Het Witte Goud

Het Witte Goud

We moeten nog even geduld hebben maar dan breekt het aspergeseizoen weer aan!
In ons land wordt deze groente sinds de negentiende eeuw op grotere schaal geteeld. Het gebied rond Bergen op Zoom is het oudste nog bestaande gebied. Sinds de Eerste Wereldoorlog is Noord-Limburg het belangrijkste gebied dat asperges produceert.  Tegenwoordig komt u ook aspergegebieden tegen in delen van Overijssel (Salland en Twente) en Groningen. Een groot deel van de in Nederland gekweekte asperges wordt geëxporteerd naar onze oosterburen.

Asperges

Er bestaan drie verschillende asperges, namelijk de witte asperges, groene asperges en paarse asperges. De witte asperges groeien in de grond en worden uit het licht gehouden. De laatste twee genoemde asperges zijn wel aan zonlicht blootgesteld. Ook komen er in het wild asperges voor, deze vindt u vooral langs rivieren en in de duinen. Het aspergeseizoen in Nederland duurt ongeveer twee maanden. Traditioneel wordt er vanaf de tweede donderdag in april tot 24 juni geoogst waarna de plant weer alle tijd krijgt om te rusten en te herstellen voor de oogst van het volgende jaar.

Een bekend recept met asperges is bereid met ham, roomboter en ei. Maar er zijn veel meer recepten met deze heerlijke groente! U kunt er soep van maken, het door de pasta gebruiken of zelfs een heerlijk broodje beleggen met asperges! De langste asperge ooit gestoken (3.11 meter lang) kunt u bekijken in het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum Museum De Locht te Melderslo. Bent u in de buurt van Barchem te Gelderland? Hier kunt u asperges uit een heuse automaat halen. Deze machine is dag en nacht in werking!

Asperge arrangementen

Goedverblijf.nl werkt samen met hotels die asperge arrangementen aanbieden. Verblijf bijvoorbeeld bij Hampshire Hotel ’t Hof van Gelre in Lochem. In dit hotel is het goed vertoeven, het plaatsje Lochem ligt in een bosrijke omgeving. Ga een dagje winkelen in Hanzestad Deventer of breng een bezoekje aan Zutphen! Wilt u een paar dagen genieten van de natuur, dan zit u goed bij Hotel en Boerderij Restaurant De Gloepe te Diffelen bij Hardenberg! Dit hotel ligt in een natuurrijk gebied aan de rivier de Overijsselse Vecht! Ook starten vanuit dit hotel diverse wandel- en fietsroutes! Wilt u liever in het zuiden van ons land verblijven? Golden Tulip De Reiskoffer te Bosschenhoofd in Noord-Brabant is gevestigd in een voormalig klooster. Tevens is dit hotel ook een prima uitvalsbasis voor uitstapjes naar de Efteling of Safaripark de Beekse bergen.

 

    

Neem een duik in de zee bij Sea Life Scheveningen
Dagje skiën in SnowWorld Landgraaf

Gerelateerde berichten