Volendam is een grote bezienswaardigheid

volendam Volendam is een grote bezienswaardigheid

‘Mooi Volendam met haar zee tot aan de horizon’. Jaap Veerman zong er een prachtig lied over. Een ode aan wat misschien wel het meest bekende dorp van Nederland is. Een dorp, bekend van de palingsound, de thuishaven van beroemde bands als The Cats, BZN, de drie J’s, maar ook van Jan Smit. Feitelijk het dorp van ‘de beste zangers’.

Volendam is een dorp in Noord-Holland, maar zeker niet ‘als alle andere’. Een dorp met een vissersgeest, een bijzondere haven, mooie vissersboten, prachtige souvenirwinkeltjes en een bevolking die zich qua gebruiken onderscheidt van de rest van Nederland middels onder andere een kenmerkend dialect. Ook vind je er nog de historische klederdracht. Een dorp waar je niet uitgekeken raakt en na een bezoek graag naar terugkeert. Een parel aan de ketting, die Nederland heet. Haar verleden is roemrucht, haar heden spraakmakend en haar toekomst? Wie dat weet, mag het zeggen. Feit is dat het dorp anno nu een grote aantrekkingskracht uitoefent op mensen die ontspanning zoeken, plezier willen maken, op en top willen genieten. Het kan allemaal in Volendam met een groot scala aan bezienswaardigheden.

Volendams Museum

Met stip op 1 staat in dit verband het Volendams Museum. Een streling voor het oog met een vaste expositie over de Volendammer klederdracht, met historische interieurs en de visserij, die altijd van groot belang is geweest in het dorp. Van bijzondere allure in het museum is het sigarenbandjeshuisje. Een ruimte, die volledig beplakt is met meer dan 11 miljoen sigarenbandjes. Hoeveel? Elf miljoen! Onbegrijpelijk! Ik heb vroeger nog wel eens een tijdje sigarenbandjes gespaard. Die van de grote ‘bolknaks’ vond ik het mooiste. Mijn vader stak in die tijd nog wel eens een rokertje op en dat leverde al gauw een mooie verzameling op, maar 11 miljoen? Je gelooft je ogen niet, maar het is allemaal te zien in het Sigarenbandjeshuisje. Echt waar! ‘Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij bijzonder’ om juf Ank maar eens te citeren.

Palingsoundmuseum

Heel bijzonder in Volendam is ook het Palingsoundmuseum. In dit museum staat de ontwikkeling van de muziek in Volendam centraal. Panelen met foto’s en toelichtende verhalen geven een historisch overzicht. Je kunt er allerlei muziek horen, maar ook memorabilia zien, zoals platenhoezen en gouden en platina platen. Gewoonweg om van te smullen. Het palingsoundmuseum is gevestigd in een paviljoen aan het Marinapark boven een visrestaurant met palingrokerij. Gewoon je neus achterna als je er bent en genieten maar, zou ik zeggen. Zo simpel kan het leven zijn.

Marina Volendam

Vanwege de vele viswinkels is Volendam onder meer een traktatie voor geur- en reukorganen, maar ook het oog komt in het dorpje onder de rook van Amsterdam niets te kort. Met name Marina Volendam is in dit verband een aanrader. Het is een van de modernste jachthavens in Nederland en met haar aangrenzende Marinapark de perfecte full-service uitvalsbasis op het IJsselmeer. Je kunt er heerlijk winkelen, een terrasje pikken, maar ook de veerboot nemen voor een uitje naar het voormalige eilandje Marken. Hollandser bestaat niet!

Een grote bezienswaardigheid

Volendam is feitelijk een grote bezienswaardigheid. Elke buurt, elk gebouw vertelt haar eigen wetenswaardige verhaal, van de diamantslijperij tot het Doolhof, de oudste woonbuurt van Volendam. En niet te vergeten de prachtige Sint Vincentiuskerk, maar ook het Stolphoevekerkje. De stolpkerk is een rijksmonument. De kerk in al in 1658 gebouwd in de vorm van een stolphoeve. Het pand is ongeveer vierkant en volledig uit hout opgetrokken. De gewelven zijn beschilderd met de wapens van Holland, West-Friesland, Edam en Volendam. Haar orgel stamt uit de achttiende eeuw, maar sommige pijpen zijn ouder. Het orgel is namelijk opgetrokken uit pijpen uit verschillende periodes. Kom er kijken en laat u meenemen op een reis ‘door de tijd’.

Jassen

Aarzel geen seconde en neem bij de invulling van uw reisprogramma Volendam mee. Uw tijd is er goed besteed en eenmaal weer thuis zult u nog tijden kunnen nagenieten van al uw ervaringen en belevenissen in dit prachtige vissersdorp. Volendam is een typisch dorp met eigen gebruiken, maar ook met een eigen taal. Mensen van buitenaf worden er bijvoorbeeld ‘jassen’ genoemd. Trek uw jas aan, zou ik zeggen. Neem de tijd en kom Volendam beleven. Naast heel veel andere voorzieningen telt het dorp ook goede en prachtige verblijfsvoorzieningen. Kijk voor het aanbod maar eens op hotelarrangementen in Noord-Holland op Goedverblijf.nl.

Breng een bezoek aan Bourtange voor een onvergetel...
Watersnoodmuseum maakt diepe indruk op iedereen

Gerelateerde berichten