Oostvaardersplassen imponeren

Oostvaardersplassen imponeren

Ongerepte gebieden waar de natuur onbelemmerd haar gang kan gaan, zie je zelden meer in Nederland. Een van de weinige plekken waar dat nog wel het geval is, zijn de Oostvaardersplassen, beheerd door Staatsbosbeheer. Het uitgestrekte, moerasachtige landschap van de Oostvaardersplassen is uniek. Het immens grote natuurgebied trekt jaarlijks duizenden bezoekers, die hier helemaal tot rust komen, optimaal genieten en (her)ontdekken hoe mooi de natuur in al haar facetten is.

Je vindt de Oostvaardersplassen in de buurt van Lelystad. Het gebied is bij de aanleg van de provincie Flevoland op natuurlijke wijze ontstaan en heeft zich ontwikkeld tot een van Nederlands grootste natuurgebieden met heel veel bijzondere planten en dieren. Je kunt er dieren spotten, zoals herten, vissen en vossen, maar ook veel bijzondere soorten vogels en niet te vergeten grote grazers. Bijzonder imposant om te zien. Om nooit genoeg van te krijgen. De Oostvaardersplassen zorgt voor een overdosis aan indrukken, zou ik willen zeggen.

Van internationaal belang

Het natuurgebied is topfavoriet bij heel veel wandelaars en fietsliefhebbers. Daarnaast is het vooral ook een favoriete locatie voor natuurfotografen. Gegarandeerd de plek om de meest mooie beelden te schieten. Onuitwisbare herinneringen maken aan een uniek stukje Nederland, dat van internationaal belang is als moerasgebied en overwinteringsgebied voor vogels. In dit verband wordt in het Nationaal Park de mogelijkheid geboden om mee te doen aan een zogenoemde Fotosafari, waarbij men met een landcruiser onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer langs de mooiste plekken komt. Een absolute aanrader. Een bezoek aan de Oostervaardersplassen biedt de ultieme natuurbeleving. Heerlijk grasduinen voor jong en oud met het Buitencentrum als uitvalsbasis voor een spannende ontdekkingstocht door het natuurgebied.

Buitencentrum

Vanaf het Buitencentrum starten verschillende wandel- en fietsroutes, maar ook excursies en andere activiteiten. Daarnaast is het centrum een fantastisch rustpunt met een winkel, filmzaal, maar ook een geweldig terras. Zie je het voor je? Nippend aan een heerlijk koel drankje terwijl je uitkijkt over de plassen. Een uitzicht, zoals je zelden ziet en die je als vanzelf doet mijmeren over de wonderen van de schepping. Een openbaring, zou ik bijna zeggen. Zooo prachtig!


De Oostvaardersplassen genieten wettelijke bescherming en is vrijwel geheel aangewezen als Vogelrichtlijngebied. Daarbij is het een Staatsnatuurmonument en aangewezen als Natura 2000-gebied. In het natuurgebied leven groepen uitgezette runderen, paarden en edelherten. Deze grote planteneters of hun verwante voorouders worden geacht ook in het verre verleden in Nederland te zijn voorgekomen en mede vorm te hebben gegeven aan het landschap. Men probeert deze grote grazers op een volledig natuurlijke manier te laten leven in het natuurgebied.

De Nieuwe Wildernis

Hoe bijzonder de Oostvaardersplassen zijn is natuurlijk het beste te zien wanneer je zelf ter plekke bent, maar ook de natuurfilm De Nieuwe Wildernis biedt daar een hele goede indruk van. EMS Films was destijds in 2011 de eerste die toestemming kreeg van Staatsbosbeheer om alle seizoenen in het natuurgebied te filmen.

Platina-film

De film, waarvan ook een serie op tv is uitgezonden, toont onder meer edelherten, konikpaarden, vossen en ijsvogels. De film kreeg achtereenvolgens de status Gouden en Platina Film omdat uiteindelijk 600.000 mensen de film hebben gezien. De filmposter won de Cinema.nl Afficheprijs van het jaar. Bij dat alles werd de film onderscheiden met een Rembrandt Award voor de beste Nederlandse film van 2013 en kreeg het de Gouden Kalf Publieksprijs voor beste film van 2014. Bijzonder is het feit dat de film in onderzoeksverband ter ontspanning wordt aangeboden voor mensen die een operatie onder plaatselijke verdoving moeten ondergaan.

Een film kijken kan prachtig zijn, maar op ‘de set’ krijg je ook een kijkje achter de schermen en kun je de sfeer en de geuren van de ‘acteurs’ en ‘actrices’ opsnuiven. ‘Life’ aanwezig zijn geeft net dat extra plusje. Een film is een, maar ter plekke de drassige grond voelen, het riet zien wuiven, de bomen horen ruisen en het water zien golven is niet in een cijfer uit te drukken. Dat moet je beleven. Ik weet zeker, de Oostvaardersplassen zullen je verrassen.

Aangenaam verpozen

Verrassend zijn ook de mogelijkheden van aangenaam verpozen in de buurt. Kijk voor de mogelijkheden maar eens op het aanbod hotelarrangementen op www.goedverblijf.nl

Brussel brengt leven in de brouwerij
Ouwehands Dierenpark is opvallend mooi
 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 16 oktober 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.