In Utrecht is het voor elke smaak raak

In Utrecht is het voor elke smaak raak

Een vraag is gauw gesteld, maar niet elke vraag is even snel beantwoord. Neem de vraag over de leukste uitjes in Utrecht. Een ware worsteling, want stad en provincie bieden zoveel mogelijkheden tot ontspanning en vermaak dat het moeilijk is om een keuze te maken. Daar komt nog bij dat leuk voor iedereen anders is. Overigens is dat in Utrecht geen enkel probleem, want het aanbod aan uitjes is daar zo divers en gevarieerd dat iedereen er aan zijn trekken kan komen.

Ik wil een bezoek dan ook van harte aanbevelen:

Voor jong, oud, plattelanders, stedelingen, man of vrouw, Utrecht biedt het, dus ga maar gauw!

Om je een idee te geven waar je in Utrecht zoal kunt genieten willekeurig een aantal  uitjes, die ik heel leuk vind en graag wil delen.


De Utrechtse heuvelrug

 

Om te beginnen het Nationaal Park de Utrechtse heuvelrug. Een paradijselijke plek met een gevarieerd landschap, waar je allerlei verschillende soorten planten en dieren kunt vinden.

 

De Utrechtse heuvelrug loopt als een hoge zandrug van de Grebbeberg bij Rhenen tot aan het Gooimeer bij Huizen. De stuwwal met zijn bossen en heidevelden rijst op uit het vlakke agrarische landschap.

 

Het zuidelijk deel van de Utrechtse Heuvelrug is aangewezen als Nationaal Park.  Het park is een gebied van bossen, buitenplaatsen en 'bergen'. Verschillende fiets- en wandelroutes leiden de bezoeker langs de allermooiste plekjes in het park. Een gebied met rust en ruimte, waar je volledig tot jezelf kunt komen en ongegeneerd mag genieten van wat je ziet en hoort.

 

Centraal Museum

 

Een bezoek aan het Centraal Museum, het oudste stedelijk museum van Nederland, mag  in de lijst van topuitjes in Utrecht volgens mij niet ontbreken.Het museum is te vinden op het Nicolaaskerkhof.  Het museum bestaat uit een eclectische verzameling gebouwen rond een grote binnentuin.

De collectie van het Centraal Museum bevat ruim 50.000 objecten, die niet makkelijk onder één noemer te vangen zijn. De veelzijdige collectie, die door verschillende disciplines en stijlperiodes heen meandert, bestaat uit hedendaagse tekeningen én historische kostuums, abstracte schilderijen én oudheidkundige vondsten, naast de Centraal Museum-stoel van Richard Hutten en het Utrechtse schip.


Daarnaast is er uiteraard alles te vinden over onder meer de Utrechtse kunstenaar Dick Bruna en Gerrit Rietveld.  Dat alleen al is een goede reden om de weg naar het museum te kiezen.

 

Tivoli/Vredenburg

Ben je een muziekliefhebber, dan is Tivoli/Vredenburg the place to be. Dit muziekpaleis vind je aan de Vredenburgkade in Utrecht en omvat vijf concertzalen en een café, met een totale zaalcapaciteit van 5500 personen.  Je gelooft je ogen niet als je er voor het eerst bent. De Grote Zaal is de Symfoniezaal. Ronda is de popzaal van het complex. De zaal is halfrond gebouwd, met een balkon dat vanaf de zijkanten, via de achterkant over de gehele lengte van de zaal loopt. Hierdoor staat de bezoeker vanuit alle kanten relatief dicht op het podium. Dan is er de Pandora zaal. Deze zogenaamde cross-overzaal is geschikt voor vele verschillende  soorten muziek en andere activiteiten.  Vervolgens de Cloud Nine zaal, die multifunctioneel wordt ingezet.  En tot slot, De Hertz. Deze is uitgevoerd als zaal voor kamermuziek.  Achter het podium in deze zaal bevindt zich een groot raam, waardoor men uitkijkt over Utrecht.

Rondvaart maken

Utrecht met zijn historische binnenstad en mooie grachten, waar je ook prachtige rondvaarten kunt maken. Een heerlijk relaxt uitje op het water met uitzicht op de levendigheid aan wal van de prachtige Domstad.

Ouwehands Dierenpark

Mijmerend over leuke uitjes in Utrecht staan mijn gedachten stil bij Ouwehand Dierenpark. Volgens mij een onbetwiste publiekstrekker van formaat deze dierentuin in Rhenen. Het park bestaat uit vele gedeelten, waaronder de Afrikaanse Speelsafari Umkhosi. In de dierentuin kun je allerlei dieren zien variërend van mandrils tot  yaks, van wrattenzwijnen tot bongo's en zeeleeuwen. Ook zijn er vier wolven. Zij wonen in het Berenbos waar zij het verblijf met bruine beren delen.

Het Berenbos

Ouwehands Dierenpark is het eerste dierenpark in Europa dat een echt Berenbos heeft. Hier leven wolven en grote bruine beren in de vrije natuur. Het Berenbos is een veilig heenkomen voor bruine beren die overal in de wereld in hun bestaan worden bedreigd. De meeste van deze beren waren, voordat ze in het Berenbos kwamen te wonen, dansbeer, circusbeer of filmbeer. Het publiek kan via een loopbrug de beren bekijken zonder dat de dieren gestoord of in hun bewegingsvrijheid belemmerd worden. Echt een belevenis!

Kasteel Broekhuizen

Van een andere orde, maar zeker ook een belevenis is een uitje naar Kasteel Broekhuizen in Leersum. Een prachtig landgoed met een prachtige Engelse landschapstuin. Je kunt er heerlijk dwalen en kijkt er ondertussen je ogen uit in de tuin, die als locatie dient voor het immens populaire tv-programma Heel Holland Bakt.

KidZcity

In KidZcity bakken ze er ook wat van.  Groot speelplezier kunnen de kids beleven in het Indoor speel- en attractiepark in Utrecht. Vijfduizend vierkante meter pret met een klimkasteel of botsauto's. Ook kan uw kroost er naar hartenlust laser gamen en glijden van talloze glijbanen. Voor de allerkleinsten zijn er draaimolentjes, treintjes en de carrousel.

De Domtoren

Hebben we het over topuitjes in Utrecht, dan mag de monumentale, gotische Domtoren natuurlijk niet ontbreken. De toren geldt als het icoon van Utrecht. De prachtige kerktoren uit 1382 is vanuit de hele stad te zien, en bepaalt al honderden jaren de skyline van de stad. De Domtoren heeft een hoogte van 112 meter, is het hoogste gebouw van Utrecht en de hoogste kerktoren van heel Nederland.  Tijdens een rondleiding neemt een ervaren gids je mee naar de top.  Onderweg bezoek je verschillende ruimtes en verdiepingen en  leer je alles over de geschiedenis van de toren en de bijbehorende Domkerk. Algemeen gesteld kun je in Utrecht eindeloos uit zonder dat het plezier uitgaat. De mogelijkheden zijn er onnoemelijk groot, het aanbod royaal en divers. Voor elke smaak is het raak, zou ik willen zeggen.

Even rusten

En wil je tussendoor bekomen van alle indrukken en een tijdje rust? De mogelijkheden daarvoor zijn ook in Utrecht volop aanwezig. Kijk voor hotels in Utrecht maar eens op Goedverblijf.nl.

Trendy Renesse is meer dan aantrekkelijk
Elf steden boeien in elk seizoen

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 01 december 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.