Domtoren is een ware toplocatie

Domtoren is een ware toplocatie

Je kent vast wel de worsteling met het antwoord op de vraag: waar naartoe als je er eens lekker op uit wilt trekken. Niet langer worstelen, zou ik zeggen, maar gewoon het Domplein met de Domkerk en de Domtoren bezoeken. Dat is een wijs besluit voor simpelweg genieten. Voor jong en oud is er van alles te zien en te doen in en rond de Domtoren, die het middelpunt vormt van de stad Utrecht en haar grote trots is. Met recht mag ik wel zeggen.

De hoogste

De 14e -eeuwse Domtoren is met haar hoogte van ruim 112 meter de hoogste kerktoren van Nederland. Letterlijk een toplocatie met een uitzicht over de stad en de regio, die je de adem beneemt. Zóó mooi! De Domtoren beklimmen en genieten van het uitzicht is leuk, maar dat is lang niet alles. Ook in de buurt is er veel te zien en te doen.

Domkerk

Zo staat er naast de Domtoren de Domkerk. Een prachtig indrukwekkend gebouw, dat heel lang geleden na een storm werd gescheiden van de Domtoren.
Utrecht is overigens niet de enige stad in de wereld met een Domkerk. Duitsland bijvoorbeeld heeft er een heleboel. Het is wel zo dat alleen de grootste en belangrijkste kerken zich Domkerk mogen noemen. Domkerken zijn kathedralen, waar een bisschop aan verbonden is of was.

In Utrecht vormt de Domkerk met de Domtoren en het omringende Domplein sinds jaar en dag een bijzonder indrukwekkend geheel. De locatie is een echte eye-catcher in de stad. De Domkerk als bijzondere bezienswaardigheid met prachtige hofjes naast de kerk, de indrukwekkende toren, maar ook de sfeervolle restaurantjes en kroegjes op het Domplein. Drie onderdelen, die gezamenlijk een meer dan boeiende uitgaanslocatie vormen, waar groot en klein onvergetelijke indrukken opdoen tijdens bijvoorbeeld een bijzondere historische wandeling, waar de roemrijke geschiedenis over de Domtoren en de Domkerk tot leven worden gebracht.

DomUnder

Over de geschiedenis van de Domtoren, maar ook het Domplein in Utrecht is ook van alles te vinden in het zogeheten DomUnder, een historische attractie, waar publiek van alle leeftijden een ondergrondse ontdekkingstocht kan maken vol spannende verhalen en archeologische schatten. Uiteindelijk is het zo dat de geschiedenis van Utrecht 2000 jaar geleden begint op de plek waar nu het Domplein te vinden is. Utrecht was oorspronkelijk een Romeins fort. Rond het jaar 695 werd het gebied door de Frankische koning als missiepost aan Willibrord toegewezen. Hij bouwde een kerkje en wijdde dat aan Sint Maarten. Daarmee was het lot van Utrecht als kerkelijk centrum bezegeld. In de eeuwen daarna werd de kerk meermaals verwoest. Vele restauraties volgden. De bouw van de huidige Domtoren begon in 1321. Uiteindelijk was de toren in 1382 af en vormde het hoogtepunt van het Domcomplex als symbool van de wereldlijke en kerkelijke macht van de bisschop.

Jan de Oude

Zoals gezegd zijn de Domkerk en de Domtoren bezienswaardigheden op het Domplein, waar je ogen en oren tekort komt. Het plein telt naast bijzondere horecavoorzieningen ook allerlei bezienswaardigheden zoals het monumentale standbeeld van Jan VI van Nassau-Dillenburg (Jan de Oude. Het beeld is in 1883 gemaakt door Jan Stracké. Het bronzen beeld herinnert aan de oudste broer van Willem van Oranje, die zich ook flink heeft ingezet voor de Unie van Utrecht.

Museum Speelklok

Niet direct op het Domplein, maar heel dicht er tegenaan bevindt zich in Utrecht Museum Speelklok. Wie nog niet vrolijk was wordt het zeker in het museum met zelf spelende muziekinstrumenten in de vorm van onder andere klokken, speeldozen en draaiorgels. Het zijn echte kunststukjes. Waard om bezongen te worden, zoals Utrecht vanaf de Domtoren bezongen wordt in het refrein van het clublied van FC Utrecht; Als ik boven op de dom sta kijk ik even naar benee, dan zie ik het ouwe graggie, het Vreeburg en Wijk C, Ja, dan sprink me hartie ope, ik ben trots wat daggie wat, er is geen mooier plekkie as Utereg me stad, as Utereg me stad.

Mooie opstap

Al met al is een uitstapje naar de Domtoren de opstap naar ultiem genieten. Het is een volwassen uitje met uitdagingen voor jong en oud. Neem er rustig de tijd voor en doe het desnoods in etappes met heerlijke relaxmomenten om alle indrukken te laten bezinken. Mogelijkheden genoeg in de buurt om wat dat betreft ‘op adem’ te komen. Kijk voor het aanbod hotelarrangementen in Utrecht maar eens op goedverblijf.nl

De Druiventros creëert zoete herinneringen
Willingen is ontzagwekkend mooi

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 01 december 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.