Reizen is mooie 'bestemming' voor goede voornemens

Reizen is mooie 'bestemming' voor goede voornemens

Veel mensen nemen zich aan het begin van een nieuw jaar van alles voor; afvallen, stoppen met roken, meer sporten of meer ondernemen. Avonturen beleven , nieuwe plekken ontdekken. Een mooi voornemen!

De koffer van het leven vullen met nieuwe indrukken, nieuwe ervaringen opdoen, zien wat tot nog toe onopgemerkt is gebleven, ten volle genieten van wat ons land te bieden heeft. De puzzel 'rond' maken. 'Stukje bij beetje'. Heerlijk!

Met betrekking tot dat laatste is er een mooi spreekwoord dat zegt: Je hoeft niet ver te reizen om je te verbazen over de wonderen op deze planeet. Anders gezegd: heel veel mooie dingen zijn dichter bij huis dan je denkt.

Weerselo
Neem Weerselo (Overijssel). Een lieflijk dorp in het landsdeel Twente, vlakbij het bijzondere natuurgebied Springendal. Een dorp dat feitelijk ontstaan is uit Het Stift.
De geschiedenis van Het Stift begon in 1142 toen Hugo van Buren, ridder uit de Betuwe, hier een religieus-idealistische leefgemeenschap stichtte. Anno 2018 is er onder meer nog de Stiftskerk. De zandstenen Stiftskerk is er een grote bezienswaardigheid en herinnert aan de roemruchte geschiedenis van het dorp.

De Vier Winden
Weerselo is ook een mooie uitvalsbasis voor bezoeken aan bezienswaardige plaatsen in de regio zoals Tubbergen of Reutum, waar je de Weerselose Molen vindt, zoals Korenmolen De Vier Winden ook wel genoemd wordt.
De molen is in 1862 gebouwd en is thans ingericht met twee koppels maalstenen. De roeden van de molen zijn ruim 22,50 meter lang en zijn voorzien van het Systeem Van Bussel met zeilen. Een imposant gezicht!

Sexbierum
Weerselo mag een mooie reisbestemming zijn, Sexbierum in Friesland doet er niet voor onder. Met de steden Harlingen en Franeker op loopafstand staat het dorp garant voor een geweldig uitje met onvermoede 'heiligdommen', zoals de Sixtuskerk. De kerk was voor de Reformatie gewijd aan de Heilige Sixtus en bestaat sinds de twaalfde eeuw.

Aeolus
Van een ander kaliber, maar minstens zo aantrekkelijk in Sexbierum is het in 1987 gebouwde wind-attractiepark en bezoekerscentrum met de naam Aeolus (god van de wind).
Het overdekte speelparadijs Aeolus is met name voor kinderen tot en met 12 jaar het leukst denkbare uitje. De praktijk heeft geleerd dat zij niet uitgespeeld raken bij bijvoorbeeld de grote ontdekkingspiramide.  En terwijl uw kroost de dag van zijn/haar leven beleeft, kunt u heerlijk ontspannen met een kopje koffie of andere lekkernijen in het restaurant.

Liauckama State
Eenmaal uitgespeeld kunt u altijd nog even langs de poort van Liauckama State. Je moet het een keer in je leven gezien hebben. De Liauckama State was een van de grootste staten van Friesland en werd bewoond door de leden van het geslacht Liauckama.

De state, die in 1824 werd afgebroken, bevatte waarschijnlijk een 13e-eeuwse kern. In 1420 werd de state voor het eerst vermeld. Op het terrein werd in 1862 een boerderij gebouwd van gele Friese steen. Het poortgebouw van de state dateert uit 1604 en is gespaard gebleven. In het poortgebouw bevinden zich zogenaamde gimmengaten, gaten voor de duiven. Op het terrein bevindt zich een daglonerswoning uit de 19e eeuw. Zowel de boerderij als het poortgebouw en de daglonerswoning zijn erkend als rijksmonument. Een absolute aanrader.

Nootdorp
Vervolgen we onze 'trektocht' door Nederland met onvermoed mooie plekjes en gebouwen, hou dan eens halt in Nootdorp. Het dorp vlak bij Den Haag telt tal van 'heerlijkheden', waaronder verschillende historische huizen, molen De Windlust en de imposante Sint-Bartholomeüskerk met een bijzondere geschiedenis.

In 1865 woonde langs de Veenweg de naar Nootdorpse begrippen namelijk de buitengewoon rijke veenboer Andreas Hofweegen. Toen hij het eind van zijn leven voelde naderen, vermaakte hij zijn vermogen aan de

Bartholomeüsparochie
Het parochiebestuur ontwikkelde in de lijn van de wensen van Hofweegen daarop plannen om achter het oude kleine kerkje met de pastoorswoning een nieuwe grote kerk met pastorie te bouwen. In het jaar waarin Hofweegen stierf (1868) werd E.J. Margry als architect uitgekozen. Margry was op dat moment pas 26 jaar oud. Hij was een leerling van de grootmeester van de Nederlandse neogotiek P.J.H. Cuypers en werd binnen korte tijd een veelgevraagd architect.

Nuenen
Mooie wetenswaardigheden, een verrijking van de algemene kennis. Dat kan ook een bezoek betekenen aan bijvoorbeeld Nuenen in Noord-Brabant met een oude kern in de vorm van een driehoekig plein, dat doorloopt naar een groter driehoekig plantsoen, 'Het Park'. Hier vind je onder meer een monument voor Vincent van Gogh en een monument dat de Zusters van Liefde herdenkt. Dit gedeelte van g is een beschermd dorpsgezicht.
Het gebied rond Nuenen leent zich ook bij uitstek voor mooie wandeltochten. De plaats ligt aan een aantal langeafstandswandelpaden, zoals het Hertog Hendrikpad, het Vennekespad en de Potstalroute, die de wandelaar door de prachtige bosgebieden en het cultuurland van Nuenen voert.

Klein maar fijn
Nederland wordt wel eens een klein kikkerlandje genoemd, maar het heeft alles in zich voor optimaal genieten. Jong en oud wordt faciliteiten geboden om je blik te verruimen, je kijk op de wereld te vergroten.
'Wie zijn huis niet verlaat en niet het ganse, met zovele wonderen gevulde, land in ogenschouw neemt, die gelijkt de kikvors in de waterput,' las ik ergens.

Woorden die een beeld oproepen van stilstand, vereenzaming, sociale armoede. Een kant die feitelijk niemand op wil.
Open de deur, trek erop uit, links-, rechtsaf of rechtdoor? Ga het zien in 2018! In Nederland kun je alle kanten uit. Haar vele steden en dorpen 'bedekken' het gevarieerde landschap als een lapjesdeken. Allemaal anders van vorm en kleur, maar elk met haar eigen inhoud en charme. Gegarandeerd genieten, van begin tot einde, van geweldige voorpret bij het plannen, groot genieten tijdens het verblijf tot heerlijk nagenieten bij thuiskomst.

Kortom, reizen? De beste 'bestemming' voor uw goede voornemens!
Kijk voor de verschillende hotelarrangementen in Nederland maar eens op Goedverblijf.nl.

Elf steden boeien in elk seizoen
Bergen aan Zee is huizenhoog genieten

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 30 november 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.