Maastricht is smaakvol in alle opzichten

Maastricht is smaakvol in alle opzichten

In ons volkslied wordt geen enkele Nederlandse plaats bij naam genoemd met uitzondering van Maastricht. In het elfde couplet neemt de hoofdstad van de provincie Limburg een prominente plek in. De schoonheid van de stad Maastricht wordt in ons volkslied niet bezongen, maar die schoonheid kent de stad aan de Maas wel degelijk. Je proeft er de eeuwenoude historie, maar ziet er tegelijk ook hedendaagse ontwikkelingen. Maastricht is in dit opzicht ‘all-in one’, zou je kunnen zeggen.

De stad van de wereldberoemde André Rieu met zijn Johann Straus orkest biedt alles wat een mens zich realistisch gezien wensen kan. Ongeacht de leeftijd. Inspanning, ontspanning. U vraagt, Maastricht biedt het!

Maastricht ligt aan de voet van de Sint-Pietersberg, tussen het Plateau van Margraten, het Plateau van Caestert en de Haspengouw.

Heerlijk wandelen en fietsen

De Sint-Pietersberg geniet met name bekendheid vanwege de eeuwenoude ondergrondse winning van krijtgesteente, ook wel Limburgs mergel genoemd. Het Plateau van Margraten is een onderdeel van de streek Mergelland en het Heuvelland in het zuiden van Nederlands Limburg. Het gebied is in gebruik als landbouwgebied. Het plateau leent zich uitstekend voor wandelingen en fietstochten. Met name het streekpad 'Krijtlandpad' en het overbekende Pieterpad voeren erdoor. Daarnaast zijn er vele lokale wandel- en fietsroutes uitgezet.

Maastricht is de oudste stad van Nederland en kent ontelbare mooie plekken. Zo zijn er onnoemelijk veel klassieke monumenten, prachtige parken, heerlijke straatjes en overal bulkt het van kunst en cultuur. Om nooit genoeg van te krijgen.

In musea, maar ook in de openbare ruimte in Maastricht zijn er een groot aantal kunstobjecten te bewonderen. Zo zijn er verschillende bronzen standbeelden te zien van beroemde Maastrichtenaren, maar onder meer ook van musketier D’Artagnan. Ook vind je er een groot aantal religieuze beeldhouwwerken, zoals het Maria-monument en kun je er meer dan tweehonderd historische gevelstenen zien.

Fort Sint Pieter

Tot de enorme reeks van bezienswaardigheden in de stad behoort onder meer ook het Fort Sint Pieter. Tot 1867 had het fort als onderdeel van de vestingwerken van Maastricht een militaire functie. Momenteel is het bouwwerk een rijksmonument en een toeristische attractie. Geef acht als u daar op bezoek bent. Heel bijzonder is ook Museum aan het Vrijthof. Dit is een particulier museum gesitueerd in het hart van Maastricht in een van de oudste gebouwen van de stad, het voormalig buitenverblijf van Karel V.

Grotten Zonneberg

Spanning en avontuur beleef je onder meer in de grotten Zonneberg. Een ruim en gestructureerd stelsel met ongeveer 8 km aan kathedraal-achtige gangen. Ondergronds duiken vele namen en tekeningen op van mensen, die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog hun toevlucht namen. Je ontdekt er een evacuatieruimte met elektrisch licht, een omroepinstallatie, een bakkerij, toiletten, kapellen, een ziekenhuis, waterpompstations en nog veel meer. Een onvergetelijke sensatie!.

Bourgondisch genieten

Sensationeel is in Maastricht ook het eten en drinken. Maastricht is bourgondisch, wat betekent dat je er heerlijk kunt ‘bunkeren’ in talloze eetcafés, de mooiste restaurants en super kunt genieten op prachtige, mooie terrassen van smakelijk Limburgs bier of ‘finger licking’ goede Limburgse vlaai.

Alles is even smaakvol in Maastricht. Het is er bijvoorbeeld ook geweldig shoppen met prachtige winkeltjes in de historische binnenstad. Helemaal fantastisch is wat mij betreft een blik op de stad vanaf het water tijdens een mooie vaartocht. Ja, ook dat behoort tot de mogelijkheden.

Een leuke stad

Belangrijk bij alles is dat je met een bezoek aan Maastricht nooit in de boot wordt genomen. De stad maakt haar belofte van een leuke stad meer dan waar. Iedereen verdient het om dat te ontdekken, te beleven en te ervaren. We wensen je alvast veel plezier. Of ‘vaol plezeer’, zoals de Maastrichtenaren het zeggen.

Droomlocatie

Maastricht is een echte droomlocatie met volop voorzieningen om te blijven dromen, dag en nacht. Kijk in dit verband voor de mogelijkheden maar eens op hotelarrangementen op Goedverblijf.nl.

Kasteeltuinen Arcen zijn verrukkelijk
Binnenhof is buitengewoon

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 16 oktober 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.