Oeverloos genieten in Noordwijk 

Oeverloos genieten in Noordwijk 

Vriend en vijand zijn het er geloof ik wel over eens dat Nederland een gezellig en leuk land is met prachtige dorpen en steden. 

 

Huis ter Duin
Tot ongetwijfeld een van de mooiste plaatsen in het land behoort Noordwijk met het ongelooflijk indrukwekkende Grand Hotel Huis ter Duin. 

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik mij nooit binnen heb gewaagd in dit 'heiligdom', maar ik heb me vanaf het heerlijke strand in de badplaats wel eens zitten te vergapen aan de majestueuze uitstraling van het bezienswaardige hotel, waar onder meer de leden van het Nederlands Elftal regelmatig overnachten.

Op ontdekkingstocht door het dorp kwam ik er jaren geleden achter dat met de bouw van het Grand Hotel, inmiddels al meer dan honderddertig jaar geleden, de ontwikkeling van Noordwijk als bekende badplaats op gang is gekomen. Mensen trokken toen al regelmatig naar het prachtige uitgestrekte strand vanwege de medicinale uitwerking die het zeewater er zou hebben. 

Oeverloos genieten
Persoonlijk heb ik ervaren dat een bezoek aan Noordwijk zeker heilzaam is voor de geest. Weg van de beslommeringen van alledag kun je aan het strand heerlijk genieten tijdens lange strandwandelingen of van een heerlijke kop capppuccino in een van de fantastische strandpaviljoens. Echt oeverloos genieten! Dat is het ook in de plaats zelf. 

Noordwijk ligt op de duinen in de provincie Zuid-Holland en staat bekend als een van de rijkste stukjes van Nederland. 

Traktaties
Hoe rijk het dorp letterlijk is, weet ik niet, maar wel dat het dorp de bezoeker naast het uitgestrekte strand rijkelijk 'trakteert' op heerlijke terrassen, tal van bezienswaardigheden en mooie winkelcentra waar je zeven dagen per week naar hartelust kunt shoppen. Ware traktaties zijn er ook de meeste verfijnde restaurants en kleurrijke uitgaanscentra. En niet te vergeten de twee vorstelijke boulevards in het dorp, waar je eindeloos blijft flaneren terwijl de minuten argeloos verstrijken in uren, zonder ook maar een moment van verveling. Het is er tijdloos genieten. Wat je een echt rijk gevoel geeft!

Oude Jeroenskerk
Het gevoel van rijkdom wordt onder meer zichtbaar in de Oude Jeroenskerk in Noordwijk-Binnen met een preekstoel uit de zeventiende eeuw. Meer dan indrukwekkend is ook de negen meter brede en 40 meter hoge toren van de kerk. Mede door de toren is de gotische kruiskerk een overweldigende bezienswaardigheid, een van de talrijke rijksmonumenten, die de Zuid-Hollandse plaats rijk is. 

Janus
Een andere en minstens zo'n indrukwekkende bezienswaardigheid is de vuurtoren van Noordwijk, gevestigd aan de Koningin Wilhelminaboulevard Bij het rijksmonument op het Vuurtorenplein vind je ook het beeld van Janus. Ik kende Janus alleen van het lied 'Janus, pak me nog een keer,' ooit gezongen door Ria Valk. Dat Janus een beeld van een Romeinse god is met vissen in zijn handen zag ik pas in Noordwijk. Het betonnen beeld biedt een hele aparte aanblik, die de fantasie prikkelt  over het leven dat de Noordwijkers in een ver verleden geleefd hebben toen het dorp niet meer dan een vissersdorp was. 

Atlantikwall Museum
Een ander deel van het verleden van Noordwijk komt tot leven in het Atlantikwall Museum. Dit museum is gevestigd in een Duits bunkercomplex in de duinen ten noorden van Noordwijk. Het kent een gangenstelsel van bijna een halve kilometer, die de verschillende bunkers met elkaar verbinden. 

De bunkers vertellen het verhaal over de Tweede Wereldoorlog, waarbij de Duitsers een verdedigingslinie aan de kust lieten bouwen, waar de Batterie bij Noordwijk onderdeel van was. Het complex bestond uit zo'n tachtig installaties. Een groot deel daarvan is in de vorm van bunkers nog aanwezig onder het duinzand. Een bezoek aan dit museum is een absolute aanrader bij een bezoek aan Noordwijk, waar nog zoveel meer valt te zien en te beleven. 

Space Expo
Heel veel daarvan staat beschreven in tientallen boeken die er in de loop der jaren over Noordwijk zijn uitgegeven. Stuk voor stuk kleine meesterwerken met meer dan interessante informatie over de rijke historie, maar ook de vele voorzieningen in het dorp, zoals ESTEC, een Europees centrum voor ruimteonderzoek en technologie, de grootste vestiging van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. 

Van bijzondere allure is in dit verband een bezoek aan het bezoekerscentrum van ESTEC, de grote ruimtevaarttentoonstelling Space Expo. 

Met al haar voorzieningen en evenementen presenteert Noordwijk zich landelijk als een dorp om verliefd op te worden. Daarop aansluitend zou ik zeggen een dorp om van te houden. 

Uiltje knappen

Je vindt er alles wat een mens zich maar wensen kan. Er is voor iedereen van alle leeftijden in Noordwijk wat te zien en te doen. Duik er eens in en u zult versteld staan welke schatten er allemaal boven water komen. Veel plezier alvast in dit allesbehalve slaapverwekkende dorp. En mocht u tussen alle ontdekkingen door graag een uiltje willen knappen, dan biedt Noordwijk daartoe ook alle gelegenheid. 

Kijk voor slaapgelegenheden in de buurt maar eens naar het aanbod van hotels in Zuid-Holland op Goedverblijf.nl 

 

Zandvoort is een zaligheid
Zaanse Schans is Nederland op z'n mooist
 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 01 oktober 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.