Veendam heeft alles in één!

Veendam heeft alles in één!

Denkend aan een heerlijk ontspannend, maar ook avontuurlijk uitje is Veendam misschien niet de eerste plek die in je opkomt, maar oh wat is het heerlijk in de Groningse plaats, die vanwege het vele openbare groen ook wel de Parkstad van het Noorden wordt genoemd.

Het mooie aan Veendam is verder dat het de gemakken biedt van een stad en je er tegelijk de rust en de ruimte vindt van een dorp. Veendam, een van de mooiste veenkoloniale lintdorpen uit de Groninger Veenkoloniën, heeft alles in één, kun je zeggen.

STAR-trein

Om daar een goede indruk van te krijgen is een ritje in de STAR-trein (Stichting Stadskanaal Rail) over de langste museumspoorlijn (26 km) vanuit Veendam absoluut aan te raden. De Stichting is in 1992 opgericht om de historische spoorlijn Veendam, Stadskanaal, Musselkanaal te behouden en een toeristische spoorweg op dit traject te exploiteren. De rit over deze museumspoorlijn is een bijzondere ervaring waarover ongetwijfeld nog lang nagepraat zal worden.

Veenkoloniaal Museum

Stof tot mooie gesprekken biedt ongetwijfeld ook het Veenkoloniaal Museum in het centrum van Veendam. Het museum is verbonden met het cultuurcentrum van Beresteyn, waardoor theater, bibliotheek, muziek- en dans en theaterschool en museum onder één dak zijn gehuisvest. Je bent er wel een paar uurtjes zoet mee als je alles wilt zien en goed in je op wilt nemen.
In het Veenkoloniaal Museum kun je vervolgens alles zien en leren over de vervening, de landbouwindustrie en de Veenkoloniale zeevaart. Een bijzonder pronkstuk in de collectie is onder meer het oudste turfschip van de provincie Groningen, de in 1894 te Stadskanaal gebouwde spitse praam Familietrouw.

Doe Museum

Daar waar je in het Veenkoloniaal Museum vooral je ogen goed de kost moet geven, kun je in het Doe Museum naast kijken ook de handen lekker laten wapperen. Het Doe Museum is precies wat de naam zegt: een museum waar je naar kunst kunt kijken én van alles kunt doen. Lekker creatief aan de slag en heerlijk spelen. Geweldig natuurlijk voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen zich er heerlijk uitleven met spuitbus, verfkwast of legoblokjes. Een geweldige manier om het kind in jezelf te (her)ontdekken. Onbezorgd genieten. Ik kan me voorstellen dat iedereen daar wel eens naar verlangt. Goed om dan te weten dat dat verlangen vervuld kan worden door simpelweg een uitje naar Veendam te boeken. Moeilijker is het niet!

Met betrekking tot kunst kijken biedt het Doe Museum prachtig werk van onder meer Picasso, Chagall, Dumas en Christo. Heel bijzonder is een zeldzame catalogus over Vincent van Gogh uit 1904, die in het Museum te zien is. Alleen daarvoor al lijkt mij een bezoek aan Veendam meer dan de moeite waard. Om nog niet eens te spreken over de verschillende rijks- en gemeentelijke monumenten, die er allemaal in de gemeente te zien zijn, bijvoorbeeld in de vorm van indrukwekkende boerderijen.

Unieke plaats

Veendam heeft naast alle faciliteiten van een doorsnee stadje met heerlijke cafés, restaurants en een gezellig winkelgebied, een absolute eigenheid. Het is met geen andere Nederlandse plaats te vergelijken.
Hoewel de gemeente hele bijzondere mensen heeft voortgebracht, zoals schaatskampioene Renate Groenewold, die er geboren is, is iedereen er gewoon gebleven en kan iedereen er ook gewoon zichzelf zijn. De gemoedelijkheid, die de regio en haar inwoners uitstraalt, maakt dat je je er meteen op je gemak voelt. En dat geldt niet alleen voor de plaats, maar voor de hele gemeente Veendam, die naast Veendam wordt gevormd door nog twaalf andere plaatsen, waaronder Bareveld en Wildervank. Plaatsen zonder kapsones, maar stuk voor stuk juweeltjes, waar ook van alles te zien en te beleven valt.

Lekker fietsen of wandelen

De beleving houdt dan ook niet op bij de grenzen van de plaats Veendam. Een plaats die zich bij alles ook uitstekend leent als startpunt voor prachtige wandelingen en fietstochten in de regio, waarbij je onder andere kennis kunt maken met de roemrijke geschiedenis van de Veenkoloniën. Het ommetje ‘Op gruine steevels struun’n’ vanuit Borgercompagnie is er een mooi voorbeeld van. Deze wandelroute gaat dwars door de oude Veenkoloniën. Lekker ‘banjeren’ door het land, waar het ook drassig en modderig kan zijn. Het werkt bevrijdend, kan ik u zeggen. Gewoon eens doen!

Heerlijk golfen

Datzelfde geldt overigens ook voor de golfbaan in Veendam. Deze behoort tot een van de mooiste en beste golfbanen van het Noorden van Nederland. De baan behoort wat betreft de moeilijkheidsgraad tot de top 10 in Nederland. Fantastisch om daar een balletje te slaan.

Schot in de roos

Om in sporttermen te blijven zou ik zeggen dat Veendam een schot in de roos is voor wie lekker ongecompliceerd wil genieten van cultuur, historie of op sportgebied . Veendam heeft het allemaal en laat zien waarin een relatief kleine plaats groot kan zijn. Dat geldt ook voor de faciliteiten om er een goede nacht door te brengen. Kijk in dit verband maar eens op het aanbod van hotelarrangementen in Veendam op Goedverblijf.nl.

Willingen is ontzagwekkend mooi
Onverdeelde aandacht is goud waard
 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 16 oktober 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.