Miniatuurstad is reusachtig mooi

Klein, maar fijn. Dat is alles in Madurodam, de miniatuurstad in Den Haag, die op 2 juli van dit jaar 65 jaar bestaat. Een reusachtig mooie stad, waar vandaag de dag naast veel te zien ook een hele hoop te doen is. Toen ik als kind voor het eerst in het attractiepark kwam was het vooral kijken en nergens aan komen. Zeker leuk, maar zelf actief meedoen is leuker.

 

In actie

Anno 2017 kan dat in Madurodam volop. Bijvoorbeeld bij de DJ Tafel waar bezoekers hun eigen beats kunnen mixen. Wie liever leert vliegen kan zich naar Schiphol, het grootste model in het themapark, begeven of naar de haven van Rotterdam om er een schip met containers te laden. Allemaal geweldig om te doen. Tegelijk fantastisch voor volwassenen om te zien hoe met name kinderen daarvan genieten.

Zo groot is Oranje

Heel speciaal in Madurodam is de overdekte voetbalattractie ´Zo Groot is Oranje´. Bij die attractie kun je ontdekken hoe de oranjegekte in Nederland is ontstaan. Ook kun je er bijvoorbeeld op de foto met de echte cup van 1988. En natuurlijk kun je er zelf nog even je voetbalkunsten laten zien om vervolgens uit te razen in de grote speeltuin of te ontspannen bij een lekker drankje in een van de restaurants op het park.
Het kan allemaal in de miniatuurstad en wel 365 dagen per jaar. Het themapark is geen dag gesloten. Kortom, alle kans om je te verwonderen en via een mooie wandeling te ontdekken wat Nederland bijzonder maakt, want dat is wat Madurodam toont.

Voor tbc patiènten

Een stadje dat bedacht is door Bep Boon-van der Starp. Zij was lid van de Raad van Bijstand van de Stichting Nederlands Studenten Sanatorium. Deze stichting stelde Nederlandse studenten die aan tuberculose leden in staat een kuur te ondergaan en te studeren. Door een miniatuurstadje te laten bouwen hoopte mevrouw Boon-van der Starp blijvend inkomsten voor de stichting te verwerven.
De inkomsten van Madurodam gaan anno 2017 naar goede doelen via de Stichting Madurodam Steunfonds. Deze verleent financiële steun aan algemeen nut beogende instellingen die zich met hun activiteiten richten op jongeren of duurzame projecten ten behoeve van jongeren. Voorbeelden van lopende projecten zijn onder andere het Jeugdsportfonds, KNCV Tuberculosefonds en Cruyff Court Laakkwartier Den Haag.

Monument voor George Maduro

Het miniatuurstadje is vernoemd naar George Maduro, een Curaçaose student die zich tijdens de meidagen van 1940 als cavalerieofficier onderscheidde in de slag om de residentie en in februari 1945 in Dachau overleed. Zijn ouders schonken het beginkapitaal voor het project dat door de familie Maduro wordt beschouwd als monument voor hun enige zoon. Het park werd op 2 juli 1952 geopend.
Madurodam aan het George Maduroplein in Den Haag geeft een beeld van een Nederlandse stad en de Nederlandse samenleving door middel van ruim 700 maquettes van gebouwen uit alle delen van Nederland op een schaal van 1 op 25. Er zijn onder meer gebouwen uit historische binnensteden, moderne wijken, havengebieden, een luchthaven, kanalen, wegen, landerijen en natuurgebieden te zien. 

Drie rijken

Het park is verdeeld in drie 'rijken': het waterrijk, ‘water als vriend en vijand’, het steden-rijk, ‘oude binnensteden’ en 'VindingRijk', ‘Nederland als inspiratiebron voor de wereld’ (architectuur, innovaties, entertainment en design). Daarbij worden diverse situaties uit het dagelijkse straatleven uitgebeeld. Ook zijn er veel bewegende vervoermiddelen zoals auto´s, rondvaartboten, vliegtuigen, treinen en trams.
Heel speciaal is een schaalmodel van het uit 1895 daterende geboortehuis van Maduro op Curaçao. Naast de maquette van het huis is een plaquette bevestigd, met de tekst In hem eert Nederland zijn oorlogshelden uit de strijd 1940-1945.

Goede doelen

De inkomsten van Madurodam gaan naar goede doelen, via de Stichting Madurodam Steunfonds. Het Steunfonds verleent financiële steun aan algemeen nut beogende instellingen die zich met hun activiteiten richten op jongeren of duurzame projecten ten behoeve van jongeren. Voorbeelden van lopende projecten zijn onder andere het Jeugdsportfonds, KNCV Tuberculosefonds en Cruyff Court Laakkwartier Den Haag.
De miniatuurstad is voortdurend in ontwikkeling om aan te blijven sluiten bij veranderende wensen van de parkbezoeker. Er komen regelmatig nieuwe modellen bij en soms verdwijnen oude. 

Mieters mooi

Wat altijd zal blijven is de magische aantrekkingskracht van het bijzondere themapark, waarvan er geen tweede in ons land bestaat. Een uniek plekje, dat een mieters mooie ervaring garandeert voor jong en oud. Net als een overnachting in een van de hotels in de buurt. Ook in dit verband meer dan genoeg aanbod voor genieten in het kwadraat. Kijk daarvoor maar eens op hotelarrangementen op Goedverblijf.nl