Zandvoort is een zaligheid

Zandvoort is een zaligheid

Sommige zaken zijn zooo voorspelbaar. Zo weet ik zeker dat negen van de tien mensen Zandvoort zullen zeggen als zij naar de naam van een Nederlandse badplaats wordt gevraagd.
Zandvoort, al aan de zee. Ik vraag me af of er iemand bestaat, die het kinderliedje niet kent. We nemen broodjes en koffie mee, zongen we vroeger.

Heerlijk strand
Anno 2016 zou ik zeggen, hoeft niet! Lekker ontbijten, lunchen of dineren in een van de talrijke horecagelegenheden. Wat mij betreft in een van de mooie strandpaviljoens met zicht op het geweldige strand. Lekker zonnen of wandelen en uitwaaien. Heerlijk je gedachten mee laten varen op  deinende golven van een ruisende zee. Ik vind het summum van ontspanning en genieten.

Op alle fronten smullen
Buiten alle mogelijkheden om de inwendige mens te versterken is Zandvoort ook op verschillende andere fronten 'om te smullen'. Van natuurliefhebber tot historici, van sportfanaat tot kunstenaar. Iedereen kan in Zandvoort aan zijn trekken komen.

Zo biedt het strand in Zandvoort aan Zee bijvoorbeeld voor de meer actievere mens ook volop mogelijkheden. Er zijn tal van watersportactiviteiten en je kunt er eindeloos watersport gerelateerde excursies ondernemen.

Verrassend
De naam van de bekendste badplaats mag dan voorspelbaar zijn, de plaats zelf herbergt tal van verrassingen. Zo zou het bijvoorbeeld zomaar kunnen dat je er stemartiest 'Dingetje' tegen het lijf loopt. Frank Paardekoper zoals hij officieel heet, is geboren in Zandvoort. Hij is een Nederlanse artiest, die zichzelf liever antiest noemt. Velen zullen zich zijn persiflage 'Cocaïn in my brain' vast nog moeiteloos meezingen.

Circuit Park
En hoe geweldig zou het zijn om er Max Verstappen te ontmoeten? Dat zou zomaar kunnen, want in Zandvoort vind je Circuit Park Zandvoort. Een legendarisch en internationaal geroemd circuit met jaarlijks tientallen evenementen, die tienduizenden racefans in vervoering brengen.
Het doet mij terugdenken aan hele gezellige zondagmiddagen, waarbij we als gezin Formule I keken. Van Max hadden we toen nog geen weet, maar genieten deden we ook toen al van de autoraces.

Zelf racen
Helemaal geweldig was het toen we bij een bezoek aan Zandvoort zelf op het circuit mochten rijden. Coureur voor één dag. Een ervaring waar je levenslang op kunt teren en wat nergens anders kan dan in Zandvoort.

Zuid-Kennemerland
Oh het is een zaligheid als je van het duin afglijdt, gaat het liedje over de badplaats verder. Geen loze woorden, maar een waarheid als een koe. Je kunt dat bijvoorbeeld ervaren in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Schatkamer
Dit park vind je tussen Zandvoort, Haarlem en IJmuiden. Duizenden hectares weids duingebied met jonge kalkrijke duinen, brede stranden en fraaie binnenduinbossen. Een heerlijk gebied om te wandelen of te fietsen met een afwisselend landschap en zeldzame flora en fauna in de vorm van bijzondere vogels, vlinders en duinplanten.

Ook kun je er damherten, konijnen en zelfs grote grazers als  Konikpaarden en -pony’s, Schotse Hooglanders en wisenten tegenkomen. Een ware schatkamer voor de natuurliefhebber eerste klas. Dat is Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Historisch interessant
Terug naar Zandvoort aan Zee, Een levendige, moderne plaats met een rijke historie. Een plaats in Noord-Holland die zich in de loop der tijd ontwikkelde van vissersdorp naar badplaats.
Een historie die vooral ook bepaald wordt door gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

Waterleidingduinen
Sporen van deze oorlog zijn nog altijd te vinden in de Amsterdamse Waterleidingduinen in de vorm van bunkers. Het oude dorp Zandvoort werd in 1942 door de bezetter bijna met de grond gelijkgemaakt. Er werden bunkers gebouwd en in de duinen werden lanceerplaatsen voor V1-raketten aangelegd. De werken waren onderdeel van de beroemde Atlantikwall, een verdedigingslinie waarmee de bezetter een aanval vanuit zee dacht te kunnen afslaan.

Tot op heden zijn er nog veel bunkers in de duinen te vinden waarvan sommigen gedeeltelijk onder het zand verborgen liggen.
We gaan naar Zandvoort, al aan de Zee! Met die woorden eindigt het kinderliedje. Het is aan te raden om die woorden in de praktijk te brengen.

Als een kind zo blij
De stad met haar natuurrijke omgeving is zeer de moeite waard voor alle leeftijden. Ik weet zeker dat je er kinderlijke blijheid zult ervaren.  En niets is heerlijker dan dat. Ongehinderd genieten van wat je ziet, voelt en beleeft. Een droom die Zandvoort laat uitkomen!

Overnachten
En wilt u die droom ter plekke dromen, de zon er zien opkomen en onder zien gaan? Ook dat is geen enkel probleem. Kijk voor overnachtingsmogelijkheden in Zandvoort maar eens op Goedverblijf.nl.

Locatie (Map)

Als kinderen genieten, genieten ouders mee
Oeverloos genieten in Noordwijk 

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 19 augustus 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.