Prinsheerlijk genieten in Coevorden

Prinsheerlijk genieten in Coevorden

Bij een ontdekkingsreis denken we maar al te vaak aan verre, grensoverschrijdende oorden met palmbomen en tropische temperaturen. Niet meteen aan Coevorden, een relatief kleine stad in het zuid-zuidoosten van de provincie Drenthe. Toch valt er verrassend veel te ontdekken in Coevorden, variërend van de bijzondere attractieve korenmolen De Arend tot Schans De Katshaar, een militaire versterking van opgeworpen aarde. Zomaar enkele bezienswaardigheden, die een bezoek aan de stad meer dan de moeite waard maken.

Ganzen Geesje
Persoonlijk heeft dit 'Geesje' heel wat met  Coevorden. Niet in de laatste plaats vanwege Ganzen Geesje, de naam van een prachtig beeldhouwwerk op de Markt in de stad.

Ganzenmarkt
Ganzen Geesje is een ode aan de ganzenhoedsters die in de negentiende en twintigste eeuw op de tweede maandag in november hun ganzen naar de markt brachten. Tijdens een folkloristische Ganzenmarkt wordt dit tot op de dag van vandaag in november met veel pracht en praal in herinnering gebracht. Heerlijk om mee te maken!
Dat geldt overigens ook voor de historische havendagen, die elke twee jaar in Coevorden worden gehouden. Een kleurrijk kijkspektakel van jewelste!

Altijd prijs!
De Ganzenmarkt en de havendagen zijn prachtig en sfeervol, maar het zijn slechts enkele cadeautjes uit de rijkelijk gevulde grabbelton, die je Coevorden zou kunnen noemen. Elke greep in de ton is prijs!  Er valt zoveel te zien en te beleven. Teveel om op te noemen!

Vesting- en havenstad
Coevorden staat algemeen bekend als ganzenstad, maar is ook vesting- en havenstad en uitermate geschikt voor prachtige wandelingen. Wie zijn ogen goed de kost geeft, kan er talloze monumenten en markante plekken ontdekken.

Het Arsenaal
Een van die markante plekken is het Arsenaal, waar het Stedelijk Museum onderdeel van is. In het museum komt de geschiedenis van Coevorden tot leven. Een geschiedenis, die boeiend en heftig is geweest met oorlogen, vernietiging en een eeuwig durende strijd om de macht.

Slag bij Ane
De Slag bij Ane uit 1227 mag daarbij niet ongenoemd blijven. De veldslag waarbij de bisschop van Utrecht, Otto van Lippe, sneuvelde, wordt tot op de dag van vandaag nog jaarlijks herdacht.
In het Stedelijk museum is er permanent van alles over te vinden. Daarnaast houdt het museum ook wisselende tentoonstellingen en diverse kinderactiviteiten.

De Watertoren
Een andere interessante bezienswaardigheid in Coevorden is de Watertoren. Dit rijksmonument ligt aan het van Heutszpark. Een prachtig stadspark waar je ongestoord kunt genieten van rust en ruimte, maar dus ook bijzondere dingen kunt zien.

Noorsche Huis
Zo staat aan de rand van het park tegenover de watertoren een ander rijksmonument in de vorm van een houten villa ook wel Het Noorsche Huis genoemd. Bijzonder van vorm en kleur. Uniek in Nederland. Meer dan eens beschreven en echt de moeite waard om bij stil te staan.

Oranjebank
Naast de bijzondere rijksmonumenten is in het park ook een verzetsmonument en de zogeheten Oranjebank te vinden, een bank die werd opgericht ter gelegenheid van de geboorte van prinses.

Beatrix
Met recht een 'prinsheerlijk' park in een prinsheerlijke stad met 'Het Kasteel', het enige kasteel in de hele provincie Drenthe. Komt het zien en verwen uzelf met een bezoek aan Coevorden.
In navolging van de Drentse slogan zou ik willen zeggen: Coevorden doet wat met je!

Goed verblijf
De gemeente biedt een goed verblijf voor dag en nacht. Kijk in dit verband maar eens op het aanbod hotelarrangementen op Goedverblijf.nl

Callantsoog: Een dorp om van te dromen!
Eindhoven sprankelt aan alle kanten

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 16 oktober 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.