Tuinen Mien Ruys toont pure schoonheid

Tuinen Mien Ruys toont pure schoonheid

Soms moet je even verder kijken om pure schoonheid te ontdekken. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Tuinen Mien Ruys. Wie nietsvermoedend over de Moerheimstraat in Dedemsvaart rijdt kan niet bevroeden dat zich ter hoogte van nummer 84 een perceel van zo'n 2.5 hectare grond uitstrekt met bijzonder bezienswaardig erfgoed. Erfgoed in de vorm van tuinen, het levenswerk van de internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect Mien Ruys met in totaal dertig inspirerende tuinen met de mooiste bloemen, planten en bomen en meer.

Centrum van Kunst en Creativiteit

De Tuinen zijn anno 2017 vooral ook een centrum van kunst en creativiteit, een attractief park, waar van alles valt te beleven en te ontdekken. Een complex met bezienswaardige rijksmonumenten, een prachtige beeldentuin, een heerlijk wandelgebied, een ontdektuin voor groot en klein en boven alles dus een museum waar het erfgoed van Mien Ruys, haar gedachten over de vraag hoe de tuinen eruit moeten zien, nauwgezet bewaard wordt. Een absolute must voor tuinarchitecten, hoveniers, maar ook voor de enthousiaste particuliere tuinliefhebber.
 
Ik behoor tot de laatste groep en kan u verzekeren dat je in de Tuinen Mien Ruys ervaart hoe mooi de natuur in al haar volheid kan zijn. Het is heerlijk om door de tuinen te lopen en te genieten van de meest prachtige, soms jaloersmakende, tuinontwerpen.

Moeiteloos genieten

Heerlijk ook om 'het gezang' van ruisende bomen aan te horen, te genieten van een drankje in de theetuin of van een broodje of koek, gebakken in de eigen takkenbosoven. Een echte beleving. Opwindend, leerzaam en ontspannend tegelijk. Een unieke combinatie, die leidt tot ongegeneerd genieten. In de Tuinen Mien Ruys hoef je je daar niet voor in te zetten. Genot komt je daar gewoon aanwaaien.

Proeftuinen

De Tuinen van Mien Ruys waren de proeftuinen van tuinarchitect Mien Ruys. Zij leefde van 1904 tot 1999 en was een internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect. Ruys was lid van de Rotterdamse reders- en cargadoorsfamilie Ruys en een dochter van Bonne Ruys , oprichter en directeur Koninklijke Kweekerij Moerheim N.V. te Dedemsvaart. De tuinen worden sinds 1976 onderhouden door Stichting Tuinen Mien Ruys. In de tuin wordt geëxperimenteerd met beplantingen en tuinmaterialen.

Bielzen Mien

In Nederland kreeg Mien Ruys de bijnaam Bielzen Mien omdat zij de voortrekker was in het gebruik van spoorbielzen in tuinen, iets wat vooral in de jaren zeventig bijzonder populair was. Zij werkte graag met rechte vormen: rechthoeken, vierkanten en heldere lijnen. Ze was in Nederland een van de eersten die zich als tuinarchitect serieus bezighield met kleinere stadstuinen. Daarnaast schreef ze onder meer tuinboeken en was ze oprichter van het tijdschrift Onze Eigen Tuin. Een belangrijk deel van de Tuinen van Mien Ruys is aangewezen als rijksmonument. Het gaat daarbij onder andere om de verwilderingstuin.  

Verwilderingstuin  

De Verwilderingstuin uit 1924 is de oudste tuin en ontstaan uit het eerste experiment van Mien Ruys met zowel beplanting als architectuur. De tuin bestaat uit planten voor schaduwrijke omstandigheden gecombineerd met strakke, geometrische vormen. De tuin is aangelegd op de plek van de fruittuin achter haar ouderlijk huis.

Eerste proeftuin

Ook de watertuin is aangewezen als rijksmonument. De Watertuin was de eerste proeftuin van Mien Ruys die was bedoeld voor een kleine tuin. Op een relatief klein oppervlak groeit een gevarieerde beplanting.

Groot activiteitenaanbod

Naast heel veel kijkplezier biedt de Tuinen Mien Ruys ook tal van mogelijkheden om te ondernemen. Elk jaar worden er allerlei activiteiten voor groot en klein gehouden, variërend van een curus botanisch tekenen tot spelletjes spelen op de computers in het Kennishuis.

Kunst 

Zoals gezegd zijn de Tuinen Mien Ruys een centrum van Kunst en Creativiteit. Op verschillende plekken vind je verschillende kunstuitingen in de vorm van beelden. Daarnaast zijn er verschillende exposities in bijvoorbeeld de Boerenschuur en gebouw Ruysend Riet.

Geslaagd verblijf

Al met al een heerlijk oord om te dwalen, te dolen, te mijmeren, je gedachten de vrije loop te laten of juist te ordenen. Niets moet, alles mag in De Tuinen Mien Ruys. Een bezoek aan het Tuinencomplex? Ik wed op voorhand dat dat experiment slaagt net als uw verblijf in de buurt wanneer u boekt via Goedverblijf.nl. Kijk voor die mogelijkheden maar eens op de site voor hotels in de buurt van Dedemsvaart

Emmen fascineert groot en klein
De Maasduinen zijn 'te wauw'!
 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 02 oktober 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.