Etten-Leur, een stad met kwaliteit!

Etten-Leur, een stad met kwaliteit!

Ze zeggen wel eens dat je kwaliteit meteen herkent als je het ziet. Ga in dit verband maar eens kijken in Etten-Leur.
De stad in Noord-Brant is van hoogstaande kwaliteit. Mede vanwege haar compacte stadshart met honderden winkels, een veelzijdig aanbod aan producten en tientallen sfeervolle horecagelegenheden.

Eye-catchers
Daarbij kent de stad heel veel bezienswaardigheden en biedt zij met name op artistiek, kunstzinnig, maar ook historisch gebied ware eye-catchers, zoals de Van Gogh kerk.

Vincent van Gogh
In de Van Gogh kerk kan de bezoeker kennismaken met Vincent Van Gogh. De kunstschilder, die tegenwoordig gezien wordt als een van de grote schilders van de negentiende eeuw, ging op 28-jarige leeftijd een half jaar bij zijn ouders in Etten wonen. Dat betekende het kantelpunt in zijn leven. In die periode besloot hij namelijk, na mislukte pogingen om kunsthandelaar, onderwijzer en predikant te worden, zijn droom te verwezenlijken om kunstenaar te worden.
Een droom, die een ware worsteling werd, want zijn kwaliteit werd niet meteen herkend. Pas na zijn dood begon zijn roem te groeien.

Special Shape
Roem, die anno 2016 vrijwel onmeetbare vormen heeft aangenomen. Ik wist het al, maar werd mij daar nog weer eens bewust van toen ik tijdens een ballonfestijn 'Vincent' zag opstijgen en langzaam door het luchtruim zag zweven.
Een schilderachtig mooi beeld van de indrukwekkende zogenaamde 'Special Shape' Ballon, die door vele ballonkenners over de hele wereld gezien wordt als dé mooiste die er ooit gebouwd is. Speciaal gemaakt naar het beroemde voorbeeld van Van Gogh's zelfportret om de beroemde Nederlandse schilder te herdenken.

Van Gogh Kerk
Terug naar de Van Gogh Kerk in Etten-Leur. In die kerk tonen negen kleurrijke ramen de thema's van Van Goghs Ettense periode. Op de begane grond van de klokkentoren van de kerk vind je een uniek nog werkend uurwerk van 420 jaar oud. Hier wordt ook een geanimeerde Van Gogh-tijdlijn geprojecteerd.
De kwaliteit van Etten-Leur schuilt voor een deel in de geschiedenis met Vincent van Gogh, die er zichtbaar wordt, maar dat is beslist niet het enige. De stad biedt veel meer wat een bezoek zeer waardevol maakt.

Moeierboom
Zo is het groene monument 'De Moeierboom' op de Markt in Etten-Leur heel uitzonderlijk en van een aparte schoonheid. Nergens anders is zo'n grote zomerlinde te vinden. De boom, die al in 1774 is aangeplant, heeft een omtrek van liefst ruim twee meter.  Hoe imposant is dat? Een ware bezienswaardigheid.

Sint Lambertuskerk
Mooi om te zien is onder meer ook de Sint Lambertuskerk. Het is een van de vele tientallen rijksmonumenten in de stad. De neogotische kruisbasiliek met een kerktoren uit 1877 vind je in het centrum van Etten-Leur.

Twee dorpen
Een stad overigens die ontstaan is uit de vroegere dorpen Etten en Leur. Omdat Etten en Leur vroeger aparte dorpen waren, hadden ze allebei een aparte carnavalsnaam. Dit is nog altijd in stand gebleven. Etten wordt tijdens carnaval Stijlorenrijk genoemd en Leur 't Zwaajgat.

Volop uitdagingen
Een rijk kun je Etten Leur niet noemen en ´een gat´ al helemaal niet. Het is een volwassen stad vol uitdagingen voor groot en klein. Een stedentrip naar deze stad belooft een grandioze ontdekkingstocht vol verrassingen, waar u niet een, twee, drie op uitgekeken bent.

Benen strekken
Neem er rustig de tijd voor en wilt u tussentijds even op adem komen Aarzel niet! Mogelijkheden genoeg in de buurt om de benen te strekken. Kijk voor een overnachting in Etten-Leur maar eens op Goedverblijf.nl


Locatie (Map)

Antwerpen, een juweeltje in het Vlaamse land
Met uitje in Holland Casino 'speel je op zeker'

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 20 mei 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.