Westerbork geeft onuitwisbare herinneringen

Westerbork geeft onuitwisbare herinneringen

'Ik vind je geweldig, in één woord geweldig,' zong Ronnie Tober ooit. Woorden die zonder meer gelden voor de gemeente Midden-Drenthe. Die gemeente biedt de bezoeker zoveel bijzonders dat woorden tekort schieten om een complete beschrijving te geven. Neem bijvoorbeeld  Westerbork. Een bezoek aan dat brinkdorp, omringd met prachtige natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen,  laat indrukwekkende, onuitwisbare herinneringen achter.

 

Kamp Westerbork
Niet in de laatste plaats vanwege het voormalige Kamp Westerbork dichtbij Hooghalen, dat in 1939 werd gebouwd en in gebruik genomen.  Vanuit dat kamp zijn in de Tweede Wereldoorlog meer dan honderdduizend mensen gedeporteerd naar vernietingskampen. Amper voorstelbaar wat daar met name in de periode 1942-1945 gebeurd is.

Indrukwekkend
In het Herinneringscentrum worden de gebeurtenissen op indrukwekkende wijze in beeld gebracht. Foto's als stille getuigen van een afschuwwekkende geschiedenis met filmbeelden en persoonlijke verhalen om stil van te worden.

Leerzaam
Leerzaam vooral ook 'opdat wij niet vergeten'.  Vanwege het educatieve karakter brengen veel schoolkinderen jaarlijks ook een bezoek aan het Herinneringscentrum. Zo heeft een school in Dedemsvaart een aantal jaren geleden al besloten een bezoek aan het Herinneringskamp als vast onderdeel in het onderwijsprogramma op te nemen voor de leerlingen uit de groepen 7 en 8.

Synthese Radio Telescoop
Naast tentoonstellingen worden er vele activiteiten in het museum georganiseerd. Onder meer in de vorm van wandelroutes over het terrein.  Een terrein waar zich bijvoorbeeld ook een deel van de veertien radiotelescopen bevinden, die samen de Westerbork Synthese Radio Telescoop vormen.

Gezelligheid
Kamp Westerbork mag dan geassiocieerd worden met verdrietige omstandigheden, in het dorp zelf en het gebied rondom is het vooral leuk. Er heerst volop activiteit en gezelligheid.  Bijvoorbeeld in de Bobobar in het Wapen van Westerbork, waar lokale bewoners, maar ook toeristen gastvrij worden ontvangen.
Eenmaal het buikje rond gegeten in de gezellige horecagelegenheid zijn er verschillende mogelijkheden voor de ondernemende toerist.

Knipselmuseum
In dit verband mag een bezoek aan het Museum van Papierknipkunst niet ontbreken.  Het Museum is gevestigd aan de historische brink in het centrum van Westerbork.
Je vindt er alles op het gebied van originele nationale en internationale papierknipkunst in vele onderwerpen. De snij- en knipkunst komt oorspronkelijk uit China.  Van hieruit verspreidde deze volkskunst zich ook in West-Europese landen, onder andere in Nederland. Eén van het oudste knipwerk in het museum is dat van Jan de Bleyker en dateert van ca 1750. Je weet gewoonweg niet wat je ziet!

Adembenemend
Dat geldt in gelijke mate bij het ondernemen van de fietstocht met een route door drie boswachterijen. Behalve Westerbork is ook het bosrijke gebied van  Grolloo, Hooghalen en Schoonloo in de route opgenomen met mogelijkheden voor beklimming van een uitkijktoren nabij knooppunt 58. Adembenemend is daarbij het uitzicht op het Halkenveen.

Halkenveen
Halkenveen is een van de mooiste natuurreservaten in de buurt.  Het is een langgerekt moeras- en veengebied, een rustgebied voor wild, gevogelte en vegetatie. In het circa dertig hectare grote reservaat is de heide grotendeels overwoekerd door het bentgras, hetgeen een uitstekende broedplaats is voor verschillende watervogels.

Heideschaap
En dan een grote trots van Midden Drenthe, de schaapskudde Westerbork, gevormd door het Schoonebeker Heideschaap. Een ras dat ontstaan is tijdens de overgangsfase van schrale heidegebieden naar vruchtbaardere weidegronden.  Groot kans dat u de herder met de honden en de schapen tijdens een bezoek aan de streek tegenkomt. 
Alles bij elkaar in één woord 'geweldig,' zou ik zeggen.  'Rust voor het hart en heilzaam voor de geest', zo u wilt. Een streek waar je blijft kijken en genieten en nooit te lang kunt zijn! 

Overnachten
Wilt u de streek van voor naar achter verkennen en er de zon op en onder zien gaan, kijk dan voor overnachtingsmogelijkheden op het aanbod hotelarrangementen in Midden Drenthe op Goedverblijf.nl

 

Locatie (Map)

Vechtdal is onbeschrijflijk mooi!
In De Engbertsdijksvenen raakt u niet uitgekeken
 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 16 oktober 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.