Uitzinnig genieten in Ootmarsum

Uitzinnig genieten in Ootmarsum

Klein, maar fijn. Dat zeg ik meestal als er een opmerking over mijn lengte gemaakt wordt. De woorden zijn volgens mij echter ook heel goed van toepassing op Ootmarsum. Met pakweg zo'n vijfduizend inwoners een kleine, maar fijne stad in Twente in de provincie Overijssel.

Grote naam en faam
Een kleine stad ja qua aantal inwoners, maar groot van naam en faam. De bekendheid van het stadje Ootmarsum reikt tot ver over de landsgrenzen. Niet in de laatste plaats vanwege de tentoonstelling Flora Ootmarsum, waar met name fuchsia's getoond worden. De tentoonstelling trekt jaarlijks zeker tienduizend bezoekers.

Siepelstad
Het sfeervolle stadje Ootmarsum, met talrijke steegjes en smalle straatjes, wordt in de volksmond ook wel Siepel(ui)stad genoemd, ontleend aan de populaire jaarlijkse siepelmarkten.
De formule van een markt met oude ambachten, een Boerenbruiloft en een Kindermarkt als speerpunten blijkt al decennia lang een groot succes. Ik kwam in mijn jeugd al op de siepelmarkt.

Uitzinnig genieten
Deze markt stond namelijk steevast op de vakantiekalender van mijn ouders en dat betekende niet alleen voor hun, maar ook voor ons kinderen, uitzinnig genieten.

Nostalgie alom
Buiten de Siepelmarkt om valt er echter ook genoeg op allerlei gebieden en voor alle leeftijden te genieten in het idyllisch gelegen Ootmarsum, dat ook als uitvalsbasis geldt voor prachtige fiets- en wandeltochten in de veelal natuurrijke omgeving.

Speciaal  de mensen die zich graag onderdompelen in kunst, nostalgie en historie zijn nergens beter op hun plek dan in Ootmarsum. Het gezellige stadscentrum, waar je heerlijk gevarieerd kunt shoppen, kent onder meer een groot aantal bezienswaardige zogenoemde vakwerkhuizen.

Unieke kerk
Een andere bijzondere bezienswaardigheid in het centrum is de unieke H.H. Simon en Judaskerk, opgetrokken uit Bentheimer zandsteen en gebouwd in de stijl van Westfaalse Romano gotiek. Nergens anders in ons land is daar een voorbeeld van te zien.

Bijzondere korenmolen
Een bijzonder karakteristiek monument in Ootmarsum is de Molen van Oude Hengel. De korenmolen werd in 1872 gebouwd nadat het achtkante houten bovenstuk van zijn voorganger was afgebrand.

Kunststadje
Bezienswaardig Ootmarsum is, zoals gezegd, wijd en zijd bekend. Voornamelijk ook als hèt Kunststadje van Oost Holland met verschillende musea en tal van kunstgalerijen.

Jaïrusraam
Een absolute aanrader in dit verband is het Atelier van kunstenares Annemiek Punt. In haar glasatelier bevindt zich het ontwerp op ware grootte van het Jaïrusraam. Dit gebrandschilderde glas-in-loodraam is in 2006 geplaatst in de Nieuwe Kerk te Delft.

Lös Hoes
Wat u ook zeker moet zien bij een bezoek aan Ootmarsum is het openluchtmuseum Lös Hoes. Bij de aanblik van typische compleet ingerichte Saksische boerderijtjes waant u zich ruim een eeuw terug in de tijd met voorwerpen, die de boer destijds nodig had om te overleven, zoals een bakspieker en wagenschuren.

Het museum vertelt ook het verhaal van de 'Heeren', de bestuurders van vroeger: de commandeur, de Drost en de Hofmeier.

Onmetelijk veelzijdig
Alles overziend kun je zonder overdrijven stellen dat de mogelijkheden tot ontspanning, vermaak en plezier in Ootmarsum onmetelijk groot zijn. Het veelzijdige stadje biedt voor elk wat wils op elk uur van de dag en op elke dag van de week.

Wier komm'n
Ga het beleven, zou ik zeggen en daarna nog eens. Oftewel 'wier komm'n,' zoals de gastvrije Twentenaren het in hun eigen dialect zeggen. Dat kan altijd met volop mogelijkheden tot overnachten. Kijk hiervoor maar eens op het aanbod hotelarrangementen in Ootmarsum.

Noord-Holland is onbestaanbaar mooi
Callantsoog: Een dorp om van te dromen!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 03 oktober 2023
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.