Paar dagen weg in Friesland is anders, maar wel lekker!

Bezienswaardigheden-Friesland Paar dagen weg in Friesland is anders, maar wel lekker!

Van alle Nederlanders zijn Friezen het meest trots op hun provincie. Dat heeft onderzoek uitgewezen. Ik kan me er alles bij indenken, want de provincie in het hoge Noorden is onvoorstelbaar mooi en biedt alles wat een mens zich wensen kan. Mooie historische stadjes, prachtig natuurrijk landschap met weidse uitzichten, kabbelende Friese meren en de Waddenzee. Allemaal ingrediënten, die een verblijf in deze provincie tot een onvergetelijk avontuur maken.

Friesland is, zou je kunnen zeggen, de rivella van alle Nederlandse provincies; Anders, maar wel lekker. De provincie heeft haar eigen taal, maar ook een groot aantal onderscheidende sporten, die nergens anders bedreven worden, zoals fierljeppen, kaatsen en Skûtsjesilen. Het is met name ook die eigenheid, die Friesland zo bijzonder maakt. Het is een levendige provincie met spraakmakende inwoners als fotomodel Doutzen Kroes en voetbalcoach Foppe de Haan. Een provincie, die bekend staat vanwege grote sportevenementen als de Elfstedentocht en tegelijkertijd kun je er volop rust en ruimte vinden. Kortom, Friesland is van alle markten thuis.

Qua totale oppervlakte, inclusief het water, is Friesland de grootste en meest waterrijke provincie van Nederland. Een heerlijk gebied om te genieten van elke vorm van watersport. Wie liever aan land blijft, kan er volop zijn hart ophalen bij de vele tientallen bezienswaardigheden, die de provincie biedt.

Kameleondorp in Friesland

In dit verband is onder meer Kameleondorp Terherne, een aanrader. De verhalen van de Friese broers Hielke en Sietse uit de boekenserie De Kameleon komen er helemaal tot leven. Heerlijk om er de avonturen mee te beleven tijdens een wandeling of boottocht.

Eisinga Planetarium in Franeker

Een meer dan unieke belevenis is een bezoek aan het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. De planetariumkamer en het indrukwekkende radarwerk vormen het oudste planetarium ter wereld dat nog werkt. Het planetarium werd geopend in 1781. Het totale bouwwerk is in gebruik als museum en is ook rijksmonument. Een absoluut must see voorziening bij een bezoek aan Friesland.

Wadden Center

Van een compleet andere allure, maar minstens zo aantrekkelijk is het beleefcentrum Wadden Center bij Kornwerderzand. Je kunt er het verhaal van UNESCO Werelderfgoed De Waddenzee beleven, maar ook alles over de Afsluitdijk en het IJsselmeer zien. Tegelijk is het Afsluitdijk Wadden Center het startpunt voor een uitgebreider bezoek aan Kornwerderzand, met onder andere ook het Kazemattenmuseum.

Friese meren

In Friesland word je overspoeld met mogelijkheden tot ontspanning en vermaak. Op het land, maar vooral ook, zoals reeds gezegd, op het water. Het Friese merengebied is in dit verband een grote aandachtstrekker. De provincie kent heel veel verschillende meren, waarvan het Tjeukemeer, het Sneekermeer en het Slotermeer hele belangrijke zijn. Je kunt er eindeloos varen en genieten van prachtige vergezichten. Heerlijk uitwaaien, je hoofd leegmaken.

Poort van Friesland

Eenmaal terug aan land is bijvoorbeeld een bezoek aan Lemmer aanbevelenswaardig. Het stadje wordt ook wel de Poort van Friesland genoemd. Ga er onderdoor en je treft er een bruisend centrum aan met een prachtig zandstrand aan het IJsselmeer. Bijzonder in Lemmer is onder andere ook het grootste nog in werking zijnde stoomgemaal van Europa.

En zo zijn er nog onnoemelijk veel meer bezienswaardigheden in Friesland, kris kras door de hele provincie heen. Woorden schieten tekort om het allemaal op te noemen. Ken net!, zouden de Friezen daarover zeggen ofwel. Dat kan niet! Wat wel kan is er persoonlijk komen kijken en te ervaren waarom de Friezen zo trots zijn op hun provincie. Echt niet voor niets! Friesland is een bijzondere provincie, die zeer de moeite waard is om te ontdekken voor iedereen. Er zijn in Friesland diverse hotels waarbij u kunt genieten van een compleet verzorgd arrangement. Bekijk ze maar eens op Goedverblijf.nl

De leuke uitjes in Zuid-Holland!
Breng een bezoek aan Terschelling!

Gerelateerde berichten