Sneek gaat erin als koek

Sneek gaat erin als koek

Vrijwel elke zichzelf respecterende stad of streek kent haar eigen specialiteit. In de grootste plaats van de gemeente Súdwest-Fryslân Sneek is dat onder meer de drabbelkoek.

De ronde, brosse koek, die in Friesland al sinds circa 1700 wordt gebakken, is een niet te versmaden lekkernij. Een cadeautje voor 'de lekkerbek' en een aangename verrassing voor iedereen die niet direct tot die categorie behoort, zou ik willen zeggen. Kortom, smullen voor 'Jan en alleman'.

Met de drabbelkoek is de koek echter nog lang niet op waar het de aantrekkelijkheid van Sneek als plaats betreft.

Paradijselijk oord
De Friese stad is zonder meer een paradijselijk oord aan het heerlijke Sneekermeer, waar het oneindig genieten is in haar historische binnenstad  met een gezellig en gevarieerd winkelcentrum, dat rijk is aan terrassen, cafés en restaurants. Daarnaast kent de stad tal van stadsgrachten, diverse musea en veel monumentale panden. De een nog mooier dan de ander!

Historische binnenstad
De rijke historie waarover Sneek beschikt is met name in de binnenstad, die zich binnen de stadsgrachten bevindt, overal voelbaar en zichtbaar. Zo zijn bijvoorbeeld delen van de ommuring en de omwalling van de huidige binnenstad, met name de bekende Waterpoort en het Bolwerk, nog aanwezig.

Sneek had vroeger nog vier andere waterpoorten en twee landpoorten, maar die zijn allemaal gesloopt.

Hét symbool
De Waterpoort bleef over en geldt tegenwoordig als hét symbool van Sneek. Dit symbool is onder meer terug te vinden in het grootzeil van het Sneeker skûtsje Sneker Pan, maar ook in de zeilen en kleding van de Sneeker zeilmakerij Gaastra.

De prachtige oogstrelende waterpoort over de Hoogendsterpijp bestaat uit twee achtkantige torens, met daartussen een brug over de vaarroute tussen de De Kolk en de Stadsgracht aan het stadscentrum en boven de brug een poortwachterswoning.

De Waterpoort heeft de status van rijksmonument, waarmee Sneek overigens rijkelijk bedeeld is.

Martinikerk
Zo is in de stad ook de meer dan bezienswaardige Martinikerk te zien. De kerk is gebouwd in de 11de eeuw en is van tufsteen gemaakt. Zo rond 1300 werd de kerk vergroot en kreeg ze drie torens in een Romaanse westgevel. Er werd ook een houten klokhuis bijgebouwd.

De huidige kerk is uit 1498 en werd in de loop der jaren meermaals gerestaureerd. verbouwd en gerenoveerd. De zogenoemde driebeukige hallenkerk ligt op een terp in het centrum van Sneek en is tegenwoordig in gebruik voor de erediensten van de Protestantse gemeente.

Watersportstad
Wie nu de indruk zou kunnen krijgen dat Sneek een oud, 'slaperig' stadje is, slaat de plank volkomen mis, want Sneek is meer dan een stad met volop historisch besef. Juist ook vanwege haar prachtige ligging aan het Sneekermeer is Sneek boven alles een bruisende watersportstad.

Varen, zeilen, zwemmen, schaatsen. Je kunt er alles op dit gebied zien, doen, maar ook beleven! De watersportliefhebber zal zich dan ook bij uitstek in deze stad voelen als een vis in het water.

Scheepvaart Museum
Een ware belevenis in Sneek is in dit verband ook het Fries Scheepvaart Museum. Hier wordt de geschiedenis van Sneek in woord en beeld gebracht, maar ook de ontwikkeling van de scheepvaart in de hele provincie Friesland.

En dat is nog lang niet alles. Je vindt er ook alles op het gebied van de watersport in de twintigste en 21e eeuw en in de Schutterskamer is de historie van de Sneker schutterij te zien en de helm van Grutte Piet, een legendarische krijger in de geschiedenis van Friesland.

Modelspoor
Grutte Pier behoort tot een geweldige museumschat waarvan er ook vele te vinden zijn in het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek. In het museum zijn heel veel banen te zien, waarop men treinen kan laten rijden. Een druk op de knop en alles komt in beweging! Prachtig om te zien en geweldig om te doen!

Daarbij worden in het Museum ook tal van verhalen verteld over de Nederlandse spoorwegen. Bijvoorbeeld over hoe het allemaal begon met de NS in 1839. Je kunt het allemaal horen en zien in het museum. Een grote kennis verrijkende instelling, waar leren, luisteren en plezier maken hand in hand gaan.

Sneek is meer
Vooral ook met betrekking tot dat laatste biedt Sneek volop faciliteiten, kansen en mogelijkheden. Zo kent de stad bijvoorbeeld ook een uitgebreid programma voor sociaal en cultureel genieten en kun je er heerlijk je hoofd leegmaken tijdens een wandeling door een van de bossen en parken, die men in de stad aantreft.

Zwettebos
Een aanrader in dit opzicht is het Zwettebos. In dit natuurpark  in het noorden van de stad tref je diverse voorzieningen aan, waaronder een fitness-zone en bijzondere plaatsen, zoals de Dicky van der Werf IJsbaan. Wat je daar ziet, zie je nergens!

Feitelijk geldt dat voor heel Sneek. Een unieke plaats op een unieke locatie. De moeite waard om er te komen, de moeite waard om er naartoe te gaan en al het moois van de stad ontdekken. Sneek gaat er wat mij betreft in als koek.

Lekker koese!
Je kunt er natuurlijk ook nog een nachtje over slapen. Ook dat kan trouwens heel goed op locatie. Kijk voor het aanbod hotelarrangementen in Sneek maar eens op Goedverblijf.nl

Welterusten alvast of, zoals de Friesen zeggen: 'Lekker koese!

Locatie (Map)

Zuid-Limburg maakt iedereen blij
In Gulpen kijk je je de ogen uit!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 01 oktober 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.