Willingen is ontzagwekkend mooi

Willingen is ontzagwekkend mooi

Goeiedag zeg! Dat is mooi. Mijn reisgenote reageert spontaan bij de eerste aanblik van Willingen, een klein plaatsje in het Duitse Hoch Sauerland. Met ontzagwekkende bergen, prachtige dalen en een kuurpark in het centrum met een kleine vijver, is het alsof je een plaatje uit het mooiste prentenboek voor je ziet. Een wonderschoon landschap met adembenemende vergezichten. Dat is Willingen, dat vooral te boek staat als wintersportplaats, maar waar het ook in de zomer meer dan goed toeven is. Een plaats waar je zogezegd de rillingen van genot over het lijf lopen in elk jaargetijde. Vanwege het uitgebreide aanbod aan activiteiten hoeft niemand zich in Willingen een moment te vervelen. Het omgekeerde is eerder het geval. Ongeacht de leeftijd krijgt niemand snel genoeg van alles wat er te zien is en te beleven valt. En dat is veel in de streek, die kan bogen op een eeuwenlange roemruchte geschiedenis.

Nederzetting

De verschillende dorpen van de gemeente Willingen zijn vermoedelijk rond het jaar 1000 ontstaan. Voor die tijd was er echter rond 870 al een kerkje in Usseln. Ook de grote bezienswaardige ringwallen bij Schwalefeld zijn rond de negende eeuw ontstaan. Willingen wordt voor het eerst in een oorkonde vermeld, maar net als andere nederzettingen in het Upland, waar de klimatologische omstandigheden niet optimaal zijn, bestond het dorp uit niet meer dan wat pachtboerderijen. Aan het einde van de middeleeuwen raakte de regio verwilderd en het duurde tot 1620 voordat er weer sprake van enige opbouw was. De bossen van het Upland leverden voldoende (brand)hout voor de ijzer verwerkende industrie. Willingen was in die tijd bekend om zijn kleine smeedwerk, spijkers en sabels.

Kuuroord

In 1847 woedde er een grote brand in Willingen, waarbij bijna vijftig huizen vernietigd werden en in 1945 ontplofte er een munitietrein op het station van Willingen, waarbij grote schade werd aangericht. De regio herstelde zich in de loop der jaren echter goed en sinds 1932 is Willingen een officieel erkend luchtkuuroord en sinds 1957 een klimatologisch kuuroord. Het is een toeristische trekpleister waar massa’s mensen jaarlijks naar toe gaan voor optimale ontspanning in de vorm van sportieve inspanning, maar ook voor onvervalst vermaak en vertier. De mogelijkheden daarvoor zijn er in allerlei vormen voor groot en klein.

Heimat Museum

Anno 2017 is Willingen een relatief kleine gemeente in het natuurpark Diemelsee. De gemeente bestaat uit elf gehuchten, waaronder Usseln, waar het Heimat Museum een belangrijke bezienswaardigheid is. In het museum worden verschillende exposities getoond, die het leven van vroeger, het harde werk en de levensgewoonten van de mensen in het dagelijkse leven laten zien. Een ware onderdompeling van nostalgie, die de lippen van menigeen zal doen krullen.


Een andere aanrader is de leisteenmijn Christine. Meedoen aan een rondleiding in een van de schachten is een belevenis op zich, die nog lang op je netvlies zullen blijven.
En dan is daar het Upländer Milchmuseum in Usseln. Daar kun je alles leren over de zuivelindustrie. Van een heel ander kaliber is het Curioseum in Usseln. Daar kun je historische trekkers, auto’s en vliegtuigen spotten. Ook fantastisch. Het is eigenlijk maar net waar de persoonlijke belangstelling naar uitgaat.

Grootste skispringschans

Naast bijzondere musea telt de gemeente ook een aantal imposante bouwwerken, waaronder de Hochheidetoren op de Ettelsberg wat met een uitzichtplatform op 875 meter de hoogste in het Sauerland is. Daarbij heeft Willingen de grootste skispringschans ter wereld uit 1951, de Mühlenkopfschänze. Wat een geweldige ervaring om daarvan af te skiën.


Elk jaar worden op deze skischans de Wereldbeker schansspringen gehouden. De schans is in 1951 gebouwd op de berg de Mühlenkopf in het Noordoosten van het Rothaargebergte. Het hoogteverschil tussen de top van de schans en de uitloop is ongeveer 156 meter. De aanblik doet je mond open vallen om nog maar niet te spreken over de sportieve prestaties die er op deze schans geleverd worden. Kijken naar sportieve prestaties in Willingen is een, zelf sportief bezig zijn is een ander verhaal, maar ook dat kan dus volop in Willingen. Voor de skiliefhebbers biedt het Winterpark Willingen maar liefst dertien liften en 16 kilometer piste om van af te skiën. Ook kun je er fantastisch langlaufen, mooie wandelingen maken of heerlijke mountainbiketochten ondernemen. De natuur is er overweldigend en de lucht heel gezond. De hele streek ademt puur genieten.

De beste keuze

Al met al is Willingen een perfect oord om eens lekker bij te tanken na inspannende bezigheden of om energie op te doen voor komende drukke werkzaamheden. Hoe dan ook, de beste keuze voor wie er eens lekker uit wil. Wij wensen u op voorhand Gute Reise. Comfortabele verblijfsmogelijkheden zijn er in Willingen en omgeving te kust en te keur. Kijk voor de mogelijkheden maar eens op hotelarrangementen in Willingen op Goedverblijf.nl.

Wilt u liever naar een andere plaats? Bekijk de diverse hotels in Hessen op Goedverblijf.nl

Locatie (Map)

Domtoren is een ware toplocatie
Veendam heeft alles in één!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 20 mei 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.