Orvelte; Een groot genieten!

Orvelte; Een groot genieten!

Groot genieten voor alle leeftijden. Dat is Orvelte! Wie er geweest is kan het beamen en zal een nieuw bezoek ervaren als een feest van herkenning. Voor anderen misschien tijd om het monumentendorp in hartje Drenthe nu te ontdekken. 

Uniek
Orvelte is enig in zijn soort met tientallen monumentale boerderijen, verschillende galeriën, leuke winkeltjes, prachtige musea, gezellige horecagelegenheden, volop kunstnijverheid, mogelijkheden voor vertier en tal van unieke evenementen op gezette tijden, het hele jaar door. Je moet er geweest zijn om erover mee te kunnen praten!

Ottenshoes
In Orvelte valt  veel te ontdekken. Het dorp met een rijke historie waarover u alles te weten komt na een bezoek aan het Ottenshoes. In deze monumentale boerderij ziet u de film het Orvelte Dagboek en nemen gidsen u graag mee voor een rondleiding.

Authentieke sfeer van vroeger
Orvelte is een brinkdorp. Het ademt met haar talrijke rietgedekte boerderijen en klinkerstraatjes de authentieke sfeer van vroeger.  Herinneringen aan 'die goeie ouwe tijd' worden er opgeroepen. Tegelijk  wordt met een keur aan (culturele) voorzieningen en tientallen activiteiten ook de hedendaagse behoefte vervuld om van alles te beleven en te ervaren. Wat er zoal te beleven valt en waar wordt duidelijk na een bezoek aan de Orvelte Poort.  U kunt daar alle informatie krijgen over het Dorp en de directe omgeving.

De Schaapskooien
In de Orvelte Poort zult u ongetwijfeld ook horen over de Schaapskooien met Schoonebeker Heideschapen. Van bijzondere allure! De schapen gaan regelmatig te grazen in één van de weiden rondom Orvelte. Onderweg daar naartoe lopen de herder met zijn honden en schapen regelmatig door het dorp.  Een ware lust voor het oog. 

Zoo Bizar
Oogstrelend is ook Zoo Bizar, een mini-zoo op de deel van een oude Saksische boerderij in  Orvelte.  In Zoo Bizar, de kleinste Zoo van Nederland, zijn verschillende kleine (exotische) diersoorten te bewonderen. En wat te denken van een bezoek aan een van de verschillende ambachtshuizen in het dorp. Binnenwippen bij een zuivelatelier kan ook om mee te doen aan een workshop of proeverij.

AmbachtenTuin
En dan de kleintjes. Speciaal voor hen is er bijvoorbeeld de AmbachtenTuin met veel speelvermaak, zoals klompjes schilderen, kopspijkeren en nog veel meer.

Oer ‘t Veld
Orvelte, of, zoals de Drenth het in haar eigen taal zegt: 'Oer 't veld' heeft veel, heel veel te bieden. Teveel om op te noemen.  In dit verband één advies. Ga erheen en neem er de tijd voor!

Bruisend dorpshart
Ontdek dan ook het dorpshart, waar het vaak bruist aan activiteiten in de vorm van bijzondere evenementen, speciale markten en theatervoorstellingen.
Op de brink van Orvelte verzamelde de herder vroeg zijn schapen en trok via de Schapendrift naar de marke gronden. Tegenwoordig is de brink nog steeds een open ruimte waar jaarlijks veel activiteiten worden georganiseerd.

Nostalgie troef op oogstdag
Eén van die activiteiten is De Dag van de Oogst. Al ruim twintig jaar een groot succes. In 2016  is dit evenement op 11 augustus.  Het koren wordt op traditionele wijze gedorst . Diverse demonstraties zoals dorsen en strovlechten staan op het programma. Uiteraard is er ook een mooie markt op de Brink. Muziek en theater maken het geheel tot een mooie dag voor alle leeftijden.
Orvelte, een aanrader voor Nederlanders, die niet naar het buitenland gaan. Maar ook voor buitenlanders die een bezoek brengen aan Nederland. Kortom, een aanrader voor iedereen.  Het dorp is uw aandacht meer dan waard!

Overnachten? Geen probleem!
Om optimaal te genieten van alles wat Orvelte te bieden heeft,  wilt u wellicht in de buurt overnachten. Zoekt u daarvoor een geschikt hotel? Bekijk dan het aanbod hotelarrangementen in WesterborkWitteveen, Wezup en Elp op Goedverblijf.nl

 

Locatie (Map)

Bezoek aan Ljouwert boeit van begin tot einde
Bezoek de stad van de kaasmarkten!
 

Reacties 1

Gast - Henk Bosker op dinsdag 19 juli 2016 12:15

Ergens in de tekst staat: "Teveel om op te noemen. In dit verband één advies. Ga erheen en neem er de tijd voor!"
Dat klopt helemaal; het meest onverwachte treft u door óók aan: Het Apple-museum!
Temidden van pure nostalgie een modern museum, zeer bij de tijd maar met (bijna) alle Apple-computers.
Èn ze werken allemaal en u mag er 'gewoon' mee spelen!
Als fervente Apple-fan beveel ik u dit museum van harte aan! U wordt rondgeleid door een van de vele fans die u in een drie kwartier 'rondje' alles verteld wat er te weten valt over dit zeer eigenzinnige merk/machine.
Haha spekpannenkoeken met de meest geavanceerde computers - 'n super-combi!
Zie voor extra info ook: http://facebook.com/applemuseumnederland

Ergens in de tekst staat: "Teveel om op te noemen. In dit verband één advies. Ga erheen en neem er de tijd voor!" Dat klopt helemaal; het [i]meest onverwachte[/i] treft u door óók aan:[b] Het Apple-museum![/b][i][/i] Temidden van pure nostalgie een modern museum, zeer bij de tijd maar met (bijna) alle Apple-computers. [i]Èn ze werken allemaal en u mag er 'gewoon' mee spelen! [/i]Als fervente Apple-fan beveel ik u dit museum van harte aan! U wordt rondgeleid door een van de vele fans die u in een drie kwartier 'rondje' alles verteld wat er te weten valt over dit zeer eigenzinnige merk/machine. Haha spekpannenkoeken met de meest geavanceerde computers - 'n super-combi! Zie voor extra info ook: http://facebook.com/applemuseumnederland
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 26 september 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.