Genieten in Groninger Museum is koud kunstje

Wie wat bewaart, heeft wat. Een heel bekend gezegde, wat nergens zo goed bij past als bij een museum.
Een museum is bij uitstek de plek waar zaken bewaard worden, maar dat niet alleen. Het is ook een ultieme plek om te leren en zaken te bestuderen, een plek om te ondernemen en te genieten.
Kortom, een allesomvattende plek waar van alles te zien is en van alles te beleven valt. Duik erin en je zult versteld staan van wat je er allemaal 'boven water' kunt halen.

Aantrekkingskracht
Persoonlijk voel ik mij altijd sterk aangetrokken tot musea. Ik ben, wat men noemt, dan ook een bewaarderig type en kan moeilijk iets wegdoen. Een fietsplaatje uit WO II doe ik niet weg en boekjes met teksten van hoorspelen uit de jaren '50 bewaar ik als een kleinood.

Museumland
Misschien dat ik mij juist vanwege dat bewaarderige wel zo goed op mijn plek voel in Nederland, want ons land is met meer dan zevenhonderd musea echt een museumland.
Over vrijwel alle onderwerpen is er wel een museum te vinden, variërend van groot tot klein, van Sinterklaasmuseum tot Mosterdmuseum. Allemaal musea waar je kunt achterhalen 'waar Abraham de mosterd haalt', zou je kunnen samenvatten.

Populaire voorziening
Niet alle musea oefenen natuurlijk evenveel aantrekkingskracht uit, maar een aantal topmusea is bijzonder populair bij een groot publiek op zowel nationaal als internationaal niveau en bij mensen van alle leeftijden.

Groninger Museum
Zo'n topper is het Groninger Museum. Alleen het gebouw al is een ware blikvanger, een kunstwerk op zich in de stad Groningen. Genieten is daar meer dan waar ook 'een koud kunstje'.
Het museum kent een bijzondere voorgeschiedenis. De basis voor het Museum werd namelijk al in 1847 gelegd door Hendrikus Octavianus Feith. Hij richtte in 1847 het Museum van Germaanse Oudheden op in de

Universiteitsbibliotheek Groningen
Vele jaren later werd de collectie samengevoegd met twee rariteitenkabinetten van de stad en de provincie Groningen, waaruit uiteindelijk het Groninger Museum ontstond.

Uitgebreide collecties
In het museum wordt de geschiedenis van Groningen verteld. Ook toont het museum grote collecties archeologie, kunstnijverheid, oude beeldende kunst en hedendaagse beeldende kunst.
Je kunt er niet alleen kijken, maar ook horen, voelen en maken. Het museum is vooral ook dé plek om je creativiteit de vrije loop te laten.

Eilanden
Het Groninger Museum, dat in 1994 werd geopend door toenmalig Koningin Beatrix, bestaat uit verschillende 'eilanden'. Deze eilanden zijn opgedeeld in diverse paviljoens, ontworpen door verschillende ontwerpers.

Middenpaviljoen
Zo is het Middenpaviljoen, met een gouden toren, ontworpen door Alessandro Mendini. Het middenpaviljoen bestaat tevens uit een openbare weg met ophaalbrug, waar per jaar duizenden mensen over het dak van het museum naar de stad lopen.

Regionale kunst
Naast het Middenpaviljoen kent het museum het De Lucchi paviljoen ontworpen door de Italiaanse architect Michele de Lucchi. Hij liet zich inspireren door de oude verdedigingswerken van Groningen, die ongeveer op de plek stonden waar het museum ligt. In het paviljoen dat momenteel ook wel het Ploegpaviljoen wordt genoemd, is kunst uit de regio te zien.

Starck paviljoen
Kunstnijverheid en keramiek is te zien in het Starck paviljoen, ontleend aan de naam van de Franse ontwerper Philippe Starck. Door de witte vitrages in dit paviljoen wordt de bezoeker min of meer gedwongen' tot dwalen en steeds weer nieuwe ontdekkingen te doen. En dan is er ook nog het zogenaamde Coop Himmelb(l)au paviljoen bovenop Mendini. Het paviljoen bestaat uit glas, staal en beton en is gebouwd op een Groningse scheepswerf.

Mooie vrijetijdsbesteding
Onderzoek heeft aangetoond dat het bezoeken van musea voor velen een populaire vrijetijdsbesteding is. Er gaat ook in dit verband niets boven Groningen, zou ik willen zeggen.
Het Groninger museum is prachtig, zowel 'van binnen als van buiten'. Ga het zien en ik weet zeker dat u er de mooiste herinneringen aan zult bewaren.