Nederland viert Koningsdag majestueus

Nederland viert Koningsdag majestueus

De dag die je wist dat zou komen. Dat is geloof ik een van de weinige zinnen die in het collectieve geheugen van Nederland is blijven hangen van het Koningslied. Het Koningslied, dat in 2013 werd geschreven ter gelegenheid van de inhuldiging van prins Willem Alexander als Koning. Het moment dat Koninginnedag Koningsdag werd. De nationale feestdag, die sindsdien wordt gevierd op de geboortedag van de Koning, vrijdag 27 april. Groots en uitbundig oftewel majestueus!

Saamhorigheid

Koningsdag, bij uitstek de dag om eens lekker de bloemetjes buiten te zetten, koffie drinken  met een oranje-tompouce erbij of een toost uitbrengen met een oranjebitter. Het hoort er allemaal een beetje bij op Koningsdag. Een dag van grote nationale saamhorigheid met een groot volksfeest met vooral muziek, vrijmarkten en veel folklore in het hele land.

Volop sfeer en gezelligheid

Wat dat betreft weinig verschil met de vroegere Koninginnedagen, die ik mij herinner als prachtige dagen met veel sport en uitgaan. Ik weet nog hoe de nationale feestdag in mijn geboortedorp traditiegetrouw gevierd werd met een zeskamp. Echt lachen samen met dorpsgenoten bij het overbrengen van emmertjes water op meterslange skies. Of huppend op een skippybal. Niets was te dol. Hoe gekker, hoe mooier!.
En na de sportieve uitspattingen met z’n allen de stad in om lekker langs tientallen stands te struinen op de Oranjebraderie om tenslotte neer te strijken op het terras van een heerlijk cafeetje. Te midden van vrienden de zon te zien ondergaan in het besef dat het heerlijk is om Nederlander te zijn en je alvast te verheugen op ‘de dag die je wist dat zou komen’ in een nieuw jaar. Koninginnedag, die weliswaar van naam is veranderd in Koningsdag, maar verder niets heeft ingeboet aan sfeer en gezelligheid overal in het land. Een dag om optimaal te genieten met een hoofdletter ‘G’.

Groningen

Anno 2018 worden de schijnwerpers tijdens Koningsdag met name gericht op de stad Groningen, want het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, die dit jaar de landelijke viering van de verjaardag van de koning mag organiseren. Reken maar dat dat een lekker feestje wordt. Een feestje dat daar overigens al begint op vrijdag 26 april met de Nacht van Oranje bomvol activiteiten en evenementen. Groningen is daar overigens niet uniek in, want ook op veel plaatsen elders in Nederland wordt Koningsdag ingeluid met ‘een Koningsnacht’. Geweldige, veelbelovende ‘pré-party’s’, vooruitlopend op een boeiende en meer dan vermakelijke Koningsdag.

Muziekfestivals

Net als op heel veel andere plekken in Nederland wordt Koningsdag in Groningen omlijst met grote muziekfestivals. Zo staat in Groningen het festival Helden van Oranje, maar ook het Kingsland Festival op het programma.
Een eindje verderop in Zwolle wordt het festival Kingdance gehouden en in Utrecht staat bijvoorbeeld het festival Kingshouse centraal. Het is zomaar een greep uit een overstelpend aanbod aan muziekfestivals op 27 april.

Vrijmarkt

Overstelpend is ook het aanbod aan vrijmarkten en braderieën op Koningsdag. Van Rotterdam tot Arnhem, van Amsterdam tot Emmen. Overal worden kraampjes ingericht met de meest uiteenlopende spulletjes, vaak voor een habbekrats te koop. Zo ook de spulletjes op de oranje franje braderie in Tilburg. Allemaal heerlijk om te bezoeken.

Vorstelijk verblijf

En natuurlijk wil je je na zo’n intensieve Koningsdag te ruste leggen in een vorstelijk verblijf  om bij te komen van alle belevenissen. Nagenieten van alle mooie momenten. Goedverblijf heeft daar in elke plaats de perfecte accommodaties voor. Kijk voor de mogelijkheden maar eens op hotelarrangementen op Goedverblijf.nl.

Pasen draagt de zomer aan zijn gat
Winkelsteden geven een rijk gevoel!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 16 oktober 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.