Kasteeltuinen Arcen zijn verrukkelijk

Kasteeltuinen Arcen zijn verrukkelijk

De mooiste uitgaanslocaties zijn die waar voor alle leeftijden wat te zien en te doen is. Tot die locaties behoren zeker de Kasteeltuinen in Arcen. Heel bijzonder voor volwassenen. Superleuk voor kinderen. Verrukkelijk voor iedereen.

Groot landgoed

De Kasteeltuinen van Arcen is een landgoed bij Kasteel Arcen in het dorp Arcen in de gemeente Venlo. Het complete landgoed is circa 450 hectare groot. Je kunt er verschillende bostypen zien, maar ook graslandschappen, waar Galloways grazen, is onderdeel van het landgoed. Het Limburgs Landschap is eigenaar van de Kasteeltuinen, waar altijd volop bedrijvigheid heerst. Zo zijn er ontdektochten voor kinderen, maar kun je er ook genieten van gratis rondleidingen en niet zelden worden er muziekoptredens georganiseerd. Een en al genieten is het bijvoorbeeld op een van de sfeervolle terrassen op de Kasteelhof. Dit is een binnenplaats, waar de heerlijkste hapjes en drankjes worden geserveerd. Een plek, waar je de prachtige omgeving in alle rust op je kunt laten inwerken met een blik op onder andere het Koetshuis.

Koetshuis

Het koetshuis was van oudsher de stalling voor koetsen en landbouwwerktuigen. Later werd dit pand betrokken door de Zwitserse kunstschilder Friedrich Deusser en werd het zijn atelier.  Dit is nog goed te zien aan het grote raam op de bovenverdieping. Ook zitten er in de gevel enkele ovale raampjes. Deze kleine ovaalvormige ramen werden in de 17de eeuw (vanaf het jaar 1630) veel gebruikt en is daardoor karakteristiek voor de bouwperiode van dit gebouw. Door de gelijkenis met het oog van een koe worden ze Oeil-de boeuf genoemd.
Vandaag de dag is het Koetshuys een zelfbedieningsrestaurant en ontvangstlocatie voor groepen. Met uitzicht op het Kasteel en de gezelligheid van het voorplein is Restaurant Het Koetshuys een heerlijke, historische plek om te genieten van een hapje en een drankje.
Het Kasteel

Het huidige Kasteel Arcen stamt uit de zeventiende eeuw en is gebouwd in opdracht van de Hertog van Gelre. Het werd gebouwd op de restanten van het kasteel Het Nije Huis dat in het verleden verwoest werd. Bij het kasteel bevinden zich rond een ruime kasteelhof nog het Koetshuis, maar ook de Oranjerie en een poortgebouw met diverse ruimtes. Ik weet zeker dat u met open mond van verwondering zult genieten van al het moois wat er te zien is. Op het kasteeleiland ligt een rododendrontuin.Het kasteel fungeert tegenwoordig vooral als expositieruimte, feestzaal en trouwlocatie. Ja, ik wil!
Het terrein van de kasteeltuinen is verdeeld in thematische onderdelen, gerelateerd aan tuinen, natuur en cultuur. Prachtig aangelegd. Je kunt er uren ronddwalen om telkens weer iets nieuws te ontdekken. Je raakt er niet uitgekeken. En natuurlijk is er ook een speeltuin waar de kleintjes naar hartelust kunnen spelen en ravotten.

Het Groene Huis

Kijken en genieten doen we vooral bijvoorbeeld in de Casa Verde (het ‘Groene Huis’). De Casa Verde heeft een mediterraan en tropisch klimaat. De drie klimaatzones zorgen voor een grote diversiteit aan planten en bloemen.
Het eerste gedeelte is ingericht als tropische zone. De tropische planten hebben veelal grote decoratieve bladeren. Zo staan er bananenbomen, paradijsvogelbloemen, palmen en bijzondere boomvarens.
Het tweede gedeelte is een mediterrane zone. Hier groeien bomen en struiken uit het Middellandse Zeegebied, zoals de mastiekboom, rozemarijn, olijfbomen en aardbeibomen. De meest opvallende boom is de eeuwenoude vijg.
De derde zone is de aride zone. Hier groeien planten uit de drogere gebieden van de wereld, zoals hoge Yucca’s, cactussen en vetplanten. Aan de boulevard in de Casa Verde is een Koivijver gesitueerd.. In de schaduw van diverse boomsoorten groeien in deze tuin vele vaste planten, onder andere longkruid, astilbe, eendagslelies en bolgewassen. Ook stromen er verschillende beekjes en watervallen.

Rozentuinen

Achter het kasteel liggen tien verschillende rozentuinen met meer dan 10.000 rozen in 500 verschillende soorten. Zelden zoiets geurigs en kleurrijks gezien. Er staan onder andere klimrozen, leirozen en liaanrozen. De rozentuinen omringen barokke vijverpartijen, die gevoed worden door een waterval.
De Kasteeltuinen omvatten ook een landschaps- en beeldentuin met waterpartijen en kunstobjecten. In de tuin waan je je in een fantastisch park met uitgebreide vijvers en bijbehorende waterplanten en met gras begroeide glooiingen. Een en al weldadigheid.

Wereldtuin

En dan de zogenaamde Wereldtuin. Dit is een verzameling van verschillende tuinsoorten over de hele wereld. In de wereldtuinen worden de verschillende opvattingen van tuinaanleg in andere werelddelen tentoongesteld. Zo is er onder andere een Italiaanse tuin, een bordertuin, een Oosterse tuin, een bamboeraie en de Acertuin.
Naast verschillende planten in de diverse tuinen bevinden zich in de Kasteeltuinen ook verscheidene diersoorten, zoals de zwarte zwaan, de helmparelhoen, de ooievaar en de belugasteur.
Er valt veel te bewonderen in de Kasteeltuinen. De bezoeker doet er goed aan om vooral tijd mee te nemen om niets te missen van al het moois wat er te zien is.


Dag en nacht vermaak

In de Kasteeltuinen kun je je met gemak een dag vermaken en er moeiteloos een nachtje aan vastknopen. Accommodaties in dit verband meer dan genoeg in de buurt. Kijk voor het aanbod maar eens op hotelarrangementen op Goedverblijf.nl

Ouwehands Dierenpark is opvallend mooi
Maastricht is smaakvol in alle opzichten
 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 16 oktober 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.