Groningen heeft mooie bezienswaardigheden!

provincie-groningen-bezienswaardigheden Groningen heeft mooie bezienswaardigheden!

Groningen is niet de eerste de beste in Nederland. Het is een bijzondere provincie, die gezien mag worden. Mooie, gevarieerde natuur met veel verrassende plekken en bijzondere bezienswaardigheden. Geweldig voor mooie wandeltochten, fantastisch voor fiets- of vaartochten. Een provincie, die haar bezoekers als eregasten omarmd Heerlijk voor wie er even tussenuit wil, lekker ontspannen genieten van Moeder Natuur zonder dat Vadertje Tijd je op de hielen zit. Het kan bij uitstek in Grunnen, zoals de naam van de provincie in onvervalst Nedersaksisch dialect wordt uitgesproken.

De provincie wordt ook wel Stad en Ommelanden genoemd. Qua oppervlakte is Groningen een van de kleinere provincies van Nederland, maar op de ‘vakantieladder’ scoort zij hoog vanwege haar talrijke voorzieningen op het gebied van kunst en cultuur, maar ook mogelijkheden voor recreatie en vermaak zijn er in hoge mate voorhanden.

Eddy Roos Museum

Een van de vele bezienswaardige voorzieningen is het museum Eddy Roos. De internationaal bekende beeldhouwer is verkozen tot Briljanten Kunstenaar van 2019. In zijn museum op het rustieke Hooge Land in het Groningse Uithuizen heeft hij een permanente tentoonstelling van sculpturen. De aanblik van de kunstwerken verraadt het meteen; Eddy Roos is een man met gouden handen Je raakt nauwelijks op zijn werk uitgekeken.

Nationaal Park Lauwersmeer

Maar er zijn meer bezienswaardigheden in Groningen. Veel meer, zoals het Nationaal Park Lauwersmeer. Het gebied heeft een open karakter met vele wateren, die voor het grootste deel bevaarbaar zijn. Het natuurgebied is een verblijfplaats voor vele soorten trekvogels, zoals de slechtvalk, lepelaar en grutto. De vogel kijkhut in Ezumakeeg biedt u in dit opzicht een speciale kijk. Een bijzondere plek in het gebied is ook het Land van juffrouw Ali met vele orchideeën. Je vindt dit unieke gebied vlakbij Lauwersoog.

Bourtange, het vestingsdorpje

Natuur is een, waar Groningen volop moois van heeft. Cultuur is een ander aspect, waar het in Groningen ook niet aan ontbreekt. Tot cultuurhistorisch erfgoed van de provincie behoort bijvoorbeeld het prachtige vestingdorpje Bourtange. De vesting is een belangrijke toeristische attractie. Als bezoeker vindt u er naast de volledig gereconstrueerde vestingwerken diverse bezienswaardigheden, zoals het Marktplein met eeuwenoude lindebomen, musea, een vestingmolen en een historisch hotel, waar je kunt slapen in een bedstee. Een ervaring op zich. Heel bijzonder om mee te maken zijn ook de historische evenementen, die er jaarlijks in de vesting worden georganiseerd, waaronder een van de grootste historische slagnabootsingen van Nederland; de Slag om Bourtange. Ik zou zeggen; sla uw slag en kom kijken!

Bruisende hoofdstad Groningen

Dat advies geldt evenzeer voor de hoofdstad van de provincie, de bruisende stad Groningen. Een stad, die op alle fronten fascineert. Grote, gevarieerde winkels, talrijke monumentale gebouwen, bijzondere kunstwerken in het Groninger Museum. Pik een terras bij een van de vele gezellige cafés en neem er Groninger koek bij. Met het speciale streekproduct heb je de smaak naar meer snel te pakken. En dat meer is volop te vinden in deze noordelijke provincie. Zo heeft het bijvoorbeeld de kleinste zeehaven van Nederland en is het de enige plek waar je hangende keukens kunt zien.

Hangende Keukens in Appingedam

De Hangende Keukens zijn te vinden in Appingedam, die samen met stad Groningen de enige twee middeleeuwse steden in de provincie vormen. De Hangende Keukens van Appingedam zijn een van de meest bekende bezienswaardigheden in het historische centrum van de stad. Wegens ruimtegebrek lieten bewoners hun keukens uitsteken boven het Damsterdiep. Over creativiteit gesproken! De keukens geven een schilderachtig effect aan de omgeving. Kom kijken en verwonder u slechts!

Goed toeven in Groningen

Het is algemeen bekend dat Groningers trots zijn op hun provincie Met recht. Trots, die onder andere ook tot uiting komt in haar provinciale volkslied dat als enige in het dialect is geschreven: Van Lauwerzee tot Dollard tou, van Drenthe tot aan 't Wad, doar gruit, doar bluit ain wonderlaand rondom ain wondre stad. Ain Pronkjewail in golden raand is Grönnen, Stad en Ommelaand; ain Pronkjewail in golden raand is Stad en Ommelaand, zo luidt het eerste couplet. Een ode aan Groningen, waar veel te ontdekken valt, avonturen beleefd kunnen worden en het altijd goed toeven is. Kijk voor de mogelijkheden maar eens op hotelarrangementen van Goedverblijf.nl

 

Een leuk dagje uit naar de dierentuin!
Mooie fiets- en wandelroutes in Nederland!

Gerelateerde berichten