Lochem is meer dan aangenaam

Lochem is meer dan aangenaam

Prachtig natuurschoon, oogstrelende gebouwen, gevarieerde voorzieningen voor jong en oud. Het zijn allemaal zaken die bijdragen aan een aangenaam verblijf. Een plaats die mij in dit verband meteen te binnen schiet is Lochem. Een stad waar van alles te zien is en veel te beleven valt.

 

Wandelstad

Ideaal ook om bijvoorbeeld heerlijke wandelingen in de omgeving te maken. Niet voor niets doet het Pieterpad, een bekend langeafstandswandelpad, de gemeente Lochem aan.
Ook een wandeling door de stad Lochem, met haar leuke straatjes, winkels, terrasjes en talrijke bezienswaardigheden is meer dan aanbevelenswaardig.

Ode aan de streek

Hier vloeit het water door het groen, kalme verstilde stroom. Dorpen verbindend met elkaar, de Berkel onze droom. Grootse natuur en toch intiem, een sluis en een heidepad. Dorpen zo pittoresk, zo fijn en die oude vestingstad. Eigenheid, verscheidenheid, stad en dorpen met elkaar, nauw verbonden en toch vrij, dat is Lochem. Dat zijn wij!
Zo luidt het eerste couplet van het Lied van de gemeente Lochem in de provincie Gelderland. Een tekst waaruit blijkt hoe trots de inwoners op hun streek zijn. Een nieuwsgierig makende tekst ook, die oproept tot een nadere kennismaking met deze gemeente ten oosten van de rivier de IJssel.

Lochemse berg

Hoofdstad van de gemeente is de stad Lochem. Deze ligt aan de rivier de Berkel en  het Twentekanaal en is vooral bekend van de bosrijke Lochemse Berg. Met een hoogte van 49 meter het hoogste punt van een  stuwwal bij de stad.

Mooie natuur

De stuwwal is grotendeels natuurgebied met mooie vergezichten en je kunt er heerlijk wandelen. In de buurt van de heuvel vind je ook de Paaschberg en de Kale Berg met de Witte Wievenkoele, een plek waar men volgens oude verhalen in nachtelijke uren witte wieven tegen het lijf kan lopen.

Hooiplukkers

Een ontmoeting met witte wieven is in Lochem allesbehalve zeker. Hooiplukkers daarentegen kom je er gegarandeerd tegen. De inwoners van Lochem worden namelijk sinds jaar en dag zo genoemd.
Aan de eretitel ligt een roemruchte geschiedenis ten grondslag.  Een geschiedenis die onder meer wordt verbeeld met een sculptuur van de Hooiplukker (Poorters Jan) aan het eind van de Smeestraat in Lochem, een van de talrijke beelden en sculpturen in de stad.

De Spanjaarden

Het beeld van De Hooiplukker verwijst naar een periode rond de tachtigjarige oorlog, waarbij tal van steden werden bezet door de troepen van de verre Spaanse koning. Om die reden bezat Lochem destijds een degelijke vesting met poorten, wallen en een dubbele gracht.

Held van Lochem

In 1590 probeerden Spaanse troepen Lochem te bezetten met behulp van hooiwagens, begeleid door mannen met hooivorken. Bij de Bergpoort ontdekte de zoon van portier Jan (Poorters Jan) echter dat het een hinderlaag was. Na heftige straatgevechten wist men de Spanjaarden weer de stad uit te jagen. ‘Poorters Jan’ werd daarmee een van de helden van Lochem.

Maak een ruimtereis

Van de vroegere 'sterren' naar de hedendaagse sterren is in Lochem een kleine stap. De stad kent namelijk ook een Publiekssterrenwacht.
Bij Publiekssterrenwacht Phoenix kun je in dit verband de mooiste sterren en planeten zien. Een super leuke unieke ervaring is een spectaculaire reis door de ruimte in het planetarium. Ik zou het zeker doen!

Gudulakerk

Wat ook bijzonder is is De Grote of Sint-Gudulakerk, een van de vele rijksmonumenten in de Gelderse stad. Een bezichtiging meer dan waard. De Sint Gudulakerk is de Hervormde kerk. Het is een zogenaamde hallenkerk. De kerktoren bestaat uit vijf geledingen waarbij boven de ingang een spitsboogvenster is geplaatst. De toren wordt bekroond met een ingesnoerde naaldspits. Spitsboogvensters komen ook in de zij- en achtergevel terug, die worden afgewisseld met steunberen. Het plafond van de kerk bestaat voornamelijk uit kruisribgewelven en stergewelven. Er zijn de meest prachtige schilderingen te zien. Heel imposant en indrukwekkend.

Kasteel Ampsen

Imposant en indrukwekkend is ook het kasteel en landgoed Ampsen met een historische tuin en een imponerend park. Je raakt er niet op uitgekeken.

Een verrijkende ervaring

Al met al is Lochem een stad waar je u tegen zegt.  Een stad met heel veel eigen aardigheden. Een stad waar veel te ontdekken valt, een verrijkende ervaring. Gun jezelf dat pleziertje. 

Overblijven

En wie in Lochem wil overblijven hoeft niet bang te zijn dat hij of zij in de stad van de hooiplukkers in een hooiberg moet slapen. Dat kan misschien best bij een boer in de buurt, maar ook meer dan prima in andere, modernere voorzieningen. Ze zijn er meer dan genoeg in de buurt. Kijk voor het aanbod hotelovernachtingen in Lochem maar eens op goedverblijf.nl

 


 

Locatie (Map)

Bezoek aan Paleis Soestdijk maakt rijk
Bad Bertrich laat zien hoe mooi 'mooi' kan zijn

Gerelateerde berichten