Nijmegen is een belevenis

Nijmegen is een belevenis

Oud kan heel aantrekkelijk zijn. Dat bewijst Nijmegen. Het is de oudste stad van Nederland met een geschiedenis die meer dan tweeduizend jaar teruggaat. Als universiteitsstad heeft het echter een jeugdige uitstraling en een levendigheid en vitaliteit die blij maakt. Er is helemaal niks stoffigs aan.Hippe hotspots

In reviews van bezoekers lees ik dat Nijmegen niet zelden een hipsterstad genoemd wordt vanwege haar talloze hippe plekken, heerlijke koffietentjes, leuke winkeltjes en onnoemelijk veel activiteiten op met name cultureel gebied. Nijmegen sprankelt en is aan alle kanten vol leven, waar jong, maar ook oud zich kan vermaken en op zijn gemak voelt.

De plaats kent naast allerlei bezienswaardigheden ook verschillende mooie groene parken, waar je een heerlijk wandelingetje kunt maken.

Barbarossa-ruïne

Bijvoorbeeld in het Valkhofpark aan de Waal. De plek werd ooit bewoond door de Bataven en daarna de Romeinen. Van de burcht die er ooit heeft gestaan zijn nu alleen nog de Nicolaaskapel en de Barbarossa-ruïne te zien.

De Barbarossa-ruïne wordt ook wel Sint Maartenskapel genoemd. Het is een overblijfsel van het Valkhof, een paleis dat in 1155 door keizer Frederik Barbarossa is herbouwd. De ruïne is een apsis uit tufsteen en bevat spolia van verschillende bouwstijlen uit de Romeinse en Karolingische tijd. De Barbarossa-ruïne vormt samen met het Valkhof en de Sint Nicolaaskapel een van de verschillende rijksmonumenten in Nijmegen.

MuZieum

In Nijmegen is veel te zien, maar ook veel te doen. Een absolute aanrader in dit verband is een bezoek aan het MuZieum. Daar ervaar je hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Een bezoek aan dit bijzondere museum staat in het teken van horen, ruiken, voelen en proeven. Een ware beleving. Met name de zogeheten donkerbelevingen, helemaal in het pikkedonker. Ook is er een buitenbeleving: Expeditie ribbelroute. De buitenbeleving is een unieke rondleiding in het stadscentrum van Nijmegen en kan je nergens anders ter wereld ervaren.

Velorama

Uniek is ook Velorama in Nijmegen, het enige fietsmuseum in Nederland. De collectie van het museum bevat een groot aantal bijzondere fietsen waaronder een aantal originele loopfietsen (draisines), vélocipèdes en hoge bi’s. Houten rijwielen en fietsen met speciale aandrijf technieken.

Interessant zijn ook de fietsen van de Koninklijke familie en de beroemde fiets van Wim van Est waarmee hij zijn val maakte in de Tour de France. Zomaar een paar zaken, die in dit bijzondere museum te zien zijn.

Prijzenswaardig

Overigens is niet alleen Velorama bijzonder. De hele stad in de provincie Gelderland is bijzonder. Niet voor niets won zij al prijzen als de Schoonste Stad van Nederland en in 2008 de stad met het meest gevarieerde winkelgebied van Nederland. Vorig jaar nog won Nijmegen een award als Fietshoofdstad van Nederland en kreeg zij de European Green Capital Award.  Bijzondere onderscheidingen voor een bijzondere stad, die het aanzien meer dan waard is.

Marikenbrood

Eenmaal daar is het heerlijk smullen van alle bezienswaardigheden, maar ook smullen in de ware zin van het woord is het typisch Nijmeegse Marikenbrood. Het heet brood, maar is een traditioneel Nijmeegs gebak. Over smaak valt niet te twisten, maar het is wat mij betreft werkelijk om je vingers bij af te likken.

Zie het voor je. Heerlijk aan de oever van de Waal. Het zonnetje schijnt, schepen varen voorbij en jij? Nippend aan een kopje koffie met Marikenbrood, een heerlijk luxe krentenbrooddeeg gevuld met roomboter amandelspijs, echte banketbakkersroom, mandarijnen en kaneelsuiker. Hmmm..Groter genieten valt nauwelijks voor te stellen.

Beleef Nijmegen

Het kan allemaal in Nijmegen. De stad die iedereen kent van de vierdaagse, maar buiten dat grootse loopevenement heeft de stad nog zoveel meer en moois te bieden. Ik kan het allemaal opsommen, maar het zijn slechts woorden. Zelf ervaren is beter. Ga erheen, proef de sfeer, ruik de geur van natuurlijk groen, voel de rijkdom van de historie, beleef Nijmegen als een ware belevenis.

Goedenacht

Groot kans dat al het moois in Nijmegen niet in een dag valt te behappen. Geen nood, want overnachten kan er ook heel goed. Er zijn verschillende accommodaties in de buurt, waar men u graag, ook voor de nacht, verwelkomt.  Kijk voor hotels in Nijmegen maar eens op Goedverblijf.nl.

Locatie (Map)

Drents Museum is spannende belevenis voor het hele...
Miniatuurstad is reusachtig mooi

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 19 augustus 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.