Zonnig Zeeland is zalig!

Zonnig Zeeland is zalig!

'Oons bint zuunig'. Die legendarische uitspraak is onlosmakelijk verbonden aan Zeeland. Ik kan het me voorstellen, want Zeeland is een bijzondere provincie met grote rijkdommen om zuinig op te zijn, zoals het Deltapark Neeltje Jans aan de voet van de allergrootste stormvloedkering ter wereld.
Je komt in het park in Vrouwenpolder alles te weten over de watersnoodramp van 1953, waar we Zeeland allemaal van kennen, maar de provincie biedt daarnaast nog veel meer wat het bekijken en weten waard is.

Speciaal
Een van die bezienswaardigheden is Vrouwenpolder, een van de tientallen gezellige dorpjes in Zeeland. Het dorpje ligt niet ver van de monumentale stad Middelburg, het historische stadje Vlissingen en het winkelstadje Domburg. Met name in Domburg vind je de meest moderne winkels, kleurrijke boetiekjes en tal van horeca-gelegenheden om te smikkelen en te smullen van Zeeuwse specialiteiten.
Alles wat wenselijk is binnen handbereik, dat is Zeeland ten voeten uit. Niet te beschrijven wat je in de provincie allemaal kunt vinden. Voor iedereen wat. Van peuter tot senior, zit er 'snor', zou ik het aanbod willen samenvatten.

Dierbare plek
Geen dierber' plek voor ons op aard, geen oord ter wereld meer ons waard, dan, waar beschermd door dijk en duin, ons toelacht veld en bosch en tuin. Het zijn vier regels uit het Zeeuwse volkslied, waarin ten volle tot uiting komt dat de Zeeuw trots is op haar land. En met recht.

Zalig
Zalig zijn er onder meer de stranden. Ook heerlijk zijn de belangrijke havenplaatsen met grote industriegebieden, zoals Vlissingen en Terneuzen. En dat alles omgeven met prachtige polders, akkers, duinen en volop bos. Fiets er eens doorheen, voel de wind door je haren en je ervaart wat echt genieten is.

Kostbaar sieraad
Wij hebben het als gezin meermaals ervaren. 'Zomer in Zeeland, een stukje grond in groen verborgen', zoals Saskia en Serge ooit zongen. Wij hebben dat stukje grond ontdekt en koesteren de herinnering daaraan als een kostbaar sieraad.

Muzeeum
Een juweeltje in dit verband is bijvoorbeeld het stadje Vlissingen aan de monding van de Westerschelde. Een plaats waar bijvoorbeeld alles te ontdekken valt over het roemrijke maritieme verleden van Zeeland in het Muzeeum.

Campveerse Toren
Heel indrukwekkend is het historische stadje Veere, waar u bij een bezoek aan de provincie beslist de Campveerse Toren moet gaan zien. De toren dateert uit 1500 en is nu een van de oudst nog bestaande herbergen in Nederland.

Lange Jan
En dan Middelburg, de hoofdstad van de provincie Zeeland met De Lange Jan als een van de vele bezienswaardigheden. De negentig meter hoge toren van een bijzonder Abdijcomplex biedt een geweldig uitzicht over Walcheren. Echt iets om naar uit te kijken.

Verkwikkend
Dat geldt vooral ook voor de Zeeuwse stranden. Meer dan verkwikkend zou ik zeggen en nergens is het zand zo schoon als hier. Bovendien is er langs de kustlijn zoveel te zien en valt er zoveel te doen dat de tijd er als zand door je vingers glijdt.  Kortom, vervelen is er in Zeeland niet bij. 
Met haar vele monumentale en historische gebouwen, prachtige natuur en bijzondere geschiedenis is Zeeland meer dan aanlokkelijk voor iedereen.

Veel zon
Bij alle bijzonderheden, die Zeeland uniek maken, is de provincie naar verluidt ook het stukje in Nederland met de meeste zonuren. Vraag niet hoe het kan, maar geniet ervan! '

Lekker 'knorren'
Op naar de zon,' zou ik zeggen. Behalve dat je in Zeeland optimaal kunt genieten, kun je er ook heerlijk 'knorren'. Kijk in dit verband maar eens naar het aanbod van hotels in Zeeland op goedverblijf.nl

 

Utrechtse heuvelrug is paradijselijk!
Duitsland is fabelachtig

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 26 september 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.