In Nunspeet is gezelligheid troef

De omgeving van de mens is de medemens. Die poëtische woorden van Jules Deelder behoort tot een serie muurgedichten die te zien is in Nunspeet. Een gemeente op de Veluwe in de provincie Gelderland. En wat voor een gemeente!

Fascinerend, intrigerend en inspirerend
Fascinerend onder meer vanwege het feit dat deze gemeente deel uitmaakt van de zogenaamde Bible Belt of Bijbelgordel. Intrigerend mede vanwege haar rijke historie en inspirerend vooral ook door de vele kunstenaars die het landschap en/of de boerenbevolking meer dan eens hebben geschilderd. Ook de schaapskudde in Elspeet is in dit verband regelmatig vastgelegd op doek.

Onvergelijkbaar
Net als elk mens uniek is, is ook de gemeente Nunspeet met de kern Nunspeet, verschillende buurtschappen en de dorpen Vierhouten en Hulshorst, in velerlei opzichten onvergelijkelijk met welke andere Nederlandse gemeente dan ook.

Veluwemeer
De gemeente is gesitueerd aan het Veluwemeer waar bij Nunspeet, naast vier badstranden met watersporthavens, ook een surfstrand en een vogel-uitkijkpost zijn aangelegd. Dat alleen al zal je niet gauw ergens anders vinden. Daarbij is het Veluwemeer geschikt voor veel windsurfers en kitesurfers vanwege het relatief ondiepe water.

Veluwetransferium
In de gemeente zijn daarnaast veel mooie wandel- en fietsroutes uitgezet. Het gebied leent zich bij uitstek ook goed voor mountainbiken. Als beginpunt hiervoor is het Veluwetransferium nabij station Nunspeet aangelegd, met onder meer een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer.

Hulshorsterzand
In dat bezoekerscentrum is onder meer van alles te vinden over de aanwezigheid van bos, water, zandgronden zoals Hulshorsterzand en heidevelden in en rond Nunspeet.

Stuifzandgebied
Met name het Hulshorsterzand is één van de weinige grote aangesloten stuifzandgebieden in Nederland. Je vindt hier  onder meer zeldzame planten en dieren zoals de levendbarende hagedis, de nachtzwaluw, de duinpieper en het rood bekermos. Menig natuurliefhebber raakt er gebiologeerd door.
Fascinerend in Nunspeet zijn ook de Kroondomeinen in het zuiden van de gemeente, die doorlopen tot aan Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Gezelligheid troef
Nunspeet is de grootste dorpskern van de gemeente Nunspeet. Met een groot winkelaanbod in sfeervolle straatjes rondom de Markt is gezelligheid er troef. Bij de vele horecagelegenheden kun je binnen of buiten op het terras genieten van een heerlijk kopje koffie of een lekkere lunch. In Nunspeet is meer dan genoeg smakelijk eten en drinken verkrijgbaar. Verzadigd zal je er echter niet gauw raken waar het aankomt op mogelijkheden tot ontspanning en vermaak. Daarvoor is het aanbod te gevarieerd en te leuk. Voor iedereen van alle leeftijden valt er wel iets te zien en is er genoeg te doen.

Noord-Veluws Museum
Neem het Noord-Veluws Museum. Dit museum is vooral een kunstmuseum met bijzondere kunstcollecties en authentieke cultuurhistorische objecten. Nunspeet wordt niet voor niets ook wel het kunstenaarsdorp genoemd. In het Noord-Veluws Museum is onder meer de schilderkunst te zien die tussen 1880 en 1950 op de Noord-Veluwe gemaakt werd met als belangrijkste exponenten kunstschilders als Ben Viegers, Arthur Briët, Jos Lussenburg, Chris ten Bruggen Kate, Willy Martens, Edzard Koning, Jan van Vuuren en Jaap Hiddink.

Kijktuinen
Een andere unieke bezienswaardigheid in Nunspeet zijn de ruim vier hectare grote Kijktuinen met prachtige bomen, struiken en planten. En ervaar er ook eens het ondefinieerbare gevoel bij het betreden van het blotevoetenpad. Echt heerlijk net als het struinen door de verschillende (mais) doolhoven.  Je wordt er 'als een kind' zo blij van.

De Duif
Kinderlijke blijheid kun je ook ervaren bij De Duif. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden gaat het hier om een korenmolen. Het is een van de talrijke monumenten in Nunspeet. De molen werd in 1886 gebouwd als vervanger voor een afgebrande molen.

Verscholen Dorp
Verlaten we de dorpskern Nunspeet en belanden we in Vierhouten, dan is een bezoek aan het 'Verscholen Dorp' aan te raden. In het voormalige onderduikerskamp zaten in de Tweede Wereldoorlog veel onderduikers verborgen. Er zijn een drietal hutten nagebouwd en restanten van de oude hutten zijn er ook nog terug te vinden. Bij het kamp staan ook twee gedenkstenen en in hotel-restaurant 'De Vossenberg' in Vierhouten is een klein museum ingericht dat herinnert aan dit kamp en de Tweede Wereldoorlog.

De Heimanshof
De gemeente Nunspeet heet ook wel een groene gemeente te zijn. Niet in de laatste plaats vanwege de vele tuinen binnen haar grondgebied. Onderdeel daarvan is ook Heemtuin De Heimanshof, een van de oudste heemtuinen van Nederland. Deze tuin werd in 1935 in Vierhouten aangelegd door werkloze jongeren van de Arbeiders Jeugd Centrale, bij wijze van werkverschaffingsproject. De heemtuin ligt verscholen op het terrein van camping De Paasheuvel, één van de vele recreatiebedrijven in het gebied, waarover zoveel te vertellen valt dat woorden tekort schieten.

Mijn advies: Ter plekke beleven en ervaren onder het motto: In Nunspeet kom je veel 'aan de weet'.

Heerlijk dromen
Je kunt er zogezegd 'overdag hebben waar men 's nachts van droomt. En dat dromen kan trouwens ook prima in Nunspeet en omgeving. Kijk voor hotels in Nunspeet maar eens op goedverblijf.nl