Zaanse Schans is Nederland op z'n mooist

Zaanse Schans is Nederland op z'n mooist

Wat is de trots van Nederland? Er zijn vele antwoorden mogelijk op deze vraag. Een antwoord zou wat mij betreft de Zaanse Schans kunnen zijn.

Iconen
Naast klompen, tulpen en kaas behoren vooral ook molens tot de iconen van Nederland en de Zaanse Schans is van alle plaatsen de plek bij uitstek waar je molens in alle soorten en maten ziet. Relatief 'gewone ‘exemplaren, maar ook hele bijzondere.

In totaal staan er twaalf molens op de Schans zelf en liggen er nog vier in de directe omgeving ervan.

De Kat is uniek in de wereld
Uniek in de wereld is bijvoorbeeld molen De Kat in de Zaanse Schans, de enige nog werkende verfmolen die er bestaat.

De molen is 's zomers dagelijks in bedrijf en is een van de drukst bezochte molens van Nederland. Op de molen worden door enkele beroepsmolenaars nog steeds op ambachtelijke wijze pigmenten voor verf vervaardigd.

Ongecompliceerd genieten
De gedachte aan de molens in de Zaanse Schans roept bij mij onmiddellijk een gevoel van nostalgie op. Het doet mij denken aan gezellige familieavonden met pa op de harmonica en wij allemaal 'inhaken'.
'Daar bij die molen, die mooie molen'.  Het lied moet een feest van herkenning zijn voor velen. Voor mij staan de woorden en de melodie ervan synoniem aan heerlijk ongecompliceerd genieten! In die sfeer vind ik Nederland op z'n mooist en juist dat ongecompliceerd genieten kan in de Zaanse Schans.

Een grote bezienswaardigheid
De buurt in de Zaanstreek behoort tot de mooiste dorpen van Nederland en is met haar historische houten bebouwing feitelijk een openluchtmuseum. Je proeft er op allerlei manieren de sfeer van de negentiende eeuw.

De huizen en voorzieningen zijn stuk voor stuk meer dan bezienswaardig en omhuld met boeiende, legendarische verhalen. Een bezoek aan het dorp in Noord-Holland is vooral een groot kleurrijk kijkspektakel, maar er zijn daarnaast ook volop mogelijkheden om dingen te ondernemen, te doen.

De tweekoppige Phoenix
Zo kun je er bijvoorbeeld een bezoek brengen aan 'De tweekoppige Phoenix'. In het proeflokaal en de slijterij op de Zaanse Schans van de distilleerder van de Zaanstreek vind je vele exclusieve Zaanse likeuren, likorettes en distillaten. Geloof me, alleen al bij de aanblik van al dat lekkers word je 'dronken van geluk'.

Het Nederlandse Uurwerk
Sprakeloos raak je in het museum van het Nederlandse Uurwerk bij de aanblik van de meest prachtige uurwerken, die Nederland door de eeuwen heen heeft gekend. Het museum is gevestigd in een geweldig zeventiende -eeuws Wevershuis op de Zaanse Schans.

De verschillende torenuurwerken, slinger- en wandklokken zijn zo imposant en de bijbehorende verhalen zo boeiend dat je bij een wandeling door het museum al snel alle besef van tijd kwijtraakt.  Tijd meenemen zou ik in dit verband dan ook zeker adviseren om niets te missen van alles wat dit museum te bieden heeft.

Gecroonde Duyvekater
Te midden van het kijkspektakel op de Zaanse Schans is het ook heerlijk rondstruinen in de replica van de kruidenierswinkel van Albert Heijn of in het bakkerijmuseum in de Gecroonde Duyvekater. Een naam die ontleend aan het bekende Zaanse zoetbrood dat tot op de dag van vandaag een streekgebonden lekkernij is.

Over de Zaanse Schans valt veel te vertellen, maar je moet het eigenlijk gaan zien. De buurt is onderdeel van de Zaanstreek die over een machtige geschiedenis beschikt op zowel cultureel, historisch als industrieel gebied.  In met name het Zaanse Museum in de Zaanse Schans kunt u daar alles over ontdekken. Een spannende speurtocht is er niets bij!

Alles overziend is een bezoek aan de Zaanse Schans een aaneenschakeling van unieke ervaringen, een onvergetelijke belevenis, die je iedereen gunt. Kortom, wie Nederland op z'n mooist wil zien, doet er goed aan de Zaanse Schans te bezoeken.

Goed verblijf
En zoekt u daarvoor een goed verblijf? Comfortabele overnachtingsmogelijkheden zijn er  meer dan genoeg in de buurt. Kijk voor hotelarrangementen in de buurt van de Zaanse Schans maar eens op Goedverblijf.nl

Locatie (Map)

Oeverloos genieten in Noordwijk 
Zuid-Limburg maakt iedereen blij

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 03 oktober 2023
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.