In Leiden is genieten niet te vermijden

In Leiden is genieten niet te vermijden

Een stad met koninklijke allure. Zo zou je Leiden in de provincie Zuid-Holland kunnen noemen.
Aan de meest chique gracht van de stad, Het Rapenburg, hebben namelijk verschillende leden van de koninklijke familie gewoond, zoals prinses Beatrix, maar ook koning Willem Alexander toen hij in Leiden studeerde.

Oudste universiteit
Een mooi wapenfeit voor wie de stad met de oudste universiteit van Nederland gaat bezoeken. Een sublieme keuze is dat, want Leiden is met haar talloze grachten, haar prachtige oude binnenstad, monumentale bouwwerken en hofjes en haar rijke geschiedenis een onuitputtelijke bron van onvervalst genieten. Wie uit die bron put, blijft versteld staan van alles wat deze stad te bieden heeft.

Sleutelstad
De stad wordt ook wel de Sleutelstad genoemd, verwijzend naar het stadswapen. Ik zou zeggen dat er met een bezoek aan de stad een deur wordt geopend naar onvermoede kennis, plezier en vermaak.  In Leiden is dat allemaal niet te vermijden. Sterker nog, het word je op een presenteerblaadje aangereikt.

Haven en Poorten
Neem het prachtige havenbeeld van de historische haven aan het Kort Galgewater. Je kunt er de meest prachtige historische bedrijfsvaartuigen van voor 1940 zien. En naast de Oude Haven ligt de Zijlpoort. Met de Morspoort de enige overgebleven stadspoorten van Leiden, die er vroeger acht had.

Oude Sterrewacht
En dan de Oude Sterrewacht Leiden. Het is het oudste nog bestaande universiteits-observatorium ter wereld. Vroeger werd het gebouw vooral gebruikt voor onderwijs, maar tegenwoordig doet het dienst als collegeruimte voor de rechtenfaculteit van de Universiteit.

De Oude Sterrewacht is gelegen in de tuinen van de Hortus botanicus, de studietuin van de Leidse Universiteit. Studenten en vrijwilligers gebruiken de telescopen en koepels en stellen deze tijdens open dagen, lezingen en rondleidingen open voor publiek. Geweldig om het allemaal eens van een andere kant te bekijken!

De Valk
Kijkplezier kun je vooral ook beleven in een van de dertien musea die Leiden rijk is. Werkelijk een plaatje is in dit verband Molenmuseum De Valk.
De Valk is een stellingkorenmolen uit 1743 en is de laatste originele molen van de negentien die er ooit op de Leidse stadswallen stonden. In 1966 werd de molen een museum. De enige bewaard gebleven stadsmolenaarswoning in Nederland ademt de sfeer van rond 1900.

American Pilgrim Museum
Absoluut bijzonder in Leiden is het American Pilgrim Museum, gevestigd in een oorspronkelijk 14de-eeuwse woning. In het museum krijg je een goed beeld van hoe de Pilgrim Fathers rond 1610 in Leiden hebben geleefd. In 1620 vertrokken zij vanaf het Rapenburg via Delfshaven en Southampton naar Amerika om naar later bleek een nieuwe staat te stichten.

Het is niet moeilijk om de loftrompet over Leiden te steken. Je kunt er heerlijk wandelen, uitgebreid shoppen, lekker eten en drinken. Ja, wat eigenlijk niet? Alles is er voorhanden!
Niet gemakkelijk is het evenwel om het bijzondere karakter van Leiden in een paar woorden te schetsen. Samenvattend kun je zeggen dat de stad alles biedt wat een mens zich maar wensen kan voor mensen van alle leeftijden en alle gezindten.

Leiden wat ben je mooi
Leiden wat ben je mooi, is de titel van een van de vele liederen, die er over de Universiteitsstad zijn gemaakt. Een loflied voor een stad, die het verdient. Dat is onbetwist.

Een stad om eindeloos te ontdekken
Een stad die historisch van grote betekenis is geweest en bekend is geworden van onder meer de Hoekse en Kabeljouwse Twisten. Een stad ook die anno 2016 nog steeds een grote rol van betekenis speelt. Onder meer als Kennisstad. Het is een stad om te ontdekken. In alle opzichten en niet een keer, maar eindeloos!

Even gestrekt
De mogelijkheden tot plezier en vermaak mogen in Leiden dan eindeloos zijn, voor de mens komt er een moment om een pas op de plaats te maken. Even gestrekt om bij te tanken voor een nieuwe ontdekkingstocht. Ook dat kan in Leiden en omgeving heel goed. Kijk voor een overnachting in Leiden maar eens op Goedverblijf.nl. De naam zegt het al, je vindt er een goed verblijf!


Locatie (Map)

Aardenburg biedt alles wat wenselijk is
Dordrecht is meer dan mooi

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 07 december 2023
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.