Kröller Muller Museum is uit de kunst!

Kröller Muller Museum is uit de kunst!

Nederland telt in totaal iets meer dan achthonderd musea. Ruim honderd daarvan vind je in de provincie Gelderland en de meest bekende daarvan is onbetwist het Kröller-Müller Museum
Uit de kunst! oordelen velen na een bezoek aan dat museum in het Nationaal Park De Hoge Veluwe in Otterlo, dat met ruim 300.000 bezoekers per jaar tot de best bezochte musea van Nederland behoort.

Gegarandeerd kijkplezier
Persoonlijk was ik er voor het eerst decennia geleden, in een tijd dat de touwtjes nog uit de voordeur hingen. Het was een andere tijd, ook een ander museum dan vandaag de dag, maar ook toen al heel populair en de belofte waarmakend voor gegarandeerd plezier.

Van Gogh Galerij
In het Kröller-Müller Museum wordt kunst gecombineerd met natuur en architectuur. Je vindt er onder meer de op een na grootste van Goghverzameling ter wereld; bijna negentig schilderijen en ruim 180 tekeningen. Het Kröller-Müller Museum is het tweede huis van Vincent van Gogh.

Topstukken
Er is een speciale Van Gogh Galerij, waar in wisselende opstelling circa veertig werken van Vincent van Gogh te zien zijn. Daarnaast kun je er topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan bekijken. Ook is er een rijke collectie moderne en hedendaagse kunst te zien, waaronder ruim vierhonderd werken uit de voormalige collectie Visser.
De collectie trekt ook internationaal volle zalen.

Door steeds weer nieuwe aankopen blijft de collectie van het museum levend en wordt de geschiedenis van de moderne kunst voortgezet. Precies wat de oprichtster van het Museum Helene Kröller-Müller voor ogen had.

Privécollectie
Het museum is het levenswerk van Helene Kröller-Müller. Zij kocht tussen 1907 en 1922 samen met haar man Anton Kröller bijna 11.500 kunstwerken aan, waarmee haar verzameling tot de grootste privécollecties van de twintigste eeuw gerekend kan worden.

Droom wordt werkelijkheid
Helene droomde van een eigen ‘museumhuis’, een plek waar ze haar liefde voor moderne kunst met iedereen kon delen. Toen in 1938 het Kröller-Müller Museum zijn deuren opende zag Helene haar droom werkelijkheid worden. Het museumgebouw is tegenwoordig eigendom van de Staat der Nederlanden die het in 1977 liet uitbreiden met onder meer expositiezalen, depots en een nieuwe entree.

Beeldentuin
Ondertussen was er al een beeldenpark aan het museum toegevoegd, dat inmiddels de status heeft van een van de grootste beeldentuinen van Europa, waarin moderne beeldhouwkunst een natuurlijke bestemming vindt. Verspreid door de tuin staan ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars, van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet, van Marta Pan tot Pierre Huyghe. Twee paviljoens van Aldo van Eyck en Gerrit Rietveld sieren de tuin. Oogstrelende gebouwen, waar je kunt genieten van tongstrelende hapjes en drankjes. Een grote smaaksensatie!

Een andere vorm van sensatie kun je beleven in de beeldentuin. Op en top genieten is het in de natuurlijke omgeving met de meest kleurrijke en bijzonder gevormde beelden. Een ware lust voor het oog, waar je liggend in het gras heerlijk bij weg kunt dromen.

Algemeen gesteld is een bezoek aan het Kröller-Müller Museum een echte belevenis. Een  avontuur dat al begint bij de entree van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Jachthuis
Het is een aanrader om het museumbezoek te combineren met bijvoorbeeld een bezichtiging van het Jachthuis Sint Hubertus, het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller.
Dit ‘totaalkunstwerk’ van architect H.P. Berlage is een van de belangrijkste monumenten van Nederland. Geniet ervan, zou ik zeggen.

Moment voor uzelf
En wilt u na alle opgedane indrukken in Otterlo een mo(nu)mentje voor uzelf, dan is dat geen enkel probleem! Er zijn verschillende accommodaties in de buurt, waar men u graag, ook voor de nacht, verwelkomt. 
Kijk voor het aanbod hotelarrangementen op de Veluwe maar eens op Goedverblijf.nl


Genieten in Groninger Museum is koud kunstje
Aardenburg biedt alles wat wenselijk is

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 01 oktober 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.