wel een open, groene stad genoemd vanwege de vele landschappelijk waardevolle gebieden in de buurt. Juist dat open, groene karakter van de stad maakt dat je je er heerlijk vrij voelt, vrij kunt ademen zonder opeengepakte grote, verstikkende gebouwen. Het is een plaats met een dorps woonmilieu en stedelijke voorzieningen.

Alles binnen handbereik

Vrijwel overal fantastisch weids uitzicht met tegelijkertijd de uitgebreide faciliteiten van een grote stad. Je mist er niks. Alles is er min of meer voorhanden. Mogelijkheden te over om lekker te shoppen in het gezellige stadscentrum, heerlijk culinair te genieten in de tientallen horeca-gelegenheden of lekker te wandelen of te fietsen in de natuurrijke omgeving. De stad is letterlijk van alle gemakken voorzien en mede daarom een prachtige stad om in rond te 'vlinderen'.

Vlinderstad

Niet voor niets wordt Emmen ook wel de Vlinderstad genoemd wordt. Heel toepasselijk, want zoals vlinders een bijzondere plaats in de dierenwereld innemen omdat ze in het algemeen beschouwd worden als mooi, ongrijpbaar en fascinerend, zo is Emmen mooi, in verschillende opzichten ongrijpbaar en fascinerend van A tot Z met haar zeven grote woonwijken en daarnaast nog meerdere kleinere wijken, buurten en buurtschappen in de stad, zoals het voormalige dorp Barger-Oosterveld. Zeker geen stad waarvan er dertien in een dozijn gaan. Emmen is bijzonder, avontuurlijk, ontspannend en opwindend.

Esdorp

Emmen is ooit ontstaan op het zuidoosten van de Hondsrug en is oorspronkelijk een esdorp. De (deels) nog aanwezige essen en brinken getuigen daar nog van. Bekend is dat het gebied waar tegenwoordig Emmen ligt al ver voor 1139 door mensen werd bewoond. De aanwezigheid van hunebedden toont aan dat dit ongeveer vijfduizend jaar geleden al het geval was. Ook de vondsten van onder meer grafheuvels, raatakkers, een veenweg, het Tempeltje van Barger-Oosterveld en het Paar van Weerdinge tonen menselijke bewoning in de prehistorie aan. Begin 19e eeuw begonnen de eerste pioniers zich te vestigen in de veengebieden rondom Emmen. Zij overleefden in het begin met name door het verbouwen van boekweit. Uit deze tijd stamt ook de Emmerschans.

Emmerschans

De Emmerschans is tegenwoordig een woonwijk, maar was in het verleden een verdedigingswerk. De schans is een van de verschillende rijksmonumenten in Emmen.

Hoogste punt

De wijk ligt in het noordoosten van Emmen. Het grenst in het westen aan het bosgebied Emmerdennen, met een toegang naar Haantjeduin, het hoogste natuurlijke punt van Drenthe. Aan de noord- en oostkant van de wijk bevinden zich (voormalige) zandgaten, terwijl aan de zuidkant de wijk Emmerhout ligt. Even ten oosten van de wijk ligt de steilrand van de Hondsrug, een zandrug met een lengte van 70 kilometer en een hoogte van 20 meter boven NAP. Hiermee is het voor Nederlandse begrippen een landschappelijke reus.

UNESCO-Geopark

De Hondsrug, inclusief de plaats Emmen, vormt het enige UNESCO-Geopark van Nederland.
Vroeger lagen bij Emmen het Bargermeer en het Emmermeer. Het eerste is tegenwoordig een bedrijventerrein, het tweede een woonwijk. Deze meren zijn opgevolgd door twee kunstmatig aangelegde meren in Emmen-Zuid: de Grote Rietplas en de Kleine Rietplas. Vlakbij ligt het Oranjedal en direct ten zuid(oost)en van de stad ligt het Internationaler Naturpark Bourtanger Moor-Bargerveen, met daarin onder andere het natuurreservaat Bargerveen.

De spelende beren

Naast veel natuurschoon is er in Emmen ook van alles te zien op het gebied van kunst en cultuur. Het Centrum voor Beeldende Kunst in de stad is in dit verband een absolute aanrader. Bezienswaardig is bijvoorbeeld de beeldengroep 'de spelende beren' in het plantsoen aan de Van Schaikweg.

Wildlands Adventure Zoo

En dan het paradepaardje van de stad. Wildlands Adventure Zoo. Een groot avontuur dat je wildste dromen overtreft! Ruim een jaar geleden werd het park geopend door Koning Willem Alexander. Het park is opgedeeld in drie gethematiseerde klimaatzones, met naast diersoorten die kenmerkend zijn voor het gerepresenteerde gebied ook gethematiseerde horeca, winkels, entertainment en attracties. Wat je allemaal in Wildlands kunt zien en beleven is met geen pen te beschrijven. Alligators, vlinders, pythons en noem maar op in de Jungola. Nijlpaarden, leeuwen, zebra's en wat dies meer zij in de Serenga en prachtige ijsberen, pelsrobben, maar bijvoorbeeld ook een kolonie Humboldtpinguïns in Nortica. Je waant je compleet in een andere wereld, terwijl het 'gewoon' in Emmen is. Onvoorstelbaar mooi voor groot en klein. Er geldt in dit verband eigenlijk maar één advies.

Heerlijk logeren

Inpakken en weg wezen! Weg wezen naar Emmen. Het is er altijd heerlijk verkeren, bivakkeren of logeren. Kijk voor de mogelijkheden maar eens op Goedverblijf.nl en kies uit één van de vele hotelarrangementen in de buurt van Emmen.