Dordrecht is meer dan mooi

Dordrecht is meer dan mooi

De gemiddelde inwoner van Nederland zou zich wel eens beledigd kunnen voelen als hij of zij een schapekop genoemd wordt. Dat geldt echter geenszins voor de inwoners van Dordrecht.

Eretitel
Zoals bijvoorbeeld de inwoners van Zwolle met liefde 'blauwvingers' genoemd worden, is Schapekop voor de inwoners van Dordrecht een titel, die zij met ere dragen. Zo onder meer de bekende oud-voetbalinternational René van der Gijp, maar bijvoorbeeld ook zanger Nielson. Geen domoren, wel 'schapekoppen'.

De Schapekop is het handelsmerk van de stad en zie je op verschillende plekken terug. Zo is er onder meer ook een standbeeld in de stad te zien, die herinnert aan de geschiedenis van de Schapekop.

Mooie sage
Een naam die refereert aan een verhaal uit de Middeleeuwen toen er nog tolmuren rond de stad stonden. In een poging om het tolgeld op vee te ontduiken, staken Dordtenaren een schaap in mensenkleren om het zo binnen de stadsmuren te kunnen smokkelen. Het bedrog kwam echter uit: net op het moment dat men met het schaap door de poort wilde, begon het dier te blaten. Een mooi verhaal over een meer dan mooie stad in de provincie Zuid-Holland. Een historische stad, maar tegelijk hedendaags en modern met faciliteiten en evenementen voor alle leeftijdsgroepen.

'Jan en Alleman' vindt in Dordrecht volop bezienswaardigheden in de vorm van kunstwerken, architectonische gebouwen, monumentale panden en wat dies meer.

Specialiteit
Ook zijn er ontelbaar veel mogelijkheden om te winkelen en horecagelegenheden te kust en te keur om lekker te lunchen, te dineren of een kopje koffie te drinken met, natuurlijk, hoe kan het ook anders, de Dordtse specialiteit, een Schapekop. Een heerlijk roomboterkoekje met een garnituur van amandel in de vorm van een schapenkop. Al meteen bij de eerste beet proef je als het ware de rijke geschiedenis van deze bijzondere stad, op de plaats waar de Merwede zich splitst in de Noord en de Oude Maas.

Groothoofdspoort
Een belangrijke bezienswaardige plek is de rivierkade bij de Groothoofdspoort. Dit  is een nog bestaande stadspoort van Dordrecht, gelegen op het punt waar de Oude Maas, de Merwede en de Noord samenkomen.

Uit bouwhistorisch onderzoek is gebleken dat de kern van de poort zijn oorsprong heeft in de veertiende en vijftiende eeuw. Dit kan men zien in de poortdoorgang. De gewelven zijn  gotisch van oorsprong. Tijdens de verbouwing van 1618 kreeg de poort een renaissance-uiterlijk. In 1692 werd de kap vervangen door de huidige koepel.

Boven de doorgang is de Maeght van Dordrecht te zien. De voorpoort in Lodewijk XV stijl aan de rivierzijde dateert uit de 18de eeuw en verving een oudere voorpoort.

Prachtige koopmanshuizen
Dordrecht is echt prachtig. Een meesterlijk oord om uitzinnig te genieten, schreef ik in een eerdere bloemlezing over de stad en ik herhaal het met liefde.  De stad is in één woord geweldig! Wie gaat er mee? De allround stad toont zoveel schoonheden en mogelijkheden tot ontspanning en vermaak. U zult versteld staan.

Van onnavolgbare schoonheid zijn bijvoorbeeld de oude binnenhavens met  tal van historische koopmanshuizen. De aanblik prikkelt de fantasie, die je er heerlijk de vrije loop kunt laten over alles wat er ooit in die huizen is gezegd en gebeurd. De waarheid zou onze  fantasie zomaar eens te boven kunnen gaan!

De Grote Kerk
Onvoorstelbaar mooi in Dordrecht is zeker ook de Grote Kerk. Deze kruisbasiliek in Brabants-gotische stijl is één van de circa negenhonderd  Rijksmonumenten en de grootste kerk in de stad. Heel bijzonder is haar onvoltooide toren en haar carillon dat met zijn 67 klokken tot de grootste in Europa behoort.

Het Hof
Het Hof is een van pleinen in de binnenstad van Dordrecht. Je vindt er het Augustijnerklooster met dezelfde naam. Het klooster was een geschenk van Floris V en heeft onder meer dienst gedaan als woonhuis voor Willem van Oranje. Na een brand in 1512 is het gebouw in Renaissancestijl herbouwd.  Tegenwoordig doet het gebouw dienst als cultureel centrum. Prachtig om te zien!

Zes eeuwen schilderkunst
Wie meegaat naar Dordrecht kan niet om het Dordrechts Museum heen, wat al in 1842 is opgericht. Het is daarmee een van de oudste musea van Nederland. Het museum herbergt een collectie van ruim zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. Je ziet er werken van de meesters uit de Gouden Eeuw tot kunst van vandaag.  Adembenemend mooi.

Ook niet uitgekeken raak je in het Onderwijsmuseum, in het Nationaal Medisch Museum of het Landschaps- en Verzetsmuseum. Je vindt het allemaal in Dordrecht en meer, veel meer. Beleef en ervaar het op locatie.

Schaapjes tellen
Om in stijl te blijven, zou ik kunnen zeggen dat je 'een schapekop' bent als je de kans op een bezoek aan Dordrecht laat lopen, maar dat doe ik maar niet. Ik raad iedereen wel aan die de stad bezoekt om er ook 'schaapjes te gaan tellen', wanneer je even wilt bekomen van alle indrukken en een moment rust wilt nemen. De mogelijkheden daarvoor zijn ook in Dordrecht en omgeving volop aanwezig.

Kijk voor overnachtingsmogelijkheden in Dordrecht maar eens op Goedverblijf.nl

Locatie (Map)

In Leiden is genieten niet te vermijden
Als kinderen genieten, genieten ouders mee

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 02 oktober 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.