Schoonheid van de Achterhoek is niet normaal

Schoonheid van de Achterhoek is niet normaal

We hebben het allemaal kunnen zien, BMX-er Jelle van Gorkom heeft bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zilver gepakt. Een geweldige prestatie van de man uit Lichtenvoorde. Een plaats in de Achterhoek waar 'goud' voor het oprapen ligt.  De schoonheid van de Gelderse streek is ongeëvenaard met haar heuvelachtige landschap, prachtige pittoreske dorpjes en steden en grote publiekstrekkende evenementen als de Zwarte Cross. Niet normaal!

 

Graafschap
Als kind al heb ik de Achterhoek een beetje leren kennen. Voor de allereerste keer op vakantie in Doetinchem. Herten voeren in het hertenkamp, avontuurlijke wandelingen door prachtige groene bossen en urenlang schommelen op de familieschommel; van voor naar achter, van links naar rechts... Die vakantie was een geweldige belevenis, maar nog niets vergeleken bij de ervaringen in later jaren toen we er terugkeerden om meer van de streek te zien, meer te ontdekken en meer te beleven in de Achterhoek, dat ook wel Graafschap wordt genoemd.

Grenzeloos genieten
De grenzen van de Achterhoek zijn niet duidelijk gesteld. De streek beslaat grofweg een gebied met de Overijsselse streken Salland en Twente in het noorden, de Duitse grens in het oosten en zuid-oosten, de Oude IJssel in het zuidwesten en de IJssel in het westen. Wat wel vast staat zijn de grenzeloze mogelijkheden die de Achterhoek biedt om ultiem te genieten van de geneugten van het leven. Je vindt er naast vele bezienswaardigheden, schitterende natuur en prachtige winkelgebieden bijvoorbeeld ook tal van wijngaarden en ontelbare horeca-gelegenheden met de meest lekkere streekproducten op de menukaart.

Rijke historie
Daarbij zie en proef je door alles heen de rijke historie van de streek. Historie die bijvoorbeeld wordt verbeeld door een groot aantal kastelen van adellijke families. Huis Bergh, Kasteel Keppel. Het zijn slechts twee oogstrelende monumentale gebouwen als onderdeel van de roemruchte geschiedenis van de Achterhoek. In de streek vind je echt alles wat een mens zich kan wensen. Veelzijdig is in dit verband het toverwoord. Noem het en je vindt het in de Achterhoek.

Kleinste stadje
Zo ook het kleinste stadje van Nederland, Bronkhorst. Het is daar waar museum Dickens staat. De beroemde verhalen van Charles Dickens kent iedereen en spreken enorm tot de verbeelding. Het museumtheater met de rariteitenwinkel is een bijzondere beleving voor jong en oud.

Villa Mondriaan
Een waar kunststukje is Villa Mondriaan in Winterswijk, een museum over de jonge jaren van Piet Mondriaan. De kunstenaar, die zijn schildercarrière in Winterswijk begon, verwierf wereldfaam in Parijs en New York.
Kunstminnend publiek kan volop aan zijn trekken komen in de Achterhoek, maar er is nog veel meer. De slogan voor elk wat wils is in dit verband slechts een understatement. Het voert te ver om alle beziens- en wetenswaardigheden te beschrijven. Komt het zien, ga er 'schatgraven'. Succes gegarandeerd. 'Oerend hard' op weg naar de Achterhoek, zou ik aanraden.

Welterusten
Een streek waar je ogen en oren goed open moet houden om niets te missen van alles wat je er kunt zien en beleven. En is het moment daar om de oogjes toe te doen en wel te rusten? Ook daarvoor biedt de Achterhoek ongekende mogelijkheden. Kijk voor het aanbod van hotels in de Achterhoek maar eens op goedverblijf.nl

Duitsland is fabelachtig
Bad Bentheim is sprookjesachtig

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 20 mei 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.