In Gulpen kijk je je de ogen uit!

In Gulpen kijk je je de ogen uit!

 

Bijna alle piramides ter wereld staan in Egypte. Bijna, want ook Nederland kent piramides. Naast de bekende piramide van Austerlitz is er de piramide van Gulpen. Het is een opvallend gebouw in het landschap van de Limburgse plaats. De driezijdige glazen piramide, ook wel Primosa-piramide genoemd, is gesitueerd aan de westelijke voet van de 157 meter hoge Gulperberg. Een geweldige uitdaging overigens om deze berg eens 'te bedwingen'.

 

Mariamonument
Eenmaal boven op de berg vind je er het betonnen Mariamonument uit 1935 van beeldhouwer Charles Vos en architect Piet Gerrits. Het indrukwekkende standbeeld is omgeven door een prachtig plantsoen. Een absolute bezienswaardigheid in het Zuid-Limburgse Heuvelland. waar de plaats Gulpen deel van uitmaakt.

Een plaats, die vooral ook een uitvalsbasis is voor mooie wandelingen en fietstochten door de overweldigend mooie natuur waardoor zij wordt omgeven.
Een bezoek aan Gulpen geeft nieuwe energie, waarna je weer bergen kunt verzetten, zou ik willen zeggen.

Gezelligheid viert er hoogtij
De natuur rond Gulpen is aantrekkelijk, maar ook zeker de gezelligheid, die in het dorp hoogtij viert. Het echt kleine Limburgse dorpje kent tal van gezellige cafeetjes en heel veel prachtige terrassen. waar met name genoten kan worden van het eigen biermerk, het Gulpener bier.

Bierhuys
Gulpener Bierbrouwerij BV is een zelfstandige familiebrouwerij. Gulpener brouwt al bier sinds 1825. In het dorp vind je de brouwerij met daar tegenover het Gulpener Bierhuys. Een bezoek aan dit Bierhuys is een must voor elke bierliefhebber.

Smaakvolle beleving
Op basis van de Limburgse gastvrijheid kun je in het Bierhuys een rondleiding krijgen, die begint met Limburgse vlaai en eindigt met een kleine proeverij.  Met recht een smaakvolle beleving voor volwassenen, maar ook voor kinderen.

Genieten voor het hele gezin kan onder meer ook bij de oude watermolen Neubourger Molen op het riviertje de Gulp, dat dwars door het dorp loopt en het dorpsgezicht typeert.

Neubourger Molen
De geschiedenis van de Neubourger Molen, dat tegenwoordig de status van Rijksmonument draagt, gaat terug tot 1712 toen de molen met goedkeuring van de heer van Neubourg en Gulpen werd gebouwd als papiermolen door Cornelis Hollman uit Maastricht.

Alle kanten uit
Maastricht is overigens makkelijk bereikbaar vanuit Gulpen, dat naast tal van andere faciliteiten ook beschikt over een internationaal busstation. Kortom, je kunt alle kanten uit in Gulpen.
Ik zou het dorp overigens niet te snel verlaten, want er valt van alles te beleven, variërend van culturele en muzikale evenementen tot  kunst kijken in de verschillende galeriën en ateliers.

Er is in dit pittoresk gelegen dorp onnoemelijk veel te doen en heel veel moois te zien. Met het oog op dat laatste mag ook zeker de oude romaanse kerktoren van Gulpen niet onvernoemd blijven. Een van de vele bezienswaardigheden in Gulpen dat op zichzelf al meer dan bezienswaardig is.

Kom er eens kijken, raad ik aan. Ik weet zeker, u kijkt zich de ogen uit!

Droomland
Alles overziend zou ik zeggen dat de schoonheid van Gulpen overweldigend is. Een plek om van te dromen. Ook daarvoor biedt de streek overigens meer dan genoeg mogelijkheden. Kijk voor het aanbod hotelarrangementen in Limburg maar eens op Goedverblijf.nl

Sneek gaat erin als koek
Eanske is onmeunig mooi
 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
maandag 27 juni 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.