Genieten tijdens de Sneekweek

Genieten tijdens de Sneekweek

Deze zomer wordt het grootste binnenwater zeilevenement van Europa weer georganiseerd, de Sneekweek. Van 6 t/m 11 augustus 2016 komt u in Sneek alleen maar gezelligheid en sportiviteit tegen. Overdag wordt er gezeild op het Sneekermeer en daarna kunt u genieten van de gezelligheid op het Kolmeersland en in de stad.

Dit jaar is het alweer de 81ste Sneekweek. De Sneekweek is ontstaan uit de Hardzeildag, die al vanaf 1814 op een woensdag in augustus wordt georganiseerd. Elke boot met een zeil ging naar het meer toe om deze dag te vieren. In 1934 werd de Sneekweek voor het eerst georganiseerd, en is door de jaren heen steeds populairder geworden. Tegenwoordig is de Sneekweek het grootste evenement op binnenwateren van Europa.

De opening van de Sneekweek

Vrijdagavond is de officiële opening van de Sneekweek. Bij de Vlootschouw varen alle deelnemers van de verschillende zeilklassen langs de bekende waterpoort in Sneek en door de grachten van de binnenstad. Daarnaast wordt er ‘de boot van het jaar’ gepresenteerd en de huldiging van de ‘schipper in de orde van Sneeker Pan’. Aan het eind van de avond kunt u genieten van een geweldige vuurwerkshow.

De zaterdag en zondag

Vroeg in de morgen beginnen al de zeilwedstrijden op het Sneekermeer. Vanuit één eiland gelegen in het midden van het meer worden de zeilwedstrijden gecoördineerd, dit eiland heet het Kolmeersland. Op het eiland staat ook een grote feesttent waar u gezellig wat kan drinken. Op de zondag is er in de hele binnenstad koopzondag en op de stadspleinen zijn er muziekevenementen.

Foto copyright: Sneekweek.nl

Roze Maandag

De maandag van de Sneekweek is sinds 2011 uitgeroepen tot Roze maandag. Deze dag is bedoeld om aandacht te vragen voor homo-emancipatie. Op de dag zelf vinden er door het hele centrum en op Kolmeersland optredens plaats, ook gaat het zeiltoernooi door op het Sneekermeer.

Dinsdag ‘Sneker Stappersavond’ en Woensdag ‘Hardzeildag’

Op de dinsdag van de Sneekweek vinden er op het Sneekermeer net als de voorgaande dagen zeilwedstrijden plaats. De dinsdag is een speciale dag voor de bewoners van Sneek. De naam 'Sneker Stappersavond' komt van vroeger. Vroeger gingen de bewoners van Sneek in de avond voor de Hardzeildag de straten en pleinen op om te feesten, omdat ze tijdens de Hardzeildag vrij waren. In de avond is er volop gezelligheid te vinden en er zijn verschillende pleinen waar optredens plaats vinden.

Woensdag staat bekend als Hardzeildag, op deze dag zijn er verschillende zeilwedstrijden. Waaronder de Friesland-Holland-race, waarin de Friezen het opnemen tegen de Hollanders. Naast de zeilwedstrijden zijn er in het centrum van Sneek vele activiteiten te beleven. Er is braderie en er zijn vele muziekpodia waar optredens plaats vinden. Tevens gaan veel Snekers deze dag naar Café het Ouwe Vat, hier kunt u genieten van een traditioneel optreden van de Blauhúster Dakkapel.

Foto copyright: Sneekweek.nl

Donderdag de laatste dag van de Sneekweek

De Sneekweek eindigt op donderdag, het bijzondere is dat het hele festijn helemaal geen week duurt. Op de donderdag worden de laatste zeilwedstrijden gehouden, in de avond wordt er op het Kolmeersland feest gevierd en de winnaars worden bekend gemaakt. In het centrum kunt u genieten van de laatste avond van het muziekfestival.

Hotels in de omgeving

Wilt u de Sneekweek eens van dichtbij meemaken? Bekijk eens de hotels in de omgeving van Sneek. De hotels zijn gelegen in prachtige natuurgebieden of in de bruisende steden van Friesland. Naast de Sneekweek kunt u ook heerlijk wandelen en fietsen in de omgeving van Sneek.

Bezoek de stad van ontdekkingen
Verken Arnhem!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 04 juni 2023
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.