Bad Bentheim is sprookjesachtig

Bad Bentheim is sprookjesachtig

'Alles heeft z'n charme' wordt er wel eens gezegd. Volgens mij is dat waar, maar het ene wel wat meer dan het andere. Met het oog daarop vind ik Bad Bentheim hoog scoren, heel hoog. Zelden heb ik zo'n charmant stadje gezien. Met ruim vijftienduizend inwoners niet te groot, maar sprookjesachtig mooi met alle denkbare mogelijkheden tot ontspanning en genieten.

 

Het Kasteel
Ik herinner mij de eerste kennismaking met Bad Bentheim, in de Grafschaft Bentheim in Nedersaksen, nog als de dag van gisteren. Op een zondagmiddag een stukje rijden. Zonder speciaal doel ergens in het Twentse achterland de grens over door een boerenlandschap en toen ineens, als uit het niets, Kasteel Bentheim, hét belangrijkste kenmerk van de stad Bentheim. 

Een plaatje
We zijn even gestopt, het briljante uitzicht 'opzuigen' om het nooit weer te vergeten. Zoiets moois zie je slechts zelden. Het Kasteel met haar fraaie poorten en schitterende torens 'in het groen' met een lieflijk stadje aan zijn voeten. Een idyllisch plaatje, als keken wij naar de mooiste ansichtkaart. Een droomland wat gewoon echt is. Nou ja, wat je maar gewoon kunt noemen!

De burcht
Kasteel Bentheim werd eeuwen geleden gebouwd van zandsteenblokken (Bentheimer zandsteen) door graven van Bentheim. In de burcht zijn meerdere bouwstijlen terug te vinden. Met name de Kruittoren biedt een meer dan fraai uitzicht over Westfalen en Twente. Meer dan bezienswaardig is ook het Crucifix van Bentheim, een zandstenen kruisbeeld uit de twaalfde eeuw op de binnenplaats van de burcht. Het middeleeuwse kasteel is grotendeels door het publiek te bezichtigen. Wie de vestingwerken of de historische ontvangstruimten bezoekt, voelt meteen bij binnenkomst de sfeer van vervlogen tijden, waarover men volop geïnformeerd wordt.

Zandsteenmuseum
Informatie is onder andere ook volop verkrijgbaar in het Zandsteenmuseum in het Schlosspark onder de burcht Bentheim. In het museum wordt informatie gegeven over het delven, de bewerking en het transport van het zandsteen, ook wel het Bentheimer goud genoemd, dat al in de twaalfde eeuw in groeven in Bentheim en het aangrenzende Gildehaus werd gewonnen. Naast al die informatie zijn er in het Zandsteenmuseum bijvoorbeeld ook Romeinse doopvonten te zien.

In het Klooster
Van een andere kaliber, maar minstens zo interessant zijn het Brasiliëmuseum en het Postzegelmuseum. Beide zijn te vinden in het Franciscanenklooster in Bad Bentheim. Het Braziliëmuseum is ontstaan uit het werk van de Franciscanen in noordoost- en noord-Brazilië. Bijzonder bezienswaardig zijn de gebruiksvoorwerpen van Indiaanse oorsprong, zoals de cultus-objecten van afro-Amerikaanse religies. In het Postzegelmuseum worden zo'n tienduizend postzegels met verschillende religieuze thema's zoals de heilige Franciscus van Assisi, tentoongesteld. 

Geweldige binnenstad
Bad Bentheim toont weliswaar in veel opzichten historie, maar is met haar geweldige binnenstad met tal van kleine winkeltjes, prachtige galeriën, ateliers en verschillende bezienswaardige kunstwerken in een natuurrijke omgeving, tegelijk hedendaags en modern. Er zijn volop mogelijkheden om er lekker te eten en te drinken en uit te gaan. Ook om er op uit te trekken voor bijvoorbeeld een mooie fietstocht in de omgeving heeft Bad Bentheim volop faciliteiten.

Heilbad
De stad is naast kwalificaties als charmant en modern een erkend heilbad. Zij dankt die erkenning aan geneeskrachtige zwavelbronnen,, die er al aan het begin van de achttiende eeuw werden ontdekt. Als modern kuuroord biedt de stad in thermen en zwembaden dan ook volop zwem- en wellness plezier. Naast de genoemde facetten mag Bad Bentheim er ook in cultureel opzicht wezen. Met het oog hierop kan ik het bijwonen van een voorstelling in het openluchttheater De Freilichtbühne aanraden. Ook een bezoek aan cultuur-centrum 'Huis Westerhoff' met afwisselende exposities en workshops is meer dan de moeite waard.

Dag en nacht
Algemeen concluderend zou ik zeggen dat Bad Bentheim über is, in de zin van super! Zo super dat je er dagen en nachten wil blijven. Dat is geen probleem, want er zijn genoeg mogelijkheden om in de buurt comfortabel te 'ubernachten' in dit droomland. Kijk voor het aanbod hotelarrangementen in Bad Bentheim maar eens op Goedverblijf.nl

 

Schoonheid van de Achterhoek is niet normaal
Met Wellness laat je stress los

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 19 augustus 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.